Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Dropp fluortabletten

Bare forsømte barnetenner trenger den, mener ekspert.

TRENGER IKKE FLUORTABLETT: Selv om fluor er bra for tennene, er det skadelig å få i seg for mye, mener ekspertene. Foto: Colourbox
TRENGER IKKE FLUORTABLETT: Selv om fluor er bra for tennene, er det skadelig å få i seg for mye, mener ekspertene. Foto: Colourbox Vis mer

Allerede når den første lille tannen kikker opp av tannkjøttet, bør du starte innarbeidingen av de gode vanene. Og holder du på ditt selv gjennom den verste trassperioden, er mye gjort.

- Barnas tannhelse er foreldrenes ansvar, og man kan rett og slett ikke godta at de ikke vil pusse tennene. Barnet forstår jo ikke sitt eget beste, sier distriktstannpleier i Oslo syd, Kirsten Meinich-Backe.

Litt er nok Tennene skal pusses med fluortannkrem, men pass på å ikke bruke for mye. Til å begynne med holder det å stryke tuben lett over børsten slik at det blir et tynt lag tannkrem. Etter hvert som barnet vokser, kan du øke til en mengde som tilsvarer barnets lillefingernegl.

- Husk å aldri la barnet være alene med tannkremtuben. Ofte smaker barnetannkremen søtt og godt, men det er ikke bra å spise det, sier Meinich-Backe.

Ikke for alle Selv om fluor er bra for tennene, er det nemlig skadelig å få i seg for mye.

Derfor bør ikke barn begynne med fluortabletter uten at tannlegen eller tannpleier har anbefalt det.

- Når barnet er inne på kontroll første gang som treåring, vil det bli vurdert om det er behov for fluortabletter. Det vil det for eksempel være i tilfeller der man ser belegg på tennene som følge av for mye sukker i kostholdet, dersom barnet har mye hull eller man ser antydning til nye hull, sier tannpleier ved Lierbyen tannklinikk, Liv Brattås.

Hun forteller at de fleste barn har fine tenner i dag, og at det da holder med tannpuss med fluortannkrem to ganger daglig.

Reparerende effekt Men hva gjør egentlig fluor med tennene våre? Hvorfor er fluor så viktig?

- Fluoren har en reparerende effekt på syreskader. Hvis du har spist noe med sukker i, vil det bli surt og emaljen oppløses litt. Dette er grunnen til at vi bør ha faste måltider i stedet for å småspise hele dagen, sier Brattås. Du må gi fluoren tid til å virke og bygge opp emaljen igjen.

- Av den grunn bør ikke barnet få noe annet enn vann å drikke etter tannpuss om kvelden. Kveldspussen er aller viktigst for da får fluoren tid til å virke gjennom natten, sier Kirsten Meinich-Backe.

Slik pusser du Når det gjelder selve tannpussen, anbefaler tannpleierne å innarbeide et godt system slik at ingen tenner blir glemt.
Start med yttersiden av tennene, fortsett med innsiden og avslutt med tyggeflaten.

Sørg også for å rengjøre alle groper og mellom tennene. Fra seksårsjekslene dukker opp, bør man også bruke tanntråd

- Pass på at tannbøsten er i kontakt med tannkjøttet, da det også legger seg en del bakterier mellom tenner og tannkjøtt, sier Brattås.

Hovent tannkjøtt Sunt tannkjøtt ser blekt rosa og stramt ut når du smiler. Hvis det er hovent, rødt og blør er dette et tegn på en infeksjon som følge av for dårlig puss.

- Dersom dere er flinke til å pusse godt på dette området, forsvinner det igjen. Hos barn som har begynt å pusse tennene sine selv, kan dette ofte skje fordi de ikke får det til ordentlig. Når det så bli vondt unngår de dette området, men da blir problemet bare større, sier Brattås.

Voksenhjelp En av ti pusser tennene feil. På et eller annet tidspunkt må barnet få slippe til i sin egen munn, men ikke for tidlig. Voksne og barn kan gjerne pusse litt hver en periode, men håndmotorikken er ikke god nok til at barnet kan pusse helt selv før han eller hun er rundt 10 år gammel.

- Det er en del som tenker at det er greit pusse selv fra man begynner på skolen, og det er trist å se at det kommer hull i de bakerste tennene fordi barnet ikke får hjelp lenger. La gjerne barnet pusse selv om morgenen, men om kvelden bør voksne hjelpe til, sier Meinich-Backe.

En liten premie Og hvis du er blant dem som premierer barnet for godt gjennomført tannpuss med en fluortablett, trenger du ikke å fortvile. Dersom dette er en ordning som fungerer godt hjemme hos dere, er det ingen grunn til at den ikke kan fortsette.

- Husk da bare å være enda litt mer forsiktig med mengden tannkrem slik at det ikke blir for mye fluor totalt sett. Og gi barnet fluortabletten før leggetid, slik at den får virke helt til neste morgen, sier Meinich-Backe.

Les også:
VIDEO: Slik pusser du barnas tenner riktig
20 råd mot tannlegeskrekk
Tannpussen avslører deg
Slik får barnet ditt friske tenner
Karies smitter fra mor til barn

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

EKSTRA FLUOR: Hos tannlegen får du vite om det er nødvendig med fluortabletter.  FOTO: Colourbox
EKSTRA FLUOR: Hos tannlegen får du vite om det er nødvendig med fluortabletter. FOTO: Colourbox Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media