GRILL: Du kan godt fortsette å bruke marinade, men den har begrenset smakseffekt, mener mange grilleksperter. En rub er billigere.  Foto: SCANPIX
GRILL: Du kan godt fortsette å bruke marinade, men den har begrenset smakseffekt, mener mange grilleksperter. En rub er billigere. Foto: SCANPIXVis mer

Dropp marinaden, prøv en rub

Herlig smak til en brøkdel av prisen.

• Flere matsaker på db.no/mat
Marinade har for mange vært den foretrukne kryddermetoden når de skal grille.

I år legger færre kjøttet i poser fylt med marinade.

Gni det inn I stedet setter de smak på grillmaten med en «dry rub» eller «wet rub».

PRØV: En rub inneholder gjerne pepper, paprika, chili og hvitløk. Men det er lov å prøve seg fram. Hel stjerneanis, malt spisskummen, fenikkelfrø og tørkede urter passer også godt. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM
PRØV: En rub inneholder gjerne pepper, paprika, chili og hvitløk. Men det er lov å prøve seg fram. Hel stjerneanis, malt spisskummen, fenikkelfrø og tørkede urter passer også godt. Foto: SIV JOHANNE SEGLEM Vis mer

En «dry rub» er, som navnet tilsier, en tørr krydderblanding, en «wet rub» er en smørbar krydderblanding tilsatt litt væske, vanligvis olje.

IKKE MARINADE: Grillkongen Craig Whitson bruker sjelden marinade.
Foto: ALF OVE HANSEN
IKKE MARINADE: Grillkongen Craig Whitson bruker sjelden marinade. Foto: ALF OVE HANSEN Vis mer

Oljen gjør det mulig å bruke både krydder og friske urter, finhakket chili eller hvitløk.

Hvorfor droppe marinaden?

MYE SMAK: En rub gir mye smak og bedre stekeskorpe, fordi den ikke inneholder syre. Foto: ESPEN BRATLIE
MYE SMAK: En rub gir mye smak og bedre stekeskorpe, fordi den ikke inneholder syre. Foto: ESPEN BRATLIE Vis mer

Fordi den krever tid, hindrer spontangrilling og koster mye.

Knallbra resultat -Jeg bruker sjelden marinade. Jeg synes det er dyrt og unødvendig, sier verdensmester i grill, Craig Whitson.

TOMATER: Gni krydderet inn i grillmaten. Så kan du heller marinere noen tomater, ost og oliven. Foto: SCANPIX.
TOMATER: Gni krydderet inn i grillmaten. Så kan du heller marinere noen tomater, ost og oliven. Foto: SCANPIX. Vis mer

Han foretrekker en god rub. Den tørre krydderblandingen lager han på en to-tre.

GODT KRYDRET: Lær deg å lage en rub. Krydderblandingen kan brukes både på større og mindre kjøttstykker. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT/MATPRAT
GODT KRYDRET: Lær deg å lage en rub. Krydderblandingen kan brukes både på større og mindre kjøttstykker. Foto: VEGARD WIVESTAD GRØTT/MATPRAT Vis mer

- Resultatet blir knallbra, sier han.
 
Marinade inneholder ofte vin, i tillegg til friske urter og andre ingredienser som kan være dyre.

CHIMICHURRI-RUB: Mange har fått sansen for chimichurri, en rub som gjerne inneholder chili, bladpersille,koriander, hvitløk og annen løk. Foto: GRETCHEN MCKAY
CHIMICHURRI-RUB: Mange har fått sansen for chimichurri, en rub som gjerne inneholder chili, bladpersille,koriander, hvitløk og annen løk. Foto: GRETCHEN MCKAY Vis mer

Whitson mener marinaden koster mer enn den smaker.

- Marinade har en begrenset smakseffekt, sier han.

- Å gni inn krydderblanding med hendene gir en god følelse. Man kommer nærmere maten sier han.

Skulle du ikke ha så mye krydder der du er, er rådet hans å invitere til grillfest likevel.

Artikkelen fortsetter under annonsen

- Vær ute, vær sammen. Det er utrolig hvor mye man kan få ut av salt og pepper.