HVA INNEHOLDER DE? Hvis du er en av dem som ofte unner deg selv eller barna kjeks med eller uten pålegg, kan det være lurt å tenke på hvilken kjeks du velger. Foto: ERIK HELGENESET
HVA INNEHOLDER DE? Hvis du er en av dem som ofte unner deg selv eller barna kjeks med eller uten pålegg, kan det være lurt å tenke på hvilken kjeks du velger. Foto: ERIK HELGENESETVis mer

Dropp de mest kaloririke til hverdags

BraMat tester salte kjeks.

(Bramat.no): Fordi de fleste kjeks er så små, er det lett å tenke at kjeks ikke er «ordentlig mat», men bare noe du putter ost eller annet pålegg på.

Da kan det fort bli for mye fett og kalorier.

Hvis du ikke spiser kjeks så ofte, kan du selvfølgelig velge blant dem som scorer dårligst i tester som denne.

Men hvis du er en av dem som ofte unner deg selv eller barna dine kjeks med eller uten pålegg, kan det være lurt å tenke litt på hva slags kjeks du velger.

Noen inneholder nemlig mye kalorier og fett. En del er også nokså salte.

Mer fiber, mindre kalorier Hvis du en sjelden gang skal kose deg med kjeks, for eksempel sammen med ost, er det kanskje ikke så nøye om du velger kjeks med mye kalorier, fett og salt.

Men hvis du stadig vekk smører deg en kjeks eller flere, bør du vurdere å velge kjeks som inneholder litt mer fiber og litt mindre kalorier.

Eller smør deg heller et par knekkebrød, som metter minst like godt og som kanskje inneholder mindre kalorier enn kjeksene du lurer i deg.

Slik har vi gjort testen I denne testen har vi sett på hvor mye kalorier, mettet fett, umettet fett, protein, sukker, fiber og natrium de forskjellige kjeksene inneholder.

Mye kalorier, mettet fett, sukker og natrium har trukket ned, mens mye protein, umettet fett og fiber har trukket opp.

Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det betyr at det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 1.

Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter.

Hele testen finner du hos bramat.no.

Testresultater Korni rug fullkornskjeks Testens vinner! Ikke for mye kalorier, lite mettet fett og mye umettet fett. Innhold av natrium er lavt og fiberinnholdet er bra. Ideelt sett kunne det vært mindre sukker. Karakter: Produsent: Kavli Kornmo rug En kjeks som scorer jevnt over bra på de fleste faktorer. Mest fiber av alle kjeksene i denne testen. Karakter: Produsent: Sætre Kornmo spelt Terningkast fem. Fin fordeling mellom mettet og umettet fett, bra med fiber og ikke for mye natrium. Karakter: Produsent: Sætre Kaptein Ikke for mye kalorier, bra med protein, lite sukker og lite mettet fett. Det eneste som trekker ned er det lave fiberinnholdet. Karakter: Produsent: Sætre Start En mager kjeks som dermed også inneholder lite kalorier. Sukkerinnholdet er heller ikke spesielt høyt. Lite natrium, så også her er det lave fiberinnholdet det som trekker mest ned. Karakter: Produsent: Sætre Sætres beste tynne speltkjeks Terningkast fire. Relativt lite kalorier og sukker, og heller ikke så mye mettet fett. Men innholdet av fiber og umettet fett er lavt. Karakter: Produsent: Sætre Sætres beste salinas En relativt kaloririk kjeks som også inneholder mye mettet fett. Men også en del umettet fett. Et lavt fiberinnhold og høyt natriuminnhold gjør at denne ender opp med terningkast 2. Karakter: Produsent: Sætre Ritz En av testens høyeste innhold av kalorier og mettet fett. Lavt innhold av fiber, men mindre salt enn Salinas. Karakter: Produsent: Kraft Sætres beste havsaltet kjeks Mest kalorier av alle kjeksene i denne testen, og også mest mettet fett. Fiberinnholdet er lavt, og innholdet av natrium er høyest av alle kjekstypene. Karakter: Produsent: Sætre Sætres beste små digestive Mye kalorier, og veldig mye sukker. Innholdet av mettet fett er høyt, og fiberinnholdet er lavt. Karakter: Produsent: Sætre Les mer på Bramat.no:
Stor test av barnekjeks
Foreldre villedes av helsepåstander
Velg rett fett