LYNVERN: Det beste du kan gjøre for å verne deg mot skade av lynnedslag er å trekke ut støpslene. Foto: Colourbox.com
LYNVERN: Det beste du kan gjøre for å verne deg mot skade av lynnedslag er å trekke ut støpslene. Foto: Colourbox.comVis mer

Dra ut støpslene, nytt tordenvær er på vei

Dette er det enkleste og beste du kan gjøre.

||| Det varsles ny runde med tordenvær på Østlandet i morgen.

Det enkleste, og beste, du kan gjøre for å sikre det elektriske utstyret, og spare egenandelen i innboforsikringen, er å dra ut alle støpslene.

Dra ut støpslene
- Når det er snakk om skader i forbindelse med lynnedslag, dreier det seg først og fremst om ødelagt elektrisk utstyr, forteller administrerende direktør Erik Winther i Gudbrandsdal Energi til klikk.no.

Hans beste råd mot forebygging av skader er å trekke ut støpslene på alt elektrisk utstyr bortsett fra fryser og kjøleskap. Og det er en anbefaling som også støttes varmt på professorhold på NTNU.

- I tillegg til å trekke ut strømkablene, bør man også dra ut alle tilkoblinger til kabelanlegg og eventuelle støpsler til fasttelefon, sier professor i elkraftteknikk, Hans Kristian Høidalen, til klikk.no.

- Hvis alle boligeiere var mer bevisst på å trekke ut støpslene, ville det ha hindret mange skader, supplerer Runar Røsbekk til klikk.no. Han er senioringeniør ved Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB).
Overspenningsvern
Ifølge Wikipedia genererer et lyn opp mot 10 000 ampere strøm, og for å hindre at disse enorme mengdene elektrisitet når frem til husets elektriske utstyr, kan et såkalt overspenningsvern, montert i sikringsskapet, være aktuelt.

Man skal imidlertid være bevisst på at dette ikke verner mot de kraftigste lynnedslagene som rammer direkte ledningsnettet inn til boligen.

- Et overspenningsvern vil imidlertid gi beskyttelse dersom lynet slår ned et stykke unna boligen, som det jo gjør i de aller fleste tilfellene, sier Høidalen, som forteller at det finnes to typer overspenningsvern.

- Man har det såkalte grovvernet, som monteres i sikringsskapet. Og så har man noe som heter finvern, som monteres mellom strømuttaket og støpselet til det elektriske utstyret. Grovvernet vil gi den beste beskyttelsen.

Montering av overspenningsvern i sikringsskap må gjøres av autorisert installatør.

Viktig med jordede stikkontakter Det såkalte finvernet har store og viktige begrensning, og det gjelder hvis disse tilkobles ikke-jordede stikkontakter.

OVERSPENNINGSVERN: Overspenningsvern finnes i to varianter, enten for montering i sikringsskap eller som bildet viser, for tilkobling til stikkontakt.  Foto: Trygg og sikker
OVERSPENNINGSVERN: Overspenningsvern finnes i to varianter, enten for montering i sikringsskap eller som bildet viser, for tilkobling til stikkontakt. Foto: Trygg og sikker Vis mer

- Man skal være klar over at dersom finvernet skal ha noen effekt, må det tilkobles i jordede i stikkontakter, understreker Runar Røsbekk. - Men generelt kan det være fornuftig å ha koblet finvern på de mest sårbare elektroniske utstyret, fordi det kan oppstå overspenninger i nettet selv når det ikke er tordenvær.

Naboene En god sikring mot skader som følge av lynnedslag, er å alliere seg med naboene.

- Dersom man er bortreist, kan det være fornuftig å få naboene til å sjekke det elektriske utstyret etter et tordenvær, blant annet kjenne etter om det lukter svidd, sier Hans Kristian Høidalen.

Innbruddsalarmen Ifølge Røsbekk kan innbruddsalarmen være en utfordring, fordi den bør jo være tilkoblet når man er bortreist. Samtidig kan den være en brannrisiko ved overspenning som følge av tordenvær.

- Det er viktig at folk er klar over dette.

Etter tordenværet Når tordenværet har trukket over, vil det være en god regel å sjekke om det elektriske utstyret er intakt, blant annet kjenne etter om det lukter svidd.

Dersom det har oppstått skader på utstyret, bør man kontakte ekspertise for å høre om skaden lar seg reparere. Når man så har fått oversikt over skadeomfanget, tar man kontakt med forsikringsselskapet sitt.

Les også:

11 tips for sikker trampolinebruk

Unngå skader og innbrudd mens du er på ferie

OVERSPENNINGSVERN: Overspenningsvern finnes i to varianter, enten for montering i stikkontakt eller som bildet viser, for montering i sikringsskap. Foto: ABB
OVERSPENNINGSVERN: Overspenningsvern finnes i to varianter, enten for montering i stikkontakt eller som bildet viser, for montering i sikringsskap. Foto: ABB Vis mer

Triksene som holder innbruddstyver unna

Denne vinen er et knallkjøp

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.