UTSIKT: I Roches Noires, på østkysten av Mauritius, fant vi villa med veranda og utsikt. Syr du sammen din egen ferie, finnes det leieboliger over hele øya i alle prisklasser. Foto: SØLVI W. NORMANNSEN
UTSIKT: I Roches Noires, på østkysten av Mauritius, fant vi villa med veranda og utsikt. Syr du sammen din egen ferie, finnes det leieboliger over hele øya i alle prisklasser. Foto: SØLVI W. NORMANNSENVis mer

Drømmer du om paradisøya, men syns det blir for dyrt?

Ta regien selv og spar penger.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Mauritius kan beskrives med hele registeret av tropeparadis-klisjéer.

VARIERT: Mauritius byr på fjell og frodig natur. Foto: SØLVI W. NORMANNSEN
VARIERT: Mauritius byr på fjell og frodig natur. Foto: SØLVI W. NORMANNSEN Vis mer

Den befinner seg også helt i toppen av nordmenns ønskeliste over romantiske feriemål.

Men øya har mye mer å by på enn vaiende kokospalmer, blendahvit sand og turkisblått badevann.
  Fleksibel, fri, uavhengig Syr du sammen din egen ferie, finnes det mye å velge imellom, og fordelene er mange.

Som herrer i eget, litt tilbaketrukket hus, er dere frie og uavhengige.

RIMELIGERE I VILLA: Å samle flere familier i villa kutter kostnadene og gir også en friere ferie. Her Villa Agena, Roches Noires. Foto: RITA PETRINE STRAND
RIMELIGERE I VILLA: Å samle flere familier i villa kutter kostnadene og gir også en friere ferie. Her Villa Agena, Roches Noires. Foto: RITA PETRINE STRAND Vis mer

Frokosten inntas når det passer, og det er mer plass og flere bekvemmeligheter enn et hotellrom har å by på.

Husene har gjerne hager, og med på kjøpet følger den følelsen: Av å rusle rett fra terrassen, og stikke tærne ned i varm, melkehvit sand på en strand som er nesten bare din.

TEMPEL: Mauritius er et av de få land i verden hvor hinduene utgjør flertallet. Foto: SØLVI W. NORMANNSEN
TEMPEL: Mauritius er et av de få land i verden hvor hinduene utgjør flertallet. Foto: SØLVI W. NORMANNSEN Vis mer

Av og til kommer en lokal selger ruslende, med kurven full av mango, papaya og granatepler, eller kanskje en hummer eller kongereker som kan tilberedes på egen grill.

Stort utvalg Tilbyderne av ferieboliger er mange. Sjekk for eksempel mauritius-villa-rentals.com.

En annen formidler er elegantdestinations.co.uk. De har holdt på i 20 år og formidler mer enn 100 villaer, hus og leiligheter. Leiemulighetene finnes over hele øya og i alle prissegmenter. Hos bookmauritius-villas.com kan du for eksempel velge en delikat innredet bungalow for seks personer i Roches Noires på østkysten.

Prisen ligger på 170-190 euro per døgn for et sjarmerende hus rett på stranden, med wifi, TV, DVD, safe, elektrisk port, alarm, grill, kajakker og velutstyrt kjøkken.

Venter dere til jul hopper prisen opp, men ikke verre enn at om seks deler regningen, blir det rundt 6000 kroner på hver - for to uker.
  Rett på stranda Er dere flere, kan en sjarmerende villa med soveplasser til åtte i Grand-Bay på nordkysten være et alternativ.

MARKED: Mandag er markedsdag i Maheburg, den gamle kolonihovedstaden. Foto: SØLVI W. NORMANNSEN
MARKED: Mandag er markedsdag i Maheburg, den gamle kolonihovedstaden. Foto: SØLVI W. NORMANNSEN Vis mer

Også her bor du rett på stranda, til en døgnpris på 170 euro om sommeren. Utover høsten kryper prisen opp, og når toppen på 300 euro døgnet i desember.

Med villaene følger oftest en fast hushjelp som sørger for daglig renhold. Vask og stell av klær er ofte inkludert i prisen.

Mange tilbyr også barnevakt, eller en kokk som kan fikse både frokost, lunsj og middag mot et honorar på 20-30 kroner timen.

Til sammenligning vil en pakketur til et trestjerners hotell fort komme opp i 40 000-50 000 kroner for to personer - i lavsesong.
  En tredel av norske priser Det finnes billigere boalternativ enn disse - og det finnes langt dyrere. Det kommer som alltid an på hvor du vil og når du vil.

Det er ingen mangel, verken på supereksklusive luksusvillaer eller -hoteller på Mauritius. Tvert imot. Øya er full av dem.

FERNEY VALLEY: Her pågår et prosjekt som går ut på å redde både dyre- og plantearter som har blitt fortrengt av sukkerplantasjene. Foto: SØLVI W. NORMANNSEN
FERNEY VALLEY: Her pågår et prosjekt som går ut på å redde både dyre- og plantearter som har blitt fortrengt av sukkerplantasjene. Foto: SØLVI W. NORMANNSEN Vis mer

Det lokale prisnivået ligger på en tredel av hva vi er vant til her hjemme.

Det gjelder også på restaurantene, men det er selvsagt mulig å finne norsk prisnivå og vel så det også her.

Gå på markedet For hobbykokker og matelskere er det en fest å ha god tid til å lage mat og samtidig ha tilgang på gode råvarer.

Innkjøp på de lokale markedene en opplevelse i seg selv, billigere og mye morsommere enn i supermarkedene.

Velg for eksempel markedet i Maheburg en mandag. Da syder den ellers litt søvnige gamle kolonihovedstaden sørvest på øya av liv.

Dukker du inn i fargeeksplosjonen og beveger deg mellom de bugnende bodene, finner du garantert flere grønnsaker enn du kan navnet på.
  Langt, men verdt det Å leie bil er også praktisk. Du kjører greit fra nord til sør på et par timer. Inne i byene kan det være trangt og tilsynelatende kaotisk, men folk tar hensyn, og du kommer fint fram.

BESØK: Denne fuglen kommer gjerne til frokost, og heter Red Fody. Foto: SØLVI W. NORMANNSEN
BESØK: Denne fuglen kommer gjerne til frokost, og heter Red Fody. Foto: SØLVI W. NORMANNSEN Vis mer

Velger du en ok lokal utleier, kan en 7-seter komme på rundt 650 euro for to uker. Det finnes også billigere alternativer - alt etter standard.

Kvier du deg for venstrekjøring, koster det ikke særlig mer for en dagstur med taxi enn å leie bil en dag.

Fly fra Oslo koster rundt 9000 - 10 000 kroner. Air Mauritius flyr flere ganger daglig fra flere europeiske byer. Det samme gjør Lufthansa/Condor og Emirates. Flygninger fra Frankfurt, tar eksempelvis 11 timer og 20 minutter.

Langt, men defintitivt verdt det når du er vel framme.

• Les også: For deg som ikke liker overfylte strender og bråkete natteliv.

BLOMSTERPRAKT: Grønne rariteter i den botaniske hagen i Pamplemousse. Foto: SØLVI W. NORMANNSEN
BLOMSTERPRAKT: Grønne rariteter i den botaniske hagen i Pamplemousse. Foto: SØLVI W. NORMANNSEN Vis mer