BRENNEVINSFAMILIE: Italo Maschio, Anna og Andrea, som har laget dagens beste prosecco, er mest kjent som fjerde og femte-generasjonsprodusenter av verdensberømte Prime Uve, et unikt destillat av vinmost.
BRENNEVINSFAMILIE: Italo Maschio, Anna og Andrea, som har laget dagens beste prosecco, er mest kjent som fjerde og femte-generasjonsprodusenter av verdensberømte Prime Uve, et unikt destillat av vinmost.Vis mer

- Drikkes på nærmeste lune og bare flekk

Italiensk prosecco i vintesten.

• Dagbladets vinanmeldelser finner du her.

(Dagbladet): Dagens beste prosecco er laget av familien Maschio, mest kjent for sitt brennevin, «Prime Uve».

Familien laget sin egen prosecco - først og fremst til eget bruk - og litt til venner og kjente.

Noen handelsreisende fra Gaia, den norske importøren av druebrennevinet deres, fikk smake den.

De ble så begeistret at de klarte å overtale Maschino til å øke produksjonen.

KANONBRA SEKSER: Dagens beste prosecco, Ca'Bertaldo Prosecco di Valdobbiadene. Foto: OLE C.H. THOMASSEN
KANONBRA SEKSER: Dagens beste prosecco, Ca'Bertaldo Prosecco di Valdobbiadene. Foto: OLE C.H. THOMASSEN Vis mer

Slik ble den kjente brennevinsfamilien produsent av den utmerkete proseccoen: Ca'Bertaldo Prosecco di Valdobbiadene Superiore Brut.

Prosecco Ikke like elegant som god champagne, men med sin egenart og karakter skiller proseccoene seg fra annen musserende vin.

Forskjellige produksjonsmetoder gir to stiler: Spumante eller frizzante.

De fleste proseccodruene gror i Veneto, i åsene nord for Treviso, eller lenger øst i Friuli Venezia Giulia.

DOC, Denominazione di Origine Controllata, slår fast at det bare er druen glera som kan brukes.

Voksested og metode er andre kriterier som er helt avgjørende for å kunne bruke navnet.

PROSECCOLAND: Gaiarine i Valdobbiadene ligger vakkert omgitt av vinmarker. Foto: FRANCESCA BRAMBILLA SERANA SERRANI
PROSECCOLAND: Gaiarine i Valdobbiadene ligger vakkert omgitt av vinmarker. Foto: FRANCESCA BRAMBILLA SERANA SERRANI Vis mer

De mest kjente proseccoene kommer fra Conegliano-Valdobbiadene i Veneto.

Disse har gjerne Prosecco di Valdobbiadene i navnet og er oppgradert til DOCG, hvor G-en står for garanti.

Disse vinene er testet og kontrollert, forseglet og nummerert.

Artikkelen fortsetter under annonsen

  Druens navn Endringen av druens navn, fra prosecco til glera, er et forsøk på å hindre andre som bruker druen, i å kalle vinen prosecco.

Slik at det er DOC-reglene som bestemmer hva som er en prosecco, og ikke druen.

Produksjonen av prosecco kalles gjerne Conegliano-Valdobbiadene-metoden.

- Drikkes på nærmeste lune og bare flekk

Druene håndplukkes og presses slik at bare den frittflytende druesaften samles for vinproduksjonen.

Først står saften avkjølt til mellom fem og ti grader i et halvt døgn for at grumset skal sedimentere. Bare den klare saften brukes.

Naturlig gjær tilsettes, og den første gjæringen skjer ved 18-20 grader.

De respektive parsellenes druer har vært atskilt i første del av prosessen.

Det er tid for smaking og blanding, før andre gangs gjæring.

Det er her boblene blandes, ikke på flaskene som ved champagnemetoden, men i store trykktanker, sammen med sukker og gjær.

Boblene Trykket avgjør om det blir en spumante eller en fizzante.

Spumante lages med høyere trykk under annen gangs gjæring enn frizzante.

Sistnevnte får mindre CO2, boblene blir mindre og færre.

Det tar minst 30 dager før den passende mengde CO2 er produsert, og boblene er akkurat passe silkemyke.

Så er det bare å tappe på flasker og drikke proseccoen mens den er ung og frisk.

Eller blande den med ferskenjuice, da har du laget en «Bellinis».

I glasset blir det gult og boblende.

Og snart er det påske.

Test av prosecco
  Ca'Bertaldo Prosecco di Valdobbiadene Superiore Brut
Varenr.: 4672001 (B) Poeng: 85 Pris: 134,90 Sødme: 1
Aroma: Modne pærer og gule epler. Et snev av sitrus, eller mer limeskall. Urter med et elegant preg.
Smak: Svært frisk, på den tørre siden. Syrefrisk og rein. En anelse skallbitterhet hjelper vinen. Tiltalende.
Konklusjon: En kanonbra prosecco og kandidat til sommerens favoritt.
Passer til: Bruk siste rest av snø til å kjøle den ned. Drikkes på nærmeste lune og bare flekk.

  Giol Prosecco Spago 2009
Varenr.: 5690301 (BU) Poeng: 83 Pris: 110 Sødme: 2
Aroma: Fyldig og rik med tett, fin karakter. Sitron, lime og innslag av mandarinskall, samt lukt av høy og fersk sjampinjong.
Smak: Bra fylde og finn tørrhet. En anelse bitterhet fra drueskall. God kompleks karakter.
Konklusjon: Finnes også i en dyrere variant på polet, som er en frizzante. Denne er best.
Passer til: Perfekt til apéritif, eller enkel sjømat som blåskjell.

  Bel Star Prosecco Brut
Varenr.: 5224701 (BU) Poeng: 82 Pris: 124,90 Sødme: 2
Aroma: Kraftig, frisk og fruktig, med innslag av mandel, aprikos, melon og sitron.
Smak: Fin fylde og god frukt, med balanse og kraft i hele smakskurven.
Konklusjon: Kommer ikke fra Valdobbiadene, men er likevel en god prosecco.
Passer til: Først og fremst en apéritif.

SPRUDLENDE FEMMER: Giol Prosecco Spago 2009.
SPRUDLENDE FEMMER: Giol Prosecco Spago 2009. Vis mer

  Casabianca Prosecco di Valdobbiadene, Brut
Varenr.: 1400301 (B) Poeng: 81 Pris: 119,90 Sødme: 3
Aroma: Nedlagte pærer og syltet eple. Gras med en anelse urter.
Smak:
Frisk intro, godt skum, men litt søtladen i midtpartiet. Ok, men anelse død i frukten.
Konklusjon: En fin prosecco for dem som vil ha litt mer sødme.
Passer til: En vårdag i sola.

  Prosecco di Valdobbiadene Brut 2010
Varenr.: 8020901 (B) Poeng: 79 Pris: 114,90 Sødme: 2
Aroma: Nyslått gress, urter og sitron med frisk og ung tone.
Smak: Fint preg i starten. Frisk klar inngang og godt midtparti. Mister trykk i avslutningen.
Konklusjon: Helt ok, men mangler personlighet og sjarm.
Passer til: En aromatisk aften uten store krumspring.

LITT MER SØDME: Casabianca Prosecco di Valdobbiadene passer til en vårdag i sola.
LITT MER SØDME: Casabianca Prosecco di Valdobbiadene passer til en vårdag i sola. Vis mer