Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Drømmen om drømmeøya

Dagbladets reisereporter har besøkt en rekke av de mest populære øyrikene. Her er fire høydepunkter.

DRØMMEN: Romantikk og palmesus i solnedgangen på Sugar Beach på Mauritius. Mange har slike indre bilder av hva det vil si å være på en ekte drømmeøy.        Alle foto: Eivind Pedersen
DRØMMEN: Romantikk og palmesus i solnedgangen på Sugar Beach på Mauritius. Mange har slike indre bilder av hva det vil si å være på en ekte drømmeøy. Alle foto: Eivind Pedersen Vis mer

|||Kapp Verde, bare navnet fyller deg med velvære.

"Det grønne nes" er en øygruppe som kort fortalt ligger 445 km rett ut fra Senegal/Gambia og rett ned fra Kanariøyene. På minst en av de 10 største øyene finner du garantert et sted du vil trives.

I VINDEN: Det afrikanske øyriket Kapp Verde tilbyr flere utgaver av drømmeøyer. Farvannet  utenfor de laaange strendene på øya Sal regnes som verdens beste for kitere.
I VINDEN: Det afrikanske øyriket Kapp Verde tilbyr flere utgaver av drømmeøyer. Farvannet utenfor de laaange strendene på øya Sal regnes som verdens beste for kitere. Vis mer

Flyplassen ligger på Sal. Der er det stort sett bare strender (i megaklassen) og hovedtyngden av turismen. Det hevdes at Sal er verdens beste sted å bedrive kiting.

Men - sett deg på et småfly og la deg forføre av skjønnheten på noen av de andre øyene.

GAMMEL MORO: I de bratte bakkene i hovedstaden Funchal på Madeira kan du ta deg en sledetur(!). Skikkelig gøy.
GAMMEL MORO: I de bratte bakkene i hovedstaden Funchal på Madeira kan du ta deg en sledetur(!). Skikkelig gøy. Vis mer

Hovedstaden Praia på øya Santiago har et umiskjennelig afrikansk preg, mens byen Mindelo på øya Sao Vicente gir deg et autentisk pust fra en svunnen tid da utposten var siste stopp før kryssing av Atlanterhavet.

Kapp Verde er bokstavelig talt en grønn verden. Det tropiske klimaet er enten tørt (fra november til juli) eller fuktig og varmest i tre måneder fra august.

ROMANTIKK:Et ungt par kysser hverandre adjø gjennom vinduet på det sjarmerende skrangletoget som går tvers over Korsikas vakre natur.
ROMANTIKK:Et ungt par kysser hverandre adjø gjennom vinduet på det sjarmerende skrangletoget som går tvers over Korsikas vakre natur. Vis mer

Kapp Verde var portugisisk koloni inntil 1974. Lokalbefolkningen er vennlig innstilt til turistene og kriminaliteten er liten. Men noen luringer finnes her, sam ellers i verden. Det mest slitsomme er kanskje at det er så mange som vil selge deg saker og ting - alt fra souvernirer til gedigne trearbeider som du ikke får plass til i kofferten.

Madeira har nok tapt en god del av sin popularitet de siste årene. Den portugisiske øya har kommet i skyggen av de spanske Kanariøyene litt lenger sør.

SANDLIV: Brede og hvite strander - det er hverdagen på Kapp Verde.
SANDLIV: Brede og hvite strander - det er hverdagen på Kapp Verde. Vis mer

Derfor er det mange som har gått glipp av Madeiras skjønnhet og egenart. På øya fortelles et gammelt sagn om at Gud lot menneskene beholde en liten del av Paradiset etter han hadde jagd ut Eva og Adam etter syndefallet; Madaira.

Madeiras fallende popularitet er uforståelig, men har trolig mest sammenheng med at øya mangler sandstrender. Til gjengjeld kryr det av digre svømmebasseng, noen av dem er i direkte tilknytning til sjøen.

SORT IDYLL: Inne i krateret på vulkanøya Fogo på Kapp Verde, kan du få deg en nær-Månen-opplevelse.
SORT IDYLL: Inne i krateret på vulkanøya Fogo på Kapp Verde, kan du få deg en nær-Månen-opplevelse. Vis mer

Dersom suget etter strender blir for sterkt, er det bare å ta ferja til den mye mindre naboøya Porto Santo. Denne øya er så å si bare sand som på toppen av det hele har helsebringende virkning.

Det er få steder som er mer fruktbare enn Madeira. uansett hva du setter i jorda, så vokser det i rekordfart. Naturen er frodig og preges av vakre blomster. Over hele øya har driftige øyboere (og slaver) bygd et enestående vanningssystem, levadaer, som er like langt som strekningen fra Lindesnes til Nordkapp. En vandretur langs vannsystemene gir deg en deilig naturopplevelse. Det finnes heller ingen giftige eller farlige kryp på Madeira.

ENESTÅENDE:De antikvariske togsettene på den smalsporede jernbanen på Korsika tar deg med til både strender deilige fjellparadis. Ved festningsbyen Calvi går toget så å si på stranden.
ENESTÅENDE:De antikvariske togsettene på den smalsporede jernbanen på Korsika tar deg med til både strender deilige fjellparadis. Ved festningsbyen Calvi går toget så å si på stranden. Vis mer

Hovedstaden Funchal er et kapittel for seg. Byen er både særegen og koselig, med drøssevis av gode spisesteder. For all del - ikke glem å smake på flere typer av madeiravinen. Finn din favoritt og drøm deg bort i den varme kveldsbrisen

Korsika er Middelhavets glemte øy. Men den svenske kongefamilien har oppdaget "Skjønnhetens Øy" og har feriert helt nord på øya, nær middelalderbyen Calvi.

EKSOTISK: Grønnsaksmarkedet i Funchal på Madeira er en opplevelse for flere av sanser.
EKSOTISK: Grønnsaksmarkedet i Funchal på Madeira er en opplevelse for flere av sanser. Vis mer

Det er uforståelig at ikke flere turister har fått øynene opp for den vakre øya. Korsika kalles også for klippen i havet, der tallrike fjell kneiser høyt og taggete - det høyeste, Monte Cinto, rager nesten 300 meter høyere enn Norges stolthet, Galdhøpiggen.

Korsika har så variert natur at du enhver besøkende finner sitt paradis. På sørøstkysten ligger strender så lange og brede som noe annet badeparadis, mens nordvestsiden av øya består av tallrike fjellsider som styrter lukt i havet.

LEGENDARISK: Å spise lunsj på terrassen langs hovedgaten i Funchal er en obligatorisk øvelse.
LEGENDARISK: Å spise lunsj på terrassen langs hovedgaten i Funchal er en obligatorisk øvelse. Vis mer

Midt på øya ligger den gamle hovedstaden Corte, som en særegen og fargerik innlandsby. Hit kommer du blant annet med Korsikas skranglete, med akk, så sjarmerende smalsporede jernbane. Underveis kan du hoppe av på stasjoner for å drive canyoning, vandring eller padling.

Dagens hovedstad, Ajaccio, ligger på øyas sydvestre hjørne og var fødebyen til Napoleon Bonaparte.

ØYMAT: Grillede kjempereker er blant favorittmaten som du får servert på restauranter på Kapp Verde. Rimelig - og kjempegodt, rett fra havet!
ØYMAT: Grillede kjempereker er blant favorittmaten som du får servert på restauranter på Kapp Verde. Rimelig - og kjempegodt, rett fra havet! Vis mer

Den kortvokste krigeren var i sin tid så upopulær i hjembyen at innbyggerne kastet statuen av ham på sjøen. I våre dager er den fisket opp igjen og står på byens torg.

Ajaccio har et yrende handelsliv med moteforretninger på rekke og rad. Man er da tross alt i Frankrike!
For gourmeter er Korsika et funn. Vin og spekemat får mange til å ønske seg tilbake til øya. Den ypperste spekeskinka får sin særegne smak fordi den lages av griser som kun spiser eikenøtter.

STOR LYKKE:Utenfor Mauritius svømmer store fisker. Svenske Håkan Elofsson var mer enn fornøyd med å dra opp en 69,5 kilos blå marlin. Fiskeoppkjøperne står på brygga når du kommer i land og kjøttet serveres på restaurantene samme kveld.
STOR LYKKE:Utenfor Mauritius svømmer store fisker. Svenske Håkan Elofsson var mer enn fornøyd med å dra opp en 69,5 kilos blå marlin. Fiskeoppkjøperne står på brygga når du kommer i land og kjøttet serveres på restaurantene samme kveld. Vis mer

Mange mener at den aller største perlen er den pittoreske byen Bonifacio, også kalt lille-Nice på grunn av de mange yachtene som besøker byen. Den gamle bydelen ligger på tuppen av et stup der bølgene har gravd seg langt innover.

La oss håpe at byen består i mange år før den faller i havet!

ØYHOPPING: Slik ser det ut når morgenflyet fra Mindelo på Kapp Verde er klar til avgang. På drømmeøya er det ingen bryr seg om du drar med deg en hel vannflaske! Småflyene tar deg fra øy til øy.
ØYHOPPING: Slik ser det ut når morgenflyet fra Mindelo på Kapp Verde er klar til avgang. På drømmeøya er det ingen bryr seg om du drar med deg en hel vannflaske! Småflyene tar deg fra øy til øy. Vis mer

Mauritius - smak på navnet og lukk øynene! Du får garantert en god følelse og ser paradisiske bilder passere på din indre netthinne.

Mange setter Mauritius foran både Maldivene og Seychellene som også er øyer i Det indiske hav. Årsaken er at Mauritius har det meste som skal til for å bli definert som et paradis, pluss mye mer. Mauritius har en enestående kultur som er tuftet på flere århundrers tradisjoner blant en mangfoldig befolkning.

KONTRASTER: Madeira er et smykke av en øy, langt ute i Atlanterhavet. Vilt, vakkert og spennende.
KONTRASTER: Madeira er et smykke av en øy, langt ute i Atlanterhavet. Vilt, vakkert og spennende. Vis mer

Få land har så mange høytidsdager som Mauritius. Årsaken er ganske enkelt at når for eksempel hinduene feirer en merkedag, så tar hele befolknigen fri - på samme måte som alle har fri når de kristne for eksempel feirer jul! Dette er et synlig tegn på hvordan befolkningsgruppene lever i harmoni med hverandre, akkurat som i et paradis.

Paradoksalt nok er engelsk øyas offsielle språk, mens avisene utkommer på fransk.

SPEKTAKULÆRT: Gamlebyen i Bonifacio på Korsika ligger på en klippe ut mot havet. Det ser ut som byen når som helst kan styrte i havet.
SPEKTAKULÆRT: Gamlebyen i Bonifacio på Korsika ligger på en klippe ut mot havet. Det ser ut som byen når som helst kan styrte i havet. Vis mer

De fleste som investerer i en Mauritius-reise (ja, det er en kostbar opplevelse), har nok ønske om å oppleve badeliv i kombinasjon med et deilig klima og vakker natur. På Mauritius blir du møtt av en utrolig vennligsinnet befolkning (1,2 millioner) som er stolte av å vise sitt vakre land. Her finner du et vell av blomster og trær som både blomstrer og har de skjønneste dufter.

Mange velger Mauritius som arena for å tre inn i den hellige ektestand. De fleste hoteller har egne tilbud til brudepar. Flere arrangører påtar seg også alt arbeid i forbindelse med vielsen. Deretter er det bare å stille i finstasen til romantisk seremoni og fest på stranden mens tropehimmelen mørkner og stjernene funkler, alt til akkompagnement til dyrelyder du aldri har hørt maken til.

SKJØNNHET: En kappverdiansk fisker viser stolt sin fangst ved å legge en nyfanget lokal hummer på panna. Hummer er både god og billig mat på disse kanter av verden.
SKJØNNHET: En kappverdiansk fisker viser stolt sin fangst ved å legge en nyfanget lokal hummer på panna. Hummer er både god og billig mat på disse kanter av verden. Vis mer

Heldigvis lever det ingen farlige dyr på Mauritius - bare en og annen hai stryker forbi. Derimot er det flusst av svære fisker i havet. Det er ikke uvanlig å hale opp eksemplarer i hundrekilosklassen av både blå marlin og tunfisk.

Inne på øya finnes flere sukkerplantasjer. Mauritius var i sin tid verdens største sukkereksportør, men tidene har forandret seg i takt med turismens inntog.

STORSLÅTT: "Risteren"  er det smalsporede toget som er blitt en turistmagnet på Korsika. Linja går mellom Bastia og Ajaccio, med sidespor til festningsbyen Calvi. Naturen er rett og slett billedskjønn utenfor togvinduene 

Foto: Eivind Pedersen / Dagbladet
STORSLÅTT: "Risteren" er det smalsporede toget som er blitt en turistmagnet på Korsika. Linja går mellom Bastia og Ajaccio, med sidespor til festningsbyen Calvi. Naturen er rett og slett billedskjønn utenfor togvinduene Foto: Eivind Pedersen / Dagbladet Vis mer

Du fryser aldri på Mauritius, bortsett fra at det kan forekomme noen litt svale netter i den tørre årstiden fra mai til september. Resten av året ligger temperaturen mellom 22 og 30 grader. Innimellom blir øye velsignet med nedbør, som kommer i form av kraftige tropiske regnskyll.

Prisnivået på Mauritius ligger på en tredjedel av hva vi er vant til i Norge. Men på hotellene er det steindyrt. De siste årene har myndighetene forlangt at alle nye hoteller skal være i femstjernersklassen.
Slikt koster, men du verden for en service!

FRED & RO: Et realt solbad er av de gjøremål som er helt naturlig å bedrive på stranden på Mauritius.
FRED & RO: Et realt solbad er av de gjøremål som er helt naturlig å bedrive på stranden på Mauritius. Vis mer

Tanken på paradiset kommer av seg selv..

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media