NYTTÅRSSALUTT: Champagne er en utmerket kompanjong til god mat. Det er derfor en god idé å drikke den gode flaska du har spart på til nyttårsmenyen, og ikke idet klokka slår tolv, råder Robert Lie. Foto: TORBJØRN K. GRØNNING
NYTTÅRSSALUTT: Champagne er en utmerket kompanjong til god mat. Det er derfor en god idé å drikke den gode flaska du har spart på til nyttårsmenyen, og ikke idet klokka slår tolv, råder Robert Lie. Foto: TORBJØRN K. GRØNNINGVis mer

Drikk den til maten, ikke til rakettene

Se vinekspertens champagnetips.

• Her finner du Dagbladets vinanmeldelser. 

FLOTT, MEN DYR: Krug grande cuvée. Drikk til hummer med kaviarsaus, råder vineksperten.
FLOTT, MEN DYR: Krug grande cuvée. Drikk til hummer med kaviarsaus, råder vineksperten. Vis mer

(Dagbladet Endelig fredag): Vintesten.

ROBERT LIE: Dagbladets vinekspert Robert Lie (31) jobber som daglig leder og vinansvarlig ved Grefsenkollen restaurant i Oslo. Han er fire ganger kåret til Norges beste sommelier (vinkelner) og har som eneste nordmann vunnet et europeisk mesterskap for sommelierer. Lie har tidligere vært vinansvarlig på Bagatelle, Oscarsgate og Statholdergaarden. Foto: NINA HANSEN
ROBERT LIE: Dagbladets vinekspert Robert Lie (31) jobber som daglig leder og vinansvarlig ved Grefsenkollen restaurant i Oslo. Han er fire ganger kåret til Norges beste sommelier (vinkelner) og har som eneste nordmann vunnet et europeisk mesterskap for sommelierer. Lie har tidligere vært vinansvarlig på Bagatelle, Oscarsgate og Statholdergaarden. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Bortsett fra fyrverkeri er det vel neppe noe annet som forbindes mer med nyttårsaften enn champagne.

ALTERNATIV: Ca Bertaldo, Prosecco di Valdobbiadene gir mye bobler for pengene.
ALTERNATIV: Ca Bertaldo, Prosecco di Valdobbiadene gir mye bobler for pengene. Vis mer

Champagne har over lang tid utviklet seg til å bli en drikk som nytes når noe skal feires.

BESTSELGER: Guy Charlemagne, blanc de blancs.
BESTSELGER: Guy Charlemagne, blanc de blancs. Vis mer

Nyttårsaften er i så måte en meget god unnskyldning for å åpne en flaske med de edle dråpene.

Utmerket til mat Mange er uvitende om champagnens supre egenskaper i følge med mat.

GANERENSER: Claude Cazals, blanc de blancs er knusk tørr.
GANERENSER: Claude Cazals, blanc de blancs er knusk tørr. Vis mer

Med en sjelden kombinasjon av kraft, eleganse, syre og mineralitet er champagne en utmerket kompanjong til alt fra østers og hummer til lettere kjøttretter.

RIK OG FYLDIG: Gosset Grande réserve, brut.
RIK OG FYLDIG: Gosset Grande réserve, brut. Vis mer

Det er derfor en god idé å drikke den gode flaska du har spart på, til nyttårsmenyen og ikke i minusgrader fra flaska, idet klokka slår tolv.

UTVIKLET STIL: Lanson Gold label brut, vintage 2002.
UTVIKLET STIL: Lanson Gold label brut, vintage 2002. Vis mer

Jeg velger å tro at det ikke trengs noen nærmere faglig forklaring på hvorfor førstnevnte er å foretrekke for å få maksimal utnyttelse av vinen.

FORBUDT Å ÅPNE UTE VED MIDNATT: Krug grande cuvée, brut.
FORBUDT Å ÅPNE UTE VED MIDNATT: Krug grande cuvée, brut. Vis mer

Skal du ha med deg noe som du skal åpne idet året er omme og rakettene lyser opp nattehimmelen, er det en mye bedre idé å velge en enkel og rimelig cava eller prosecco i stedet.

Prøv en av småprodusentene Champagne er dominert av en del store navn som selger i bøtter og spann og leverer jevn kvalitet og lik stil år etter år.

Det finnes absolutt masse gode eksempler blant disse, men vil du ha noe som ikke har latt seg påvirke av Champagnes utvilsomme kommersielle retning, kan du heller velge en liten produsent som kanskje gir deg en mer særegen opplevelse.

Det finnes i dag en rekke gode småprodusenter som leverer vin med vinmarkas, årgangens og bondens egenart som holder høy kvalitet på det norske markedet.

Er du interessert i å utfordre dine smaksløker enda litt til, går du for en extra brut, non dosage eller brut nature, som ikke er tilsatt sukker og virkelig gir deg en syrefrisk og autentisk opplevelse.

Mange gode alternativer Av musserende varianter finnes det mange gode alternativer.

Franciacorta, prosecco, cava, cremant, sekt og enkelte varianter fra USA og England er spennende og rimelige alternativer til de eksklusive dråpene fra verdens kanskje mest berømte vindistrikt.

Ha en sprudlende nyttårsaften!

Ukas test • CHAMPAGNE
Ca Bertaldo, Prosecco di Valdobbiadene superiore brut, Veneto, Italia 150 cl. (BU)
Varenr.: 9950405 Pris: 275,- Poeng: 82
Enkelt, friskt og fruktig alternativ til champagne. Her får du mye bobler for pengene og noe av det bedre av musserende vin på markedet prismessig.

Guy Charlemagne, blanc de blancs, Réserve brut
Varenr.: 3068901 Pris: 299,20 Poeng: 86
Frisk duft av sitrus, gule epler, toast og mineraler. Frisk ung stil med flott mineralitet og god lengde. En fortjent bestselger. Drikk til østers eller krabbe naturell.

Claude Cazals, blanc de blancs, Cuvée vive, Grand cru, extra brut
Varenr.: 4447701 Pris: 289,90 Poeng: 86
Elegant duft av grønne epler, sitron, mineraler og ristet brød. Stram, syrlig og mineralsk. Knusk tørr og meget elegant. Drikk som aperitif eller ganerenser.

Gosset Grande réserve, brut
Varenr.: 3229901 Pris: 349,- Poeng: 87
Rik duft av toast, røde epler, nøtter og kaffe. Fyldig rik stil med god balanse, fin mineralitet og bra konsentrasjon. Drikk til skalldyrfat.

Lanson Gold label brut, vintage 2002
Varenr.: 4260901 Pris: 429,- Poeng: 88
Utviklet moden duft av nøtter, vanilje, sopp, sjokolade, toast og mineraler. Utviklet stil med kompleks fruktighet, god lengde og fin syre. Drikk til kveite med ristede kantareller og løyromsaus.

Krug grande cuvée, brut (BU)
Varenr.: 354501 Pris: 1129,90 Poeng: 90
Duft av bakverk, mineraler, sitrus, eple, toast og vanilje. En flott champagne med meget god balanse. Rik men elegant stil med høy syre og super lengde. Dessverre veldig dyr. Drikk til hummer med kaviarsaus. Forbudt å åpne ute klokka 24.00!