Dropp gatekjøkkenet i helga, den beste kebaben lager du selv

Prøv Karla Siverts' sunne superkebab.

• Her er flere oppskrifter fra Karla Siverts.

ST. HANSHAUGEN i Oslo (Dagbladet Endelig fredag):

LAMMEKEBAB: Karla bruker skikkelig godt lammekjøtt, hun har sterk varme på grillen og snur de gyllenbrune kebabspydene ofte. De skal grilles hardt, men ikke bli brent. Foto: METTE MØLLER
HØSTGRILLING: Karla Siverts har utvidet grillsesongen, og denne helga serverer hun nydelig grillet kebab. Foto: METTE MØLLER
PITABRØD: - Godt pitabrød er viktig, og det er morsomt å lage sitt eget, sier Karla Siverts. Med denne oppskriften blir brødene passe luftige uten å bli tørre. Foto: METTE MØLLER
EKSTRA KRYDRET TSATSIKI: Bruk tykk, god yoghurt og smaksett med szechuanpepper, som du finner i større matbutikker og innvandrerbutikker. Foto: METTE MØLLER

Kebab er så mye mer enn feit og klissete fastfood.

Egentlig er kebab navnet på hundrevis av retter som er grillet eller stekt på et spyd og servert med pitabrød til.

KEBAB PÅ GRILLEN: Karla Siverts har utvidet grillsesongen og byr på deilig, hjemmelaget kebab denne helga. Foto: METTE MØLLER
KEBAB PÅ GRILLEN: Karla Siverts har utvidet grillsesongen og byr på deilig, hjemmelaget kebab denne helga. Foto: METTE MØLLER Vis mer

Kebab er opprinnelig fra blant annet Midtøsten, Nord-Afrika og Tyrkia, og mye spennende krydder er viktig i en god kebab.

Grillet lammekebab Siden høsten har vært deilig og varm, har Karla Siverts utvidet grillsesongen, og denne helga serverer hun nydelig grillet kebab.

Karla er veldig glad i denne krydrede kjøttretten, men velger sjelden kebab fra gatekjøkkenet på hjørnet. Hun foretrekker den hjemmelagde varianten med skikkelig godt lammekjøtt. Den spiser hun til gjengjeld mer enn gjerne.

KARLA SIVERTS: Dagbladets nye matekspert Karla Siverts (26) er kjøkkensjef på kritikerroste Smalhans i Oslo. Hun har tidligere jobbet på Michelin-restauranten Bagatelle, og vært soussjef på restaurant Strand. Hun har en tredjeplass fra TV-programmet «Hellstrøms mesterkokk». Foto: METTE MØLLER
KARLA SIVERTS: Dagbladets nye matekspert Karla Siverts (26) er kjøkkensjef på kritikerroste Smalhans i Oslo. Hun har tidligere jobbet på Michelin-restauranten Bagatelle, og vært soussjef på restaurant Strand. Hun har en tredjeplass fra TV-programmet «Hellstrøms mesterkokk». Foto: METTE MØLLER Vis mer

- Jeg liker å vite hva jeg spiser, og jeg synes ofte den blandede kjøttfarsen i fastfood-kebab ikke smaker særlig godt, sier Karla.

Hun har sterk varme på grillen og snur de gyllenbrune kebabspydene ofte. De skal grilles hardt, men ikke bli brent. Den særegne smaken av lammekjøtt kommer best fram når det grilles.

- Bruk gjerne det kjøttet du er mest glad i, og ikke vær redd for å bruke mye krydder. Jeg bruker aller helst en blanding med spisskummen, korianderfrø, pepper, chili og hvitløk, sier Karla.

Hjemmebakt pitabrød Det nygrillede kjøttet serveres sammen med lunt, hjemmebakt pitabrød.

Karla har prøvd seg fram med flere varianter, og funnet fram til en pitaoppskrift som smaker nydelig, og der brødene blir passe luftige uten å bli tørre.

- Godt pitabrød er viktig, og det er morsomt å lage sitt eget, sier Karla.

Hun fyller kebaben med høstens friske grønnsaker, skåret i tynne strimler, og sprø salat. Som dressing bruker hun en litt ekstra krydret tsatsiki.

- Bruk tykk, god yoghurt og smaksett med szechuanpepper. Det er et helt nydelig pepper som er kjent fra det kinesiske kjøkken, som liksom prikker litt på tunga når du spiser det. Du finner det i større matbutikker og i innvandrerbutikker, sier Karla Siverts entusiastisk.

• Les også: Er du klar for å sprite opp middagen?