Dra ut støpslene, nytt tordenvær er på vei

Dette er det enkleste og beste du kan gjøre.

LYNVERN: Det beste du kan gjøre for å verne deg mot skade av lynnedslag er å trekke ut støpslene. Foto: Colourbox.com
LYNVERN: Det beste du kan gjøre for å verne deg mot skade av lynnedslag er å trekke ut støpslene. Foto: Colourbox.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| Det varsles ny runde med tordenvær på Østlandet i morgen.

Det enkleste, og beste, du kan gjøre for å sikre det elektriske utstyret, og spare egenandelen i innboforsikringen, er å dra ut alle støpslene.

Dra ut støpslene - Når det er snakk om skader i forbindelse med lynnedslag, dreier det seg først og fremst om ødelagt elektrisk utstyr, forteller administrerende direktør Erik Winther i Gudbrandsdal Energi til klikk.no.

Hans beste råd mot forebygging av skader er å trekke ut støpslene på alt elektrisk utstyr bortsett fra fryser og kjøleskap. Og det er en anbefaling som også støttes varmt på professorhold på NTNU.

- I tillegg til å trekke ut strømkablene, bør man også dra ut alle tilkoblinger til kabelanlegg og eventuelle støpsler til fasttelefon, sier professor i elkraftteknikk, Hans Kristian Høidalen, til klikk.no.

- Hvis alle boligeiere var mer bevisst på å trekke ut støpslene, ville det ha hindret mange skader, supplerer Runar Røsbekk til klikk.no. Han er senioringeniør ved Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB). Overspenningsvern Ifølge Wikipedia genererer et lyn opp mot 10 000 ampere strøm, og for å hindre at disse enorme mengdene elektrisitet når frem til husets elektriske utstyr, kan et såkalt overspenningsvern, montert i sikringsskapet, være aktuelt.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer