SUPERT FRA TOSCANA: Tignanello er en super toscaner med første årgang i 1971, og dette er den beste siden 2004.
SUPERT FRA TOSCANA: Tignanello er en super toscaner med første årgang i 1971, og dette er den beste siden 2004.Vis mer

Drømmer du om egen vinkjeller?

Her er seks flotte viner å starte med.

• Her finner du Dagbladets vinanmeldelser. 

(Dagbladet): Det er liten tvil om at en god økonomi i samfunnet gjør at flere bygger seg en vinsamling.

SEKSER FRA TYSKLAND: Tysk riesling med sin syre og sødme lagrer godt, og Dönnhoff Riesling 2011 kan du trygt la ligge opp mot åtte år.
SEKSER FRA TYSKLAND: Tysk riesling med sin syre og sødme lagrer godt, og Dönnhoff Riesling 2011 kan du trygt la ligge opp mot åtte år. Vis mer

Men kreves det egentlig god økonomi for å ha en vinsamling?

Overhodet ikke. En samling vin kan være én eller noen tusen flasker.

GOD LAGRING: For at vinen skal kunne lagres i mange år, skal temperaturen og luftfuktigheten være mest mulig konstant, og det skal være minimalt med lys. Men kjelleren kan like gjerne være et loft eller kott.
Foto: KEN ENGEBRETSEN
GOD LAGRING: For at vinen skal kunne lagres i mange år, skal temperaturen og luftfuktigheten være mest mulig konstant, og det skal være minimalt med lys. Men kjelleren kan like gjerne være et loft eller kott. Foto: KEN ENGEBRETSEN Vis mer

Nå er det riktignok ikke noen jeg kjenner til som har bygd et lagringssted for én flaske vin, men det er jo likevel en vin som samles på.

Tips om vinlagring Etter fem år med bygging av ca 20 kjellere per år, har jeg høstet noen erfaringer som jeg tenkte å dele her.

For noen år tilbake var det en del som hadde et vinstativ enten bygd inn i kjøkkenet eller stående i stua. Typisk plass til 6 - 12 flasker, men uten tanke for de viktigste elementer for lagring.

DAGBLADETS VINEKSPERT: Ken Canaiolo Engebretsen (43) jobber til daglig som administrerende direktør i Vinoteca-Gruppen AS, landets fremste på bygging av vinkjellere. Han er president i Norsk vinkelnerforening, stifter av Norsk vinkelnerlandslag og driver Norsk Sommelier Utdannelse. Foto: CF WESENBERG/Kolonihaven
DAGBLADETS VINEKSPERT: Ken Canaiolo Engebretsen (43) jobber til daglig som administrerende direktør i Vinoteca-Gruppen AS, landets fremste på bygging av vinkjellere. Han er president i Norsk vinkelnerforening, stifter av Norsk vinkelnerlandslag og driver Norsk Sommelier Utdannelse. Foto: CF WESENBERG/Kolonihaven Vis mer

Hyggelig var det, men vinene ble ødelagt det første året de lå der.

Kunstnervinene Polet lanserte på 80-tallet, var nok godt representert her.

Vinskap Så begynte vinskapene å dukke opp, på størrelse med et kjøleskap, men med glassdør. Mange gikk til innkjøp av et sted for opptil 200 flasker vin.

Her er temperatur ivaretatt, og mange fikk mye glede av sine viner som var lagret over tid.

Problemet med et vinskap er at det er bare to til seks hyller der, som skal ha opptil 40 flasker vin. Du må fjerne mange flasker vin for å komme til den du leter etter.

LATTERLIG BILLIG: Gran Feudo Reserva 2006 er en spansk klassiker i Norge.
LATTERLIG BILLIG: Gran Feudo Reserva 2006 er en spansk klassiker i Norge. Vis mer

Mange skap viste seg også å vibrere, samt ha dårlig glass.

Vinkjellere Vinskapene selger nok fortsatt godt, men nå er vinkjellere også aktuelt.

Ordet er riktignok misvisende, da samlingen vel så gjerne kan ligge på loftet, i stua eller under trappa som i kjelleren.

UFILTRERT OG LAGRINGSDYKTIG: Baudry Chinon Les Grézeaux 2010 holder fint i ti år til og drikkes godt fra 2016.
UFILTRERT OG LAGRINGSDYKTIG: Baudry Chinon Les Grézeaux 2010 holder fint i ti år til og drikkes godt fra 2016. Vis mer

Det siste innen tekniske løsninger ordner dette. Mange har et kott eller en vegg til overs hvor det kan bygges et flott sted for dine viner.

I en god vinkjeller skal temperaturen være mest mulig konstant mellom 8 og 14 grader, den skal ha luftfuktighet på 60 - 70 %, være vibrasjonsfri og ha med minimalt med lys.

Hva skal jeg kjøpe? En ting er å ha vinkjeller, men den må jo også ha vin. Dette er det de fleste sliter mest med. Hva skal jeg kjøpe?

FRA AUSTRALIA: Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet Sauvignon 2010 er en billig vin for lagring i 10 - 15 år.
FRA AUSTRALIA: Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet Sauvignon 2010 er en billig vin for lagring i 10 - 15 år. Vis mer

Dette krever langt mer av kunnskap og erfaring.

Jeg anbefaler deg å lytte til dem som har det, før du kjøper dyrebare viner.

EN FORNØYELSE Å SMAKE: Mascarello Monprivato Barolo 2006 fra Italia. Her kan du vente i 15 - 20 år før du prøver deg.
EN FORNØYELSE Å SMAKE: Mascarello Monprivato Barolo 2006 fra Italia. Her kan du vente i 15 - 20 år før du prøver deg. Vis mer

I dagens test er det viner fra hundrelappen og oppover som egner seg godt for lagring.

Men mitt beste råd er likevel: Er du sikker på at du liker lagret vin?

Ukas test • HVITVIN
Dönnhoff Riesling 2011, Weing. Tyskland, Nahe
Varenr: 2031401 (B) Poeng: 84 Pris: 113,80
Tysk riesling med sin syre og sødme lagrer godt, og her kan du trygt la den ligge opp mot åtte år. Drikkes fint allerede nå. Her har du litt restsødme og bare 10% alkohol, men for en kvalitet.

• RØDVIN
Gran Feudo Reserva 2006, Bod. Spania, Navarra
Varenr: 684801 (BU) Poeng: 82 Pris: 109,90
En spansk klassiker i Norge. Drikkes godt og lagrer godt, men er først og fremst, latterlig billig. Lagrer fint i seks år til.

Baudry Chinon Les Grézeaux 2010, Frankrike, Loire
Varenr: 9739801 (BU) Poeng: 85 Pris: 195
Moreller og røyk i denne cabernet franc-vinen. Her får du en ufiltrert og lagringsdyktig rød Loire-vin. Ikke den beste årgangen, men holder fint i ti år til og drikkes godt fra 2016.

Penfolds Koonunga Hill Shiraz Cabernet Sauvignon 2010, Australia
Varenr: 3017801 (BU) Poeng: 83 Pris: 130,90
Aromarik og kraftig duft av eukalyptus og solbær med bra konsentrasjon. En billig vin for lagring 10 - 15 år. Denne drikkes godt rundt åtte år gammel.

Mascarello Monprivato Barolo 2006, Giuseppe Mascarello, Italia, Piemonte
Varenr: 3187501 (BU) Poeng: 94 Pris: 679
Etter å ha fulgt Masciarello lenge, er det en fornøyelse å smake dette. Burgunderfinesse med markant kjerne, flott balanse. Her kan du vente i 15 - 20 år før du prøver deg.

Tignanello 2008, Italia, Toscana
Varenr: 5000601 (BU) Poeng: 92 Pris: 499,90
Beste siden 2004 med kirsebær og snev av lakris for lagring i 15 år. Tignanello er en super toscaner med første årgang i 1971, og et must for din kjeller.