REN NYTELSE: Det er ikke lov å sette ut solsenger og parasoller på strendene. Ei heller er det tillatt med vannscootere, parasailing eller andre støyende aktiviteter. Resultatet er harmonisk strandliv i paradis. Foto: Shutterstock / NB Scanpix
REN NYTELSE: Det er ikke lov å sette ut solsenger og parasoller på strendene. Ei heller er det tillatt med vannscootere, parasailing eller andre støyende aktiviteter. Resultatet er harmonisk strandliv i paradis. Foto: Shutterstock / NB ScanpixVis mer

Thailand:

Drømmer du om latmannsliv, sol og lekre strender? Velkommen til Koh Lipe

Krystallklart vann og fantastiske strender, omgitt av korallrev og ubebodde øyer.

- Vi har aldri sett klarere vann eller hvitere puddersand enn her på øya, sier Knut Roar Johnsen (52) og Elin Gluggvatshaug (49) fra Mosjøen.

De erfarne thailandsfarerne har nettopp kommet sigende inn til den langgrunne Sunset-stranden med longtailbåt. Stedet er Koh Lipe, en av Thailands aller sydligste øyer, og paret har brukt dagen på snorkling ved korallrevene som skjuler seg like under overflaten rundt naboøyene.

BETATT: Ekteparet Knut Roar og Elin fra Mosjøen dro til Koh Lipe via Langkawi i Malaysia, og nøler ikke med å anbefale andre å reise hit.Foto: Dag Husby
BETATT: Ekteparet Knut Roar og Elin fra Mosjøen dro til Koh Lipe via Langkawi i Malaysia, og nøler ikke med å anbefale andre å reise hit.Foto: Dag Husby Vis mer

Halvannen time ut i havet ligger denne perlen, godt plassert i et stort maritimt naturreservat. Mange reiseglade nordmenn har hørt om øya, men ikke så mange har vært der ennå.

Voksende turisme

Øya har opplevd en rivende utvikling den siste tiden, vel å merke innenfor de rammene som (u)tilgjengeligheten setter. Nytt de siste to årene er noen pickup-biler som frakter varer og folk til hotellene, en håndfull minibanker som riktignok alltid går tomme mot slutten av uka og to Seven Eleven. Der det forrige vinter kun sto små boder og skur, dukker det nå opp nye hoteller og spisesteder.

Så skulle en kanskje tro at framskrittet er i ferd med å innhente øya på en negativ måte, men den rolige sjarmen er der fremdeles. Turismen er til stede, men aldeles ikke på samme måte eller i samme omfang som på mange andre ferieøyer.

Krystallklart vann

Noe av hemmeligheten er at Lipe verken har havn eller brygge. Skal du i land må du pent finne deg i å vasse i krystallklart vann de siste meterne inn til stranden. Og synet av salige smil hos de nyankomne fra fastlandet, eller fra den enda nærmere malaysiske turistøya Langkawi, sier mer enn tusen ord.

BLI SALIG: Behagelig thaimassasje får du mange steder på øya for en rimelig penge - som her på Castaway. Foto: Castaway
BLI SALIG: Behagelig thaimassasje får du mange steder på øya for en rimelig penge - som her på Castaway. Foto: Castaway Vis mer

- Helt siden vi var på Koh Samui for rundt 30 år siden, har vi lett etter et sted som gir oss den samme følelsen. Nå har vi endelig funnet det, sier Knut Roar.

For Koh Samui i dag er slett ikke slik som det var for 30 år siden. Og det samme kan selvsagt skje med Lipe. Så det anbefales å besøke øya så fort som mulig – før hordene kanskje kommer.

Behagelige dager

- Stemningen er litt bohemsk her, og strandselgerne behagelig fraværende. Det er akkurat passe folksomt på strendene på dagtid, og det samme når man skal ut og spise om kvelden, sier Elin, og nøler ikke med å kalle Koh Lipe et drømmested.

LUKSUSHYTTE: Drømmer du om å våkne opp som en Robinson Crusoe på stranden, har du bungalower i alle prisklasser å velge mellom. Foto: Castaway
LUKSUSHYTTE: Drømmer du om å våkne opp som en Robinson Crusoe på stranden, har du bungalower i alle prisklasser å velge mellom. Foto: Castaway Vis mer

For det er noe ved atmosfæren på denne øya som gir ro og glede enten dere er nyforelskede på kjærlighetsferie, familie med småbarn eller voksne vennepar på tur. Uansett reisefølge nyter man tilværelsen til fulle drag.

De yngste storkoser seg på de langgrunne strendene, og kanskje sniker de med seg litt frukt fra frokosten for å lokke til seg de fargerike fiskene.

For de voksne går dagene i et bedagelig tempo, og du kjenner virkelig hvordan batteriene lades i de dyrebare ferieukene. Yogatimer eller en løpetur ved soloppgang, bading, snorkling, kanopadling eller rett og slett bare en god bok på stranda er det som gjelder. Du kan bli med de lokale fiskerne ut for å fange kveldens middag, eller ta dykkerlappen i fantastiske omgivelser.

Upolert sjarm

Når mørket senker seg over øya strømmer folk til den 2,5 meter brede hovedgata. Her og i de roligere sidesmugene finner du vegg til vegg med spisesteder, barer og små butikker. Dagens fangst fra havet ligger klar til å tilberedes, men er du ikke begeistret for sjømat er utvalget fremdeles imponerende.

SNORKLING: Å snorkle rundt Koh Lipe er som å svømme i et akvarium. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
SNORKLING: Å snorkle rundt Koh Lipe er som å svømme i et akvarium. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Vi kan likevel telle på en hånd hvor mange middager vi har spist i hovedgata i løpet av våre besøk på øya. Ikke fordi det ikke er bra, men fordi maten, prisene og ikke minst opplevelsen er enda bedre bare 5–10 minutter unna. Spaser til Sunrise-stranden, og spis i skinnet fra levende lys og med sand mellom tærne mens du ser utover havet, stjernene og kanskje et tordenvær langt i det fjerne.

Som med resten av tilbudene på øya er det noe enkelt og upolert over restaurantene, men det er en del av sjarmen. Du finner garantert dine egne favoritter – men prøv gjerne restaurantene til resortene Sunrise Beach, Coco Beach og Castaway i løpet av de første dagene, i tilfelle du faller like pladask for dem som vi gjorde.

SOLNEDGANG: Folk samler seg gjerne på strendene før solnedgangen. Rett ovenfor ligger en rekke restauranter. Foto: Dag Husby
SOLNEDGANG: Folk samler seg gjerne på strendene før solnedgangen. Rett ovenfor ligger en rekke restauranter. Foto: Dag Husby Vis mer

Stort utvalg

Selv om du kan gå rundt hele øya på godt under halvannen time, har den likevel alt hva turister kan ønske for et behagelig opphold.

Det finnes overnattingssteder for enhver lommebok – dere kan velge mellom alt fra enkle bambushytter til femstjerners luksus. De fleste overnattingsstedene befinner seg imidlertid midt på treet både når det gjelder pris og bekvemmeligheter.

Det er lett å sette pris på å være et sted der ingenting er mer enn en spasertur unna. Ved lavvann kan du til og med vasse sammen med de fargerike fiskene over til en liten øy utenfor Sunrise-stranden. Nærmere paradis er det vanskelig å komme.

LATE DAGER: Ofte er det deilig å bare være, uten å gjøre noen verdens ting.
LATE DAGER: Ofte er det deilig å bare være, uten å gjøre noen verdens ting. Vis mer