Dropp dama på denne turen

Det finnes knapt noe tøffere sted å dra på tur med guttungen.

VÅT I BÅT: Rafting var bare en av de mange opplevelsene som er pakket inn i en fire dagers tur til Island. FOTO: Mats Schjølberg Ulshagen
VÅT I BÅT: Rafting var bare en av de mange opplevelsene som er pakket inn i en fire dagers tur til Island. FOTO: Mats Schjølberg UlshagenVis mer

På Island kan far og sønn boltre seg i eventyr med biler, hester og naturkrefter og laserskyting uten jenter som bryr seg. For denne turen er vann, vulkaner, vroom og kun for gutta.

Lys våken - I morgen skal vi se vulkaner pappa? Ikke sant?

Vi lander på Keflavik flyplass klokka ett om natta, men Kasper (6) er lys våken. Han er litt skuffet over ikke å ha sett en eneste vulkan så langt.

Forventningene er store hos 6-åringen. Storebror Jonas (8) sover dypt i setet ved siden av.

Liker du nordisk natur og flotte strender? Stem på Norges fineste strand.

For liten for rafting Kasper er for liten for rafting. Arrangementsansvarlig for konseptturen «Far & sønn-eventyret på Island», Jan Erik Fredriksen, er klar på det.

Han har med seg sønnen Daniel (11) samt den lokalkjente guiden og sjåføren Elvar for å hente oss og to andre fedre med sønner på flyplassen.

ATV og vulkaner - Det er det jeg vil minst, uansett, svarer Kasper, fullstendig klar over at de andre postene på programmet inneholder kjøring med ATV (firehjuling), offroadkjøring, laserskyting og, kanskje mest spennende av alt: Vulkaner.

Liker dere bedre å kjøre i vanlig bil, er ikke Island førstevalget. Reisemagasinet Vagabond har listet opp de mest spektakulære kjørestrekningene i verden.

Klokka er over to før vi er i seng i den lille hyttelandsbyen Minniborgir.

Begge gutta sovner idet tenningsnøkkelen vris om i bilene med de digre hjulene.

Skitne av aske Hadde de vært våkne, ville de sett damp sive ut av bakken omkring Selfoss litt sør for Reykjavik, et område som lå under vann for noen tusen år siden.

TERRENGET KALLER: Alle får prøve seg som sjåfør på en ATV, til stor glede for både fedre og sønner. FOTO: Mats Schjølberg Ulshagen
TERRENGET KALLER: Alle får prøve seg som sjåfør på en ATV, til stor glede for både fedre og sønner. FOTO: Mats Schjølberg Ulshagen Vis mer

De ville sett biler som fortsatt var skitne av aske som av og til blåste opp og omkring på øya. Og, ikke minst, de ville sett vulkanstein hele turen til Minniborgir.

Fem vulkansteiner hver - Pappa? Er det vulkanstein?

Jeg gnir meg i øynene og titter ut av vinduet som delvis er dekket med aske.

- Ja, mumler jeg, og i det samme er to guttunger utenfor døra i bare boksershortsene, og plukker opp svarte steiner, mange svarte steiner. Jeg innfører straks regelen om bare fem steiner hver hjem til Norge - én passe stor og noen mindre. Pluss at Kasper og Jonas må ha på seg litt mer klær.

Sitte på med voksne Etter mat, får de tøffe ATV-ene all oppmerksomhet. Jeg hadde sett for meg noen små, søte barneversjoner av ATV-er da jeg leste reisebrosjyren, men med 800 hestekrefter, skjønner jeg at dette ikke er noe barna skal kjøre selv.

- Men jeg tror det blir gøy nok å sitte på, sier jeg.

Tomler opp for ATV Kasper får tårer i øynene.

- Du sa jo at vi kunne kjøre dem, sier han. Tårene tørker raskt idet vi setter i gang i 50 km/t bortover landeveiene.

Bakpå en annen ATV, med guiden Elvar, sitter Jonas og gir tomler opp og tar bilder med mobilen sin.

Vikingenes allting Etter en stund med kjøring på stadig smalere veier og etter hvert steinete stier, er det klart for en pause. Fra en steinrøys kan vi se store deler av det sørøstlige Island.

- Der borte pleide vikingene å ha sine allting, på Thingvellir, forteller Jan Erik.

- Og så har jeg en overraskelse, sier han og blunker lurt til Kasper.

Sitter på en vulkan - Vet dere hva dere sitter på nå? Dette er Islands minste vulkan! I vikingtiden ble den kalt for «Helvetesgapet» på grunn av lyden den lagde når det blåse sønnavind inn i hullene her. Da ulte det, forteller han.

FIREHJULSTREKKER: Jonas og Kasper blir små ved siden av bilene med de store hjulene som brukes på sightseeing i FOTO: Mats Schjølberg Ulshagen
FIREHJULSTREKKER: Jonas og Kasper blir små ved siden av bilene med de store hjulene som brukes på sightseeing i FOTO: Mats Schjølberg Ulshagen Vis mer

Kaspers øyne er kulerunde. Han går nærmere hullet.

- Kan det komme lava? spør han.

Får kjøre selv - Nei, den har ikke vært aktiv på mange år, forteller Jan Erik.

Kasper blir lettet Og litt skuffet.

Vel inne i bilene igjen kommer en stor, og gledelig, overraskelse for guttene:

- Er det noen av barna som vil kjøre litt?

Moro med ATV Jubelbrølet står ikke tilbake for verken vikingkamprop eller vulkanutbrudd.

Kasper får litt hjelp med å koordinere gass og ratt, men Jonas og de andre store guttene får prøve seg på egen hånd.

Og alle som én, inkludert pappaene, har stjerner i øynene resten av dagen.

Barnevennlig rafting Neste post er elverafting. Jeg er full av respekt og ydmykhet i forhold til de sterke kreftene som råder når store vannmasser presser på.

Elvar og Jan Erik kunne imidlertid fortelle at dette slettes ikke var på samme nivå som «voksenrafting», og jeg fikk også bekreftelser fra arrangørene om at dette var trygt nok.

Rafting med aldersgrense Men aldersgrensen var satt til 8 år. Kasper var glad til. Han fikk sitte på med Jan Erik, og skulle kjøre langs elva og se på oss.

NATURKREFTER: Guttene får se en geysir sprute ut vann. FOTO: Mats Schjølberg Ulshagen
NATURKREFTER: Guttene får se en geysir sprute ut vann. FOTO: Mats Schjølberg Ulshagen Vis mer

Han og Jan Erik er allerede bestevenner før Jonas og jeg kommer oss opp i raften.

Passe skummelt i strykene

Selve raftingen er sånn passe skummel for ungene, men det føles egentlig veldig trygt. Jonas og den andre gutten på 8 år må sitte midt i båten i et par stryk, men nedfarten er bare gøy.

Midtveis er det stans for å hoppe fra klippene ned i elven. Jonas blir, ifølge arrangøren, yngstemann til noensinne å hoppe fra den fem meter høye klippen. Kasper følger med på det hele.

Kald dukkert - Så du at jeg hoppa, Kasper? spør Jonas stolt da det hele er overstått.

- Ja. Er du kald? spør Kasper med et lurt uttrykk i ansiktet.

- Ja.

- Jeg er varm, smiler Kasper.

«Heittu pottir» Tilbake på Minniborgir gjør det godt med et bad i den naturlig oppvarmede badestampen - såkalt «heittu pottir».

Barna får tilbake varmen i kroppen, og far en velfortjent øl. Etter grilling og sosialt samvær merkes dagen på kropp og hode.

MORO MED LASER: Pappa Mats og Jonas (8) er skikkelig med på Lazertag, et spill med laserpistol sammen både voksne, ungdommer og andre barn. FOTO: Mats Schjølberg Ulshagen
MORO MED LASER: Pappa Mats og Jonas (8) er skikkelig med på Lazertag, et spill med laserpistol sammen både voksne, ungdommer og andre barn. FOTO: Mats Schjølberg Ulshagen Vis mer

I titiden har både små og store trukket mot rommet. Jeg tror jeg sovnet før gutta mine.

Gøy å sitte i bil Geysir og Gullfoss er to flotte, mektige naturopplevelser på vår sightseeing neste dag. Men mye av dagen tilbringes i bil.

Det blir både litt vikinghistorie på Thingvellir og litt damp fra vanndampverket. Et lite offroadshow oppover elver og stupbratte skråninger får opp humøret underveis.

Jeg har vel aldri opplevd at ungene har syntes det har vært så moro å sitte i bil.

Salto på badeland Likevel er det svært kjærkomment da vi til slutt ender opp i et badeland i utkanten av Reykjavik. Akkurat denne dagen er dessverre vannskliene stengt, men det er jo varme kilder, saltoer og vannlek som bare det.

Siste post på programmet er spill og lek med laserpistoler - Lazertag.

For liten igjen Igjen får minstemann først beskjed om at han er for liten til å bære omkring på laserpistolene. Denne gangen er det slettes ikke like greit for Kasper.

Underleppa skjelver, øynene fylles av tårer og hulkingen eskalerer til hele kroppen rister.

- Han kan få prøve. Hvis det blir for tungt for ham, får heller pappa avlaste litt, foreslår Jan Erik.

Morsommere enn paintball Dette er en løsning alle parter kan enes om, og Kaspers uttrykk blir forvandlet i løpet av et millisekund.

Lazertag er gøy. Det er mye morsommere enn paintball, og dessuten uten smerte og malingsøl.

Dessuten har geværene lydeffekter som gjør det veldig morsomt.

Mer spill enn krig Av samme grunn er Lazertag mer spill og lek enn krig. Jeg vil påstå at det er trygt innenfor rammene av det som kan kalles sunn familiemoro.

BILVASK: På biltur langt fra Sinsen-krysset. FOTO: Mats Schjølberg Ulshagen
BILVASK: På biltur langt fra Sinsen-krysset. FOTO: Mats Schjølberg Ulshagen Vis mer

Til tross for følgende replikkveksling mellom undertegnede og Jonas på 8 år.

- Pappa jeg skjøt noen, jeg drepte dem!

- Så bra! Flott!

Man må nesten ha vært der.

Lurt å være liten Taktisk lønner det seg å være eldst i spillet, men det er lettere å gjemme seg når man er minst.

Spillerne i tenårene har en stor ulempe ved at de verken er spesielt taktiske eller gode på å gjemme seg, men heller har et behov for stormangrep i flokk når den minste mulighet er der.

Vinnerne av alle spillene blir dermed laget med flest voksne og færrest ungdommer.

Barnelaget har bare én «overlevende» til slutt: Kasper, 6 år.

Les også:

BADEPAUSE: Midtveis i raftingen er det bare å ta sats fra klippene og hoppe i det. FOTO: Mats Schjølberg Ulshagen
BADEPAUSE: Midtveis i raftingen er det bare å ta sats fra klippene og hoppe i det. FOTO: Mats Schjølberg Ulshagen Vis mer

Verdens 10 beste strender

Foreldre tar barnepause i ferien

Unngå syke barn på reisen

Saken ble opprinnelig skrevet av Foreldre & Barn for Klikk.no. Les her.

VROOM: Både små og store gutters drøm? ATV på Island. FOTO: Mats Schjølberg Ulshagen
VROOM: Både små og store gutters drøm? ATV på Island. FOTO: Mats Schjølberg Ulshagen Vis mer