VÆR SÅ GOD TA PLASS: Spisebordet er strategisk plassert i forhold til utekjøkken og en overdekket pergola. Varmeovner under taket henger klare til bruk i kjølige sommerkvelder. Årets sommerblomster er plantet i egne krukker.  Foto: Espen Grønli
VÆR SÅ GOD TA PLASS: Spisebordet er strategisk plassert i forhold til utekjøkken og en overdekket pergola. Varmeovner under taket henger klare til bruk i kjølige sommerkvelder. Årets sommerblomster er plantet i egne krukker. Foto: Espen GrønliVis mer

Drømmehagen som er spekket med gode tips

Interiørdesigner Tove Sebergs oppskrift til hyggelige uterom.

Tove Seberg mener at kanskje hennes beste råd er å se på hagen på samme måte som innredningen av et rom eller et helt hus. Det betyr at først av alt må du tenke gjennom måten du kombinerer de fargesterke og de mer nøytrale vekstene på.

En levende rytme - Og hemmeligheten er å få til den riktige, ledige miksen. Dette er nesten som arkitektur, sier Seberg i Zett As til Bonytt.no. Og et avgjørende grep i dette spillet er å skape både en vekslende rytme og kontrast flere steder i hagen, utdyper hun. Det er dette som til syvende og sist (etter en god porsjon innlevelse og innsats) skaper en unik stemning i uterommet, mener hageentusiasten.

De lange og korte linjer Seberg har også en annen lidenskap tilknyttet det kreative arbeidet med hagen; og det er å lage lett oppfattbare, lange og kortere perspektiver i uterommet. Hennes egen tomt et godt eksempel på dette poenget. Hun innredet uterommet og stuen slik at det fra innefra stuen i første etasje ble fristende å titte ut og følge hagens bølger med blikket.

Kult i kveldslys Denne spesielle synsopplevelsen forsterkes om kvelden når en rekke diskré utelamper skaper spenstige lysoaser som igjen gir dybde til terrenget rett utenfor familiens funkishus på Oslo vest. Noen spotter har hun plassert på bakkenivå, andre i knehøyde. Noen lyser opp, noen ned - og sluttresultatet er nesten magisk.

En sone for trivsel I enden av hagen anla hun et egentegnet utekjøkken med god plass til matlaging i det fri. Her er den åpne gruen som drives av to biobrensel stålkassetter en grei og effektiv løsning å ha når kjøtt eller fisk skal tilberedes.

Leca og kleberstein Utekjøkkenet som står i en passende, armlengdes avstand fra spisebordet, er bygget opp av Leca-blokker som ble pusset og hvitmalt. Både grue og arbeidsbord ble delvis kledd med kleberstein. Dette er et vakkert, norsk steinmateriale som holder godt på varmen. Stilen på dette kjøkkenet med tilhørende pergola er for øvrig den samme som på hovedhuset; senfunkis.

Lag dine egne høydepunkter Ellers disponerte Tove hagearealet slik at det ble plass til både grupper av planter og busker i store og små bed - eller i egne krukker. Enkelte høydare er det ikke mulig å komme utenom. De er svært viktige, sier designeren. Seberg bruker både høye strå og enkelte oppstammete trær til pryd på hagens øverste nivå. Enkelte vekster tar hun for øvrig inn i huset om vinteren og passer godt på dem der, blant annet med vanning til de blir klare for utplanting.

Lavere nivå med liljer I tillegg til disse høydepunktene omkring i hagen legger Seberg vekt på dele opp vegetasjonen i nivå. Her er det både et topp og mellomnivå med roser og et nærmest markdekkende sjikt av klatreroser, liljer og frodige, tykkbladete stauder.

Lavendel i lange baner De lave, lubne og velduftende lavendelbedene som slynger seg langsetter og avgrenser den store, grå terrasseplattingen, er for øvrig et karakteristisk blikkfang i Sebergs frodige villahage.

Furet, værbitt Den sølvgrå terrasseplattingen er utført av planker i et hardtreslag. Og den er ikke blitt behandlet med noen ting siden den var ny for mange år siden. Da får materialet dette værbitte uttrykket. De blåfiolette lavendeltuene omkring treplattingen danner en myk overgang - en naturlig opptrapping fra terrassegulvet og mot den høyere vegetasjonen som dominerer anlegget.

Andre planke-alternativer En annen interiørdesigner i hovedstaden, Tove Meldgaard, kan vise til bruk av et annet, oppsiktsvekkende terrasseplanksystem.

Trappen er et funn Fra parkeringsplassen like ved hovedveien går du opp en spektakulær trapp bygget av både liggende og stående rundtømmerstokker. Trinnene er laget av rustrød brostein. Denne oppgangen har stått i flere år og den virker totalt upåvirket av tidens tann. Den har med andre ord bestått sin prøve.

Rustikk ramme - I tillegg til at denne rustikke hagegangen med tilhørende vekster er funksjonell, har den også en oppgave som hagearkitektur. Den danner en variert ramme om atkomsten til uteområdene våre, kommenterer Tove Seberg.

Rokering av inne- og uterom Utviklingen av dette uteområdet skjedde for øvrig i takt med endringer på funkishuset.Poenget var å få hagen så visuelt tett innpå huset, og særlig stuen som mulig, sier Seberg. Derfor ble det også foretatt enkelte rokeringer på rommene inne i hovedhuset.

Sommerfuglblomsten og andre favoritter Den en meter høye sommerfuglblomsten er familiens store favoritt.

- Vi mennesker merker ikke at den lukter i det hele tatt, men det gjør alle tenkelige sommmerfugler som svermer omkring den hele sommeren, sier beboerne.

Et annet inspirerende innslag i Seberg-hagen er en oransje såkalt daglilje. Navnet kommer av at den blomstrer bare en, eneste dag i løpet av hele året. Og dette enestående fenomenet går beboerne sjelden glipp av...

Nyheter hvert år Selv om Tove Seberg mener å ha funnet et passende grunnsortiment av planter i hagen, klarer hun ikke å dy seg for å kjøpe noen nye, blomstringsvillige vekster hver eneste sesong. Disse småsuppleringene er liksom prikken over i-en.

Vedlikeholdet er viktig For å ta vare på frodigheten i hagen har eierne lagt inn såkalte svetteslanger i alle bed. De er såpass mye hjemme på sommerstid at det holder at de en gang imellom slår på vanntrykket når de merker at vekstene trenger litt ekstra væte. Dette pleier å holde.

Se mer: Se opp for norske topparkitekter
Her er verdens flotteste hager
Se over 1000 inspirerende interiørbilder

EN KLAR PLAN: - Jeg synes en hage bør ha et samspill mellom vekster i ulike farger og høyder, sier interiørdesigner Tove Seberg i Zett AS. Spennende siktlinjer er også et pluss.  Foto: Espen Grønli
EN KLAR PLAN: - Jeg synes en hage bør ha et samspill mellom vekster i ulike farger og høyder, sier interiørdesigner Tove Seberg i Zett AS. Spennende siktlinjer er også et pluss. Foto: Espen Grønli Vis mer

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

LAVENDEL RULER: Stive og velduftende lavendeltuer danner en myk, bølgende overgang til resten av vegetasjonen i Seberg-hagen. © Foto: Espen Grønli
LAVENDEL RULER: Stive og velduftende lavendeltuer danner en myk, bølgende overgang til resten av vegetasjonen i Seberg-hagen. © Foto: Espen Grønli Vis mer
TRAPP TIL TOPPS: Den yppige vegetasjonen er en fin velkomst på veien opp til terrassen. © Foto: Espen Grønli
TRAPP TIL TOPPS: Den yppige vegetasjonen er en fin velkomst på veien opp til terrassen. © Foto: Espen Grønli Vis mer
TRE GRØNNE NIVÅ: I de øvre deler av hagen ser vi hvordan Tove Seberg tenkte da hun innredet hagen. Lengst oppe vaier et oppstammet tre - så kommer høystilkete rosa roser - og det nederste sjiktet ned mot bakkeplan dannes av dekorative klatreroser. © Foto: Espen Grønli
TRE GRØNNE NIVÅ: I de øvre deler av hagen ser vi hvordan Tove Seberg tenkte da hun innredet hagen. Lengst oppe vaier et oppstammet tre - så kommer høystilkete rosa roser - og det nederste sjiktet ned mot bakkeplan dannes av dekorative klatreroser. © Foto: Espen Grønli Vis mer
UTEKJØKKEN I SÆRKLASSE: Utekjøkkenet med avlastningsflater i ulike høyder drives av to stålkassetter med biobrensel. Grue og topplater i kleberstein.  Foto: Espen Grønli
UTEKJØKKEN I SÆRKLASSE: Utekjøkkenet med avlastningsflater i ulike høyder drives av to stålkassetter med biobrensel. Grue og topplater i kleberstein. Foto: Espen Grønli Vis mer
VELDISPONERT: Utekjøkkenet ligger i enden av den langstrakte hagen.  Tegning: T.Seberg  Zett AS
VELDISPONERT: Utekjøkkenet ligger i enden av den langstrakte hagen. Tegning: T.Seberg Zett AS Vis mer