TRE KOPPER DAGEN: Studiene som viser en !positiv effekt på hjerte- og karsykdom, regner med et moderat inntak på tre kopper daglig som gunstig.
Foto: FOTOLIA / NTB SCANPIX
TRE KOPPER DAGEN: Studiene som viser en !positiv effekt på hjerte- og karsykdom, regner med et moderat inntak på tre kopper daglig som gunstig. Foto: FOTOLIA / NTB SCANPIXVis mer

Drikker du te? Da er det bare å fortsette

Ny forskning viser at te kan ha forebygge blant annet hjertesykdom. Men det er mye vi ikke vet om hvordan denne drikken påvirker kroppen.

Kaffe er nok favorittdrikken til de fleste nordmenn, men når høsten kommer, er det mange som foretrekker en kopp te i sofaen. [bilde, right, six]
I en temautgave av tidsskriftet American Journal of Clinical Nutrition (AJCN), presenteres en rekke artikler som tidligere har blitt presentert på en forskningskonferanse om te.

- Moderne forskning viser at det er virkelige helseeffekter ved å nyte denne drikken, sier Jeffrey Blumberg, professor ved Friedman School of Nutrition Science og Tufts University.

Antioksidanter

Forskere fra hele verden har bidratt på konferansen, som er sponset av blant andre den amerikanske bransjeorganisasjonen Tea Council.

Effekten fra te knyttes til innholdet av koffein og antioksidanter.

- Man kan ikke ta ut en faktor fra en befolkningsstudie og si med sikkerhet at det er akkurat den som påvirker helsa. Det finnes studier som viser ulike effekter, og det er ikke en overbevisende samvirkning, sier Mette Svendsen, klinisk ernæringsfysiolog ved Oslo universitetssykehus. Hun vil derfor ikke anbefale noen å forandre sine te-vaner.

- Vi kan ikke si at det virker mot sykdom, men de som drikker te, kan gjerne fortsette, sier hun.

Dagbladet har tidligere skrevet om funn fra en doktorgradsavhandling som viser at te bidrar med 14 prosent av det totale antioksidantinnholdet i kosten til kvinner, og seks prosent for menn.

Grønn eller svart te

[faktaboks, right]Forskningen som finner mest positive effekter, er ofte på grønn te. Den inneholder omtrent dobbelt så mye antioksidanter som svart te, har forskere ved Universitetet i Oslo tidligere funnet.

HELSEDRIKK: Mange av teens mysterier er fortsatt uløste. Men ekspertene heller mot at drikken kan ha positive effekter på kroppen. Foto: AGNETE BRUN
HELSEDRIKK: Mange av teens mysterier er fortsatt uløste. Men ekspertene heller mot at drikken kan ha positive effekter på kroppen. Foto: AGNETE BRUN Vis mer

Grethe Iren Borge, forsker ved matforskningsinstituttet Nofima, og hennes kollegaer har sett på hvordan antioksidanter av typen polyfenoler påvirker tarmceller.

En type polyfenoler kalt catechiner trekkes fram i AJCN når det gjelder hjerte- og kareffekt.

- Vi vet fortsatt ikke hvilke enkeltstoffer som kan tilskrives gunstig effekt, og hvordan de egentlig virker i kroppen. Men de modellstudiene man har, gir gode beviser på at det er en positiv biologisk effekt.

- Man har sett at cellens stressrespons forbedres, som ofte oversettes til at det styrker immunforsvaret. Catechiner er blant stoffene som har respondert godt i slike forsøk, sier hun.

På Nofima har de gjort forsøk der tarmkreftceller blir positivt påvirket av ekstrakter fra grønnsaker, frukt og bær, som blant annet inneholder catechiner.

Kan virke på blodårene

Nofima har også blitt med på et stort europeisk forskningsprosjekt på effekten av polyfenoler i bl.a. epler på hjertesykdom.

- Hjerte- og kareffekten er kanskje det området som man har mest tro på når det gjelder polyfenoler i mat, sier Borge.

Svendsen påpeker at studiene som viser en positiv effekt på hjerte- og karsykdom, regner med et moderat inntak på tre kopper daglig som gunstig.

- Hypotesen her er at antioksidanter har en betydning for hvordan blodårene fungerer, og dermed kan påvirke hjerte- og karsykdom. Men denne hypotesen er ikke bevist, sier hun.