ROMANTIKK: Når sola går ned i horisonten i Det indiske hav, er det lite som slår stemningen på stranda på Mauritius. Foto: EIVIND PEDERSEN
ROMANTIKK: Når sola går ned i horisonten i Det indiske hav, er det lite som slår stemningen på stranda på Mauritius. Foto: EIVIND PEDERSENVis mer

Drømmer du deg bort fra høstmørket til eksotiske steder?

Her er sju tips til spennende reisemål.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Har du fått nok av vått novembermørke?

Her er tips om sju deilige, spennende og eksotiske steder.

Dubai Dubais oljerikdommer er blitt brukt til å lage verdens mest spesielle by, nesten en drømmeby.

Ved hjelp av penger og billig arbeidskraft fra fattige naboland, har myndighetene i De forente arabiske emirater skapt en kunstig verden - midt i ørkenen.

MÅNELANDSKAP: På øya Fogo på Kapp Verde ligger Chã das Calderias. Inne i det relativt ferske vulkankrateret føles det som å være på Månen. Her er det dørgende stille. Foto: EIVIND PEDERSEN
MÅNELANDSKAP: På øya Fogo på Kapp Verde ligger Chã das Calderias. Inne i det relativt ferske vulkankrateret føles det som å være på Månen. Her er det dørgende stille. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

For deg som turist er det selvsagt gøy å dra på kameltur i ørkenen om formiddagen, og stå på slalåmski i alpinanlegget i Mall of the Emirates om ettermiddagen.

Neste morgen passer det kanskje å ta heisen mot toppen av verdens høyeste bygning, Burj Khalifa. Bygget er hele 828 meter høyt og gir deg svimlende utsikt.

Utviklingen i Dubai har vært formidabel. For 50 år siden var landet befolket av ca. 5000 beduiner. Nå er teltene byttet ut med luksus og selvsagt ligger verdens eneste sjustjerners hotell i Dubai.

Casablanca Casablanca - bare navnet frambringer tanker og følelser om mystikk og eldgamle tradisjoner.

Likevel, den mest synlige attraksjonen er verdens tredje største moské, med plass til 25 000 mennesker innendørs og 80 000 ute på gårdsplassen. Hassan II-moskeen sto ferdig for 19 år siden.

DUFTER: Et besøk i Casablanca er ikke fullkomment før du har spist på et gatekjøkken. Kokken slipper ut de lifligste dufter fra grytene. Foto: EIVIND PEDERSEN
DUFTER: Et besøk i Casablanca er ikke fullkomment før du har spist på et gatekjøkken. Kokken slipper ut de lifligste dufter fra grytene. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

På kveldstid er en grønn, kraftig laserstråle det mest iøyenfallende. På mils avstand kan du se streken i lufta som viser vei direkte til Mekka.

Her bor like mange som i hele Norge. På det tradisjonelle markedet kan du kjøpe alt fra krydder til spottpris og få tilbud om både hasj og andre sterke stoffer.

Marokkos finansielle sentrum er Casablanca. Slikt skaper et internasjonalt miljø. Det oppleves veldig sterkt på Rick's Bar - en tro kopi fra storfilmen «Casablanca».

Mauritius Mauritius er selve drømmereisemålet for svært mange nordmenn. Når du først har brukt et halvt døgn på reisen, forstår du at det er vel anvendt tid.

På Mauritius finner du noen av verdens beste strender - kritthvite og langstrakte, omgitt av krystallklart 27 graders vann. I nærheten finner du alltid et femstjerners hotell. De siste årene har det ikke vært lov å bygge simplere overnattingssteder.

EKSOTISK: Øygruppa Kapp Verde, sør for Kanariøyene, byr på strender så langt du kan se. Badetemperaturen er behagelig. Foto: EIVIND PEDERSEN
EKSOTISK: Øygruppa Kapp Verde, sør for Kanariøyene, byr på strender så langt du kan se. Badetemperaturen er behagelig. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

I hovedstaden Port Louis er hverdagen travel og heseblesende, men du skal ikke langt på landet før du atter blir imponert av øyas utrolige fruktbarhet.

Gastronomiske opplevelser står i kø. Selvsagt er sjømaten i verdensklasse.

Det samme er flere av golfbanene og blomsterprakten. Over 300 botaniske arter finnes bare på Mauritius.

Kapp Verde Kapp Verde er øygruppa sør for Kanariøyene og rett vest for Senegal. Her er det godt og varmt å være fra november til juli.

De bebodde øyene er svært forskjellige. I ørkenlandskapet på Fogo kan du besøke et månelandskap der det framstilles en særdeles god rødvin(!). Her er jordskorpa så tynn at du helst ikke vil tenke på hvor nær du er klodens mantel.

STRANDLIV: Stranda på Nha Trang virker som en magnet på ungdommene - de har ingen problemer med å starte tidlig om morgenen. Foto: EIVIND PEDERSEN
STRANDLIV: Stranda på Nha Trang virker som en magnet på ungdommene - de har ingen problemer med å starte tidlig om morgenen. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Turismen på Kapp Verden har lenge holdt seg på et rimelig nivå.

Hotellutbyggingen har etterlatt seg noen enorme all inclusive-anlegg der du aldri mangler verken vått eller tørt og blir traktert med de flotteste lokale delikatessene.

Hummer og fisk er rimelig og av ypperste klasse. Overalt hører du fengende musikk, iblant fra butikkenes musikkanlegg, iblant fra trubadurer eller små band med bongotrommer som spiller på en av barene.

Nha Trang Nha Trang regnes som det største feriestedet i Vietnam. Byen ligger på begge sider av en stor bukt, i det midtre Vietnam, ca. 440 kilometer fra hovedstaden Ho Chi Minh.

Byen befolkes av ca. 300 000 innbyggere som har ord på seg for å være både vennlige og imøtekommende. Hit lokkes de av den sju kilometer lange stranda og byens myldrende shoppingliv med et vell av markeder og store handlesentra.

«BON BINI»: Det betyr «hjertelig velkommen» og blir stemplet i passet ditt når du ankommer Aruba. Og velkommen føler du deg. Foto: EIVIND PEDERSEN
«BON BINI»: Det betyr «hjertelig velkommen» og blir stemplet i passet ditt når du ankommer Aruba. Og velkommen føler du deg. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Hotellprisene er ikke avskrekkende. Flere har klart å skaffe seg rom på flott strandhotell for bare fem dollar pr. natt.

I nærheten ligger også Thap Ba Hot Springs, et skikkelig mudderspa. Etterpå kan du dusje i naturlig mineralvann og ta boblebad i naturlig varmtvann.

Nha Trang er også omtalt som et av de flotteste dykkerstedene i Vietnam.

Aruba Aruba er selve drømmeøya i Karibia. 16-17 kilometer utenfor Venezuela ligger solskinnsøya så langt sør at den går klar av tropiske stormer. Her er det alltid lettskyet, 27 grader og forfriskende vind.

Hvor ellers i verden får du følgende hilsen i pass-stempelet; «Bon Bini», som betyr «hjertelig velkommen»?

BLÅTT RØDEHAV: En spansk kvinne poserer i baugen på badebåten som frakter turister ut til flotte strender ved jordanske Aqaba. Foto: EIVIND PEDERSEN
BLÅTT RØDEHAV: En spansk kvinne poserer i baugen på badebåten som frakter turister ut til flotte strender ved jordanske Aqaba. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Badevannet er så klart at du kan se 30 meter under vann. Aruba er som skapt til vannsport, enten det er seiling, surfing eller dykking. Mange har fått seg uforglemmelige opplevelser på de mange skipsvrakene rundt øya.

Den nederlandske påvirkningen som tidligere koloni er kledelig anonym. Husfasadene i hovedstaden Oranjestad er malt i pastellfarger som et moteblad på 80-tallet.

Aruba trenger ikke markedsføring. Seks av 10 besøkende har vært her før. Kapasiteten blir utnyttet, men du føler ikke at øya er overfylt.

Aqaba Aqaba er Jordans sjarmerende vannhull. Den mystiske storbyen er stappfull av taxfree-forretninger, befolket av vennlige mennesker og innrammet av flotte strender og korallrev.

Inneklemt mellom mektige naboer som Saudi-Arabia, Egypt og Israel ligger Jordans kyststripe, bare noen kilometer lang. Her har det de siste åra vokst opp en formidabel turistby, Tala Bay, som byr på mange overraskelser.

UTFLUKT: Veien er ikke lang fra Aqaba til den rosa oldtidsbyen Petra. Foto: EIVIND PEDERSEN
UTFLUKT: Veien er ikke lang fra Aqaba til den rosa oldtidsbyen Petra. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Badevannet i Rødehavet er krystallklart og blått. Maten er velsmakende og den gode atmosfæren overrasker de fleste.

Hvis du får lyst til å prøve noe helt annerledes, så er ikke turen lang til verken Dødehavet eller den rosa oldtidsbyen Petra.

For mange er det er spesiell opplevelse å flyte som en kork i det ramsalte Dødehavet og samtidig vite at du befinner deg på klodens laveste punkt.