TRINIDADS FINESTE: Maracas Bay er Trinidads fineste strand, og ligger rundt 40 minutter unna hovedstaden Port of Spain. Foto: MARI BAREKSTEN
TRINIDADS FINESTE: Maracas Bay er Trinidads fineste strand, og ligger rundt 40 minutter unna hovedstaden Port of Spain. Foto: MARI BAREKSTENVis mer

Drar du til Trinidads fineste strand, er det like mye for «Bake and Shark» som for å bade

På Maracas Bay er det haisommer hver eneste dag.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): - Maracas Bay er den beste stranda i hele verden, sier guiden Andrew Welsh fem minutter før vi er framme.
 
Årsaken viser seg å være mye mer enn sol, strand og vann.

- Vel, den har ikke kritthvit sand, havet er ikke turkist, vannet er ikke blikkstille. Men de har Bake and Shark, verdens beste gatemat, sier han og ler.

HEKTA PÅ HAI: Thomas Degroot fra Connecticut husker ikke nøyaktig hvor mange sandwicher han har spist siden han kom, men innrømmer at det har blitt mange. Foto: MARI BAREKSTEN
HEKTA PÅ HAI: Thomas Degroot fra Connecticut husker ikke nøyaktig hvor mange sandwicher han har spist siden han kom, men innrømmer at det har blitt mange. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

Han svinger inn på parkeringsplassen og parkerer foran Richard's Bake and Shark - den mest kjente matboden.

Framfor oss ligger Maracas Bay - Trinidads fineste strand.

Opprinnelsen I dag drives Richard's av Gary Furgeson, som tok over etter faren Richard som startet det enkle serveringsstedet på begynnelsen av 80-tallet.

Det var også Richard Furgeson som gjorde Bake and Shark til det det er i dag - en kulinarisk superstjerne.

HAIFISKE: Både på Trinidad og naboøya Tobago fiskes det etter hai. Foto: MARI BAREKSTEN
HAIFISKE: Både på Trinidad og naboøya Tobago fiskes det etter hai. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

Retten har to hovedkomponenter, «Bake» som er fritert roti-deig, og «Shark», fritert hai. Så kommer alt det gode tilbehøret. 

Fra den store tilbehørsstasjonen utenfor matboden kan du fritt tilføre retten hva man har lyst på. Først må du velge grønnsaker. Deretter saus.

- Du må først ha tamarindsaus på brødet, så må du ha masse grønn saus, laget med en lokal variant av koriander, sier Andrew Welsh, og øser på.

Artikkelen fortsetter under annonsen

ORIGINALEN: I dag drives Richard?s av Gary Furgeson, som tok over etter faren Richard som startet det enkle serveringsstedet på begynnelsen av 80-tallet. Foto: MARI BAREKSTEN
ORIGINALEN: I dag drives Richard?s av Gary Furgeson, som tok over etter faren Richard som startet det enkle serveringsstedet på begynnelsen av 80-tallet. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

- Mengden chilisaus får du nesten bestemme selv, sier han.

Stjerne Nede på stranda er det avslappet stemning. En familie har samlet seg under en av de mange palmene for å ha piknik.

En mann ligger på en solstol og spiller Bob Marley-sanger på gitar. I motsetning til mange av Trinidads andre strender, ligger Maracas i en dyp bukt.

Bakenfor stranda ligger frodige grønne fjell i sterk kontrast. Men det er og blir Bake and Shark som er stedets store trekkplaster.

GLEFSENDE GODT: Alana Doodhai fra Trinidad spiser Bake and Shark hver eneste gang hun passerer Maracas Bay, og går aldri lei. Foto: MARI BAREKSTEN
GLEFSENDE GODT: Alana Doodhai fra Trinidad spiser Bake and Shark hver eneste gang hun passerer Maracas Bay, og går aldri lei. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

Da kokk og tv-personlighet Andrew Zimmern fra Travel Channel lagde matprogram fra Maracas Bay tilbake i 2007, omtalte han Bake and Shark som den beste fiskesandwichen han noensinne hadde smakt.

Retten fikk seinere plass på Zimmerns topp ti liste over sine kulinariske favoritter.

- Dette gjorde nok retten enda mer kjent, sier Welch og tar en stor bit.  

Glefsende godt Det selges mer enn tusen haisandwicher daglig i Maracas. I helgene opp mot tre tusen.  

VERDENS BESTE: Kokk og tv-personlighet Andrew Zimmern fra Travel Chanel har omtalt Bake and Shark som den beste fiskesandwichen han noen sinne har smakt. Foto: MARI BAREKSTEN
VERDENS BESTE: Kokk og tv-personlighet Andrew Zimmern fra Travel Chanel har omtalt Bake and Shark som den beste fiskesandwichen han noen sinne har smakt. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

Ved siden av oss sitter Thomas Degroot fra Connecticut.

- Jeg har ikke vært her ei uke en gang. Men jeg er allerede avhengig av Bake and Shark, sier han.

Degroot innrømmer at han ikke husker nøyaktig hvor mange sandwicher han har spist siden han kom. Det er lett å bli hekta på Bake and Shark.