Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Drikker du melk, trenger du ikke proteinpulver

Lyst på muskler? Les dette.

STERK: Melk kan gi maks effekt av styrketreningen. Illustrasjonsfoto: Colourbox
STERK: Melk kan gi maks effekt av styrketreningen. Illustrasjonsfoto: Colourbox Vis mer

Mange har for vane å spise et restitusjonsmåltid rett etter trening, men dette er bare et poeng for dem som trener mer enn en time av gangen, eller mer enn 4-5 ganger i uka, ifølge professor ved Seksjon for fysisk prestasjonsevne ved Norges idrettshøgskole, Truls Raastad.

Trener man mindre enn det, trenger man ikke restitusjonsmåltid.

- Den beste måten å bygge muskler på, er å få i seg 20 gram høyverdig protein til hvert måltid, fire ganger om dagen, sier Raastad.

Det vil for eksempel si å spise 100 gram med rent kjøtt eller fisk eller drikke en halv liter melk.

- De fleste får i seg nok proteiner til lunsj og middag. Jeg vil tro at utfordringen for noen er å få i seg nok til frokost og kveldsmat. Men hvis man drikker et glass melk eller to til annen mat, har man kommet langt, som til en brødskive med ost og skinke, sier han.

Melk er best Melk er altså best å bruke for å bygge opp muskler etter trening.

Det vanligste proteinpulveret som selges, er laget av myse (whey på engelsk), den ene av de to proteintypene som finnes i melk.

- Det er mye som tyder på at kombinasjonen av proteinene myse og kasein, som finnes i melk, er spesielt gunstig til muskelbygging, sier klinisk ernæringsfysiolog Ellen Hovland.

MELK: En halv liter melk eller et glass melk og en yoghurt er det lureste du får i deg etter treningsøkten.  Illustrasjonsfoto: Thinkstock
MELK: En halv liter melk eller et glass melk og en yoghurt er det lureste du får i deg etter treningsøkten. Illustrasjonsfoto: Thinkstock Vis mer

Hovland er fagsjef innen ernæring i Animalia, og har tidligere jobbet i melk.no.

- Årsaken er at myse tas lett opp og er effektivt til å bygge muskler. Mens kasein fordøyes litt langsommere, slik at kroppen får tid til å utnytte alt det verdifulle, forklarer hun.

Yoghurt og ost Alle typer melk inneholder samme mengde protein. Også yoghurt har samme fordeling. I ost er fordelingen litt annerledes, med mest myse i brunost og mest kasein i gulost.

- Det er ikke gjort forskning med ost eller yoghurt som proteinkilder. Det er nok fordi det er enklere å få i seg den nødvendige mengden melk. En halv liter yoghurt er litt mye, sier Ellen Hovland.

- Men som et alternativ til en halv liter melk, kan man jo spise et beger med yoghurt og drikke ett glass melk, sier Hovland.

Sjokolademelk i veska Så lenge man spiser et skikkelig måltid innen to timer etter en trening, trenger man altså ikke et restitusjonsmåltid, enes ekspertene.

- Jeg er helt enig, men hvis man har lang vei hjem, kan det være lurt å ha noe i veska som man kan spise før man får et skikkelig måltid. Sjokolademelk inneholder en god fordeling mellom proteiner og karbohydrater, og egner seg godt etter trening, sier Hovland.

- Eventuelt yoghurt med korn, eller kornblanding med melk. Et par skiver grovbrød med omelett vil også ha samme effekt, ifølge Hovland.

Fyller opp lagrene Et restitusjonsmåltid har som hensikt å fylle opp igjen karbohydratlagrene i kroppen og sette i gang andre viktige restitusjonsprosesser. Når disse lagrene akkurat er tømt, er de mest mottagelige for å bli fylt opp.

Det betyr at påfyll av næring vil gå raskest hvis det skjer inntil en time etter trening.

- Men for alle som ikke trener flere ganger om dagen, vil de fylles fint opp gjennom vanlige måltider, understreker Hovland.

- Og det vil ikke ha noe å si for vanlig aktivitet at lagrene ikke er fulle. Det er bare ved fysisk anstrengelse man vil merke det, sier hun.

Bruker proteiner til energi - Årsaken til at du trenger mer proteiner når du trener, er at en del av proteinet brukes til energi. For å erstatte det proteinet som er brukt til energi og til å bygge opp muskelstrukturer, trenger vi inntak av proteiner, forklarer Raastad.

Med riktig mengde proteiner og god styrketrening vil musklene bli litt sterkere enn det de var i utgangspunktet.

Har man et godt kosthold med nok proteiner, vil man altså få optimal effekt av styrketreningen. Med dårlig kosthold kan man risikere å trene uten å få så mye mer styrke.

Høyverdige proteinkilder Når man skal undersøke kvaliteten på protein, kan man bruke en metode som heter «Protein digestibility corrected amino acid score» (PDCAAS), der en score på 1 er det høyeste og 0 er det laveste.

PDCAAS beregnes ut fra optimal sammensetning av essensielle aminosyrer i forhold til kroppens behov, og beregnes i sammenheng med hvor stor andel av proteinet som blir tatt opp når vi spiser disse matvarene. I dette systemet har eggehvite, melkeprotein og soyaprotein en score på 1,0. Kjøtt og fisk har en score på rundt 0,9 mens de fleste kornvarer ligger på 0,4-0,6.

- Det er verdt å merke seg at selv om soyaprotein er et høyverdig protein, så ser det likevel ut til å ha mindre effekt på muskelmasse enn de animalske proteinkildene, sier Raastad.

Slik bygger du muskler effektivt Skal du begynne å trene styrke, og vil ha maks effekt av treningen, anbefaler Raastad følgende:

- Spis fire måltider godt spredt utover dagen, og pass på å få minst 20 gram med høyverdig protein til hvert måltid.

Proteinet i egg, meieriprodukter, kjøtt, fisk og soyabønner inneholder en sammensetning av aminosyrer som vi trenger for å bygge muskler. De blir derfor kalt høyverdige proteinkilder.

- Tren styrke tre ganger i uka den første perioden. Alle store muskelgrupper må trenes i hver økt. Du må trene en halv til en time hver gang, avhengig av hvor mange øvelser du legger opp for å få trent hele kroppen.

- Etter ti-tolv uker vil de fleste ha fått god framgang, og kan ha fått to kilo mer muskelmasse. Hvis målet ikke er at musklene skal fortsette å vokse, kan man nå vedlikeholde musklene ved å trene styrke en gang i uka.

Få flere tips til muskelbygging her.

LES OGSÅ:
Slik unngår du treningstabbene
Slik finner du din biologiske alder
Syndene som gir deg tynt hår
Slik avslører du en psykopat

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media