UØNSKET: Ei drone følger et British Airways-fly under landing i London. Også i Storbritannia er det rapportert om flere uønskede episoder der droner i lufta har utgjort en sikkerhetsrisiko for den sivilie luftfarten. Foto: NTB Scanpix
UØNSKET: Ei drone følger et British Airways-fly under landing i London. Også i Storbritannia er det rapportert om flere uønskede episoder der droner i lufta har utgjort en sikkerhetsrisiko for den sivilie luftfarten. Foto: NTB ScanpixVis mer

Luftfart

Drone-alarm - 32 tilfeller innrapportert til Luftfartstilsynet i år

Denne uka kolliderte et passasjerfly med ei drone over Quebec i Canada. Det var bare flaks at ingen ble skadd, sier myndighetene. Også i Norge bekymrer dronene luftfartsmyndighetene.

- Dette kunne i verste fall vært katastrofalt, sier Canadas transportminister Marc Garneau om epsioden der en et kommersielt passasjerfly fra selskapet Skyjet kolliderte med en drone 450 meter over bakken under innflyging til Jean Lesage-flyplassen.

Også i Norge har dronebruken bekymret luftfartsmyndigheten. Senest for noen dager siden ble den ene rullebanen på Gardermoen stengt da det ble meldt om en drone i lufta i nærheten.

Økende problem

I 2016 ble det innrapportert 26 tilfeller av alvorlige hendelser i forbindelse med droner til Luftfartstilsynet.

Hittil i år er kommet inn rapporter om 32 tilfeller. «Tilfeller» kan være både ulykker, alvorlige hendelser, eller mindre alvorlige hendelser.

SIKKERHETSRISIKO: Det er strengt forbudt å fly droner i nørheten av flyplasser. Likevel er det noen som prøver seg, og før helgen kolliderte et passasjerfly med ei drone 440 meter over bakken i Canada.
SIKKERHETSRISIKO: Det er strengt forbudt å fly droner i nørheten av flyplasser. Likevel er det noen som prøver seg, og før helgen kolliderte et passasjerfly med ei drone 440 meter over bakken i Canada. Vis mer

Men nesten alle innrapporterte tilfeller handler om droner observert på steder der disse ikke har lov til å fly, gjerne i nærheten av flyplasser.

Av de 58 tilfellene i fjor og hittil i år, har det også vært et fly i nærheten går det fram av Luftfartstilsynets tall.

I tillegg har politiet tall når det gjelder ulovlig bruk av droner.

Hittil i år har det vært 53 klager på ulovlig flyging med drone, samt fem tilfeller der politiet har gitt forelegg og/eller beslaglagt utstyr i forbindelse med bruk av droner.

Alvorlige konsekvenser

Bente Heggedal, Luftfartstilsynets fungerende seksjonssjef for ubemannet luftfart, har en klar oppfordring til alle drone-piloter:

- Sett dere inn i reglene!

Det kan få svært alvorlige konsekvenser når en drone befinner seg i områder der det er bemannet luftfart, slik det var da en drone ble observert på rundt 1800 meters høyde over Skøyen i Oslo i september og da deler av flytrafikken på Gardermoen ble lammet i forrige uke, sier hun.

I Norge har alle flyplasser en sone på fem kilometer hvor det er strengt forbudt å fly droner eller modellfly.

Svært alvorlig

Politioverbetjent Kristian Krohn ved Gardermoen politistasjon forsikrer at man tar drone-problematikken svært alvorlig.

- Mange av disse dronene er jo etterhvert både store og tunge. Man kan jo tenke seg hva som kan skje i ytterste konsekvens om de kolliderer med et fly.

Politiet lette etter dronepiloten som forårsaket at OSL av sikkerhetshensyn så seg nødt til å stenge en rullebane for en uke siden, men uten hell.