Drikk dette hvis du vil bli tjukk

Noen få glass dekker kaloribehovet ditt for en hel dag.

IKKE FOR MYE: Pass på hvor mange drinker du tar i sommer. Vanligvis inneholder de mange skjulte kalorier.  Illustrasjonsfoto: Colourbox
IKKE FOR MYE: Pass på hvor mange drinker du tar i sommer. Vanligvis inneholder de mange skjulte kalorier. Illustrasjonsfoto: ColourboxVis mer

Det er ikke bare godteri og fet mat som setter seg på sidebeina.

Sjokkoversikten over flytende kaloribomber viser at det er fullt mulig å drikke seg tykk.

- Hvis man vil passe vekten, kan det være lurt å generelt begrense inntaket av alkoholholdige drikker. Særlig de søte alternativene med alkohol, sier fagansvarlig innen kosthold og trening ved Grete Roede, Unni Vada Coldevin.

315 kalorier i én drink Lista fra Grete Roede (se nederst i artikkelen) viser at én eneste piña colada inneholder 315 kalorier (kcal), noe som tilsvarer en sjettedel av kaloriene de fleste av oss trenger hver dag.

Tre sånne drinker på en sommerkveld - og du har drukket halvparten av energien kroppen din trenger det døgnet.

Vær forsiktig med drinkene Fordi kalorier fra drikke ikke er like mettende som like mange kalorier ville vært hvis man inntok dem i fast form, er det lett å glemme at de inneholder mye energi.

Du kan kutte to av tre kalorier ved å velge riktig øl, men generelt kan man si at jo mer alkohol det er i drikken, desto mer kalorier er det i den.

Kombinerer man sterk alkoholholdig drikke med blandevann eller drinkmix med mye sukker, blir drikken veldig kaloririk.

- Mengde sukker varierer mye i de forskjellige drikkene. Vin og øl inneholder relativt lite sukker, men fordi vi ofte drikker øl i større glass, utgjør det litt likevel. De alkoholholdige drikkene som virkelig inneholder mye kalorier, er søte drikker som piña colada, strawberry daiquiri og Long Island tea, sier hun.

Alkohol trigger snackssuget - Så uavhengig av om det er et glass vin, en øl eller en drink, kan for mye av det gode fort vises på vekten. Når været er varmt, er det viktig å drikke mer, og i stedet for å drikke vann som tørstedrikke, tyr man til de kalde variantene av sukkerholdig brus, energidrikk, iste og iskaffe, sier Coldevin.

Ofte er boksene eller flaskene store, og vi drikker derfor mer.

Er det alkohol i flaska, viser det seg også at vi gjerne spiser mer snacks og energirik mat enn ellers.

Skjulte kalorier Men det er altså ikke bare med alkoholholdig drikke du kan drikke på deg uønskede kilo i løpet av sommeren. Det er mer enn dobbelt så mange kalorier i brus som i alkoholfritt øl. Pils belaster kroppen med færre kalorier enn sukkerdrikkene.

- Iskaffe, både ferdige i butikk og i kaffebarer, milkshaker og andre typer shaker laget av både melk og iskrem, inneholder en god del unødvendige kalorier.

Det samme gjør smoothier og juicer, som kan bidra med en del fruktsukker i tillegg til kaloriene, sier ernæringsfysiolog Linda Marie Lombness Nilsen.

Drikker for mye - Det er mange som glemmer at man får økt væskebehov på grunn av varmen om sommeren, og i stedet for å drikke vann, får man da lyst på noe fruktig eller søtt. Da er det lett å ty til juice eller smoothie fordi disse drikkene er stemplet som sunne, sier hun.

TØRSTEDRIKK: Det er lov å kose seg innimellom, men vann bør være tørstedrikk. Også om sommeren.  Illustrasjonsfoto: Colourbox
TØRSTEDRIKK: Det er lov å kose seg innimellom, men vann bør være tørstedrikk. Også om sommeren. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer

Problemet er da at mengden ofte blir for stor. Du er tørst og drikker masse før du i det hele tatt kjenner smaken av den oppfriskende drikken.

- Dette kan være skummelt hvis man ikke vil ha i seg for mange overflødige kalorier, sier Nilsen.

Stort overskudd Uansett hvordan man vrir og vender på det, er det balansen mellom energiinntak og energiforbruk som er avgjørende for vekten.

Uavhengig av om det er mat eller drikke du får i deg.

- Si at du har en uke hvor du spiser som normalt og ligger på det du trenger i energiinntak hver eneste dag. Siden det er varmt, du har gode dager på jobben og butikken er like ved, vil du gjerne være sunn og samtidig drikke noe kaldt. Kanskje kickstarter du dagen med en iskaffe etter å ha drukket et glass juice til frokost. I løpet av dagen fyser du på en smoothie, og vips har du fått i deg 560 kcal i overskudd, sier Nilsen.

Disse tre drikkene, i tillegg til måltider i løpet av dagen, vil altså over tid føre til vektoppgang, fordi du får et overskudd hver dag.

Gode alternativer For deg som vil holde vekten gjennom sommeren, finnes det heldigvis alternativer.

- Det finnes etter hvert veldig mange varianter av drikke uten tilsatt sukker. Du har vann med og uten kullsyre i mange smakskombinasjoner, og det er også godt å blande for eksempel Farris og eplejuice sammen, sier Coldevin.

Hun anbefaler vann som tørstedrikk, men ellers sukkerfrie varianter av iste, brus og saft være et alternativ hvis du har behov for noe som smaker litt uten å bidra med for mye sukker.

- Ellers kan man tilsette for eksempel skiver av appelsin, eple eller agurk i vannet, så får man en nydelig tørstedrikk med smak, sier hun.

Lov å kose seg, men ikke hver dag Nilsens råd er ikke så ulikt.

Hun mener det skal være lov til å kose seg i sommer, men man er nødt til å kose seg med måte.

- Og tro det eller ei - det finnes alternativer som er godkjent av oss ernæringsfysiologer også. Ingen av oss er spesielt fan av søtningsstoffer og slikt, men når det dreier seg om å spare på kaloriene er det veldig mange som stemmer for det likevel. Jeg syns man skal unne seg noe godt i helgene og ikke kose seg med masse sukker hver eneste dag. Man kan jo faktisk kose seg med veldig mye annet enn sukker, sier Nilsen.

Så mange kalorier gir drikkevarene deg: Alkoholholdig drikke (energiinnhold per glass/drink)

• Pina colada (6 cl rom/malibu) 315 kcal • Strawberry daiquiri (4 cl rom) 260 kcal • Long Island iced tea (6 cl sprit/likør) 230 kcal • Cosmopolitan (6 cl vodka/cointreau) 180 kcal • Margarita ( 6 cl tequila/cointreau) 165 kcal • Vin, rød eller hvit (1,5 dl) 100 kcal • Pils (0,5 l) 200 kcal
Andre drikker
• Iskaffe 330 ml/boks (TINE Cappucino) 205 kcal • Iskaffe Zero 330 ml/boks (TINE Zero) 145 kcal • Juice (1,5 dl) 65 kcal • 1 glass brus (1,5 dl) 60 kcal • Iste søt (1,5 dl) 45 kcal • Iste kunstig (1,5 dl) 5 kcal Kilde: Grete Roede

LES OGSÅ: Les dette før du spiser middag
Slik kutter du kalorier
Pulver gir deg raskere slankeresultater

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.