- Dropp pugginga

Slik lykkes du med studiene.

TA SATS: Som student må du tørre å bli kjente med nye menensker, mener Maren Hyvang Blaalid i Fadderutvalget ved Universitet i Oslo. Foto: LARS EIVIND BONES
TA SATS: Som student må du tørre å bli kjente med nye menensker, mener Maren Hyvang Blaalid i Fadderutvalget ved Universitet i Oslo. Foto: LARS EIVIND BONES Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

||| (Dagbladet):  Det er slett ingen selvfølge at de med best vitnemål fra videregående har størst suksess i høyere utdanning.

Innsats, motivasjon og strategier er nemlig like viktig som tidligere prestasjoner, viser en studie førsteamanuensis Åge Diseth ved Universitetet i Bergen (UiB) har foretatt blant 500 førsteårsstudenter.

Studien er publisert i det internasjonale tidsskriftet «Higher Education».  Ikke for seint - Nye studenter tar gjerne utgangspunkt i det de har fått til før, og mange tror at de ikke har like gode sjanser til å lykkes med høyere utdanning hvis de presterte dårlig på videregående. Men den gode nyheten er at det du har gjort tidligere ikke betyr noe her og nå, du er ikke bundet av karakterene fra videregående. Det er måten du studerer på som er det avgjørende, ikke tidligere prestasjoner, sier Diseth.

- Det er ikke for seint å legge til seg gode studiestrategier når du begynner på høyere utdanning, sier han.

- Nye studenter tar gjerne utgangspunkt i det de har fått til før, og mange tror at de ikke har likegode sjanser til å lykkes med høyere utdanning hvis de presterte dårlig på videregående. Men den gode nyheten er at karakterene fra videregående skole ikke nødvendigvis betyr noe for motivasjon og læringsstrategier når man begynner å studere. Selv om tidligere eksamenskarakterer har betydning for senere studieprestasjoner, så kan du fremdeles gjøre noe med måten du studerer på for å forbedre prestasjonene, sier Diseth.  Rutiner viktig Tre faktorer har betydning for hvor godt du presterer til eksamen, mener han:

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.