- Dropp rullebrettet

Resultatet blir bedre om du maler uten, sier malermester.

BRUK RULLEN RIKTIG: Du får mer maling på rullen med en malerullbøtte. Illustrasjonsfoto: Crestock.no
BRUK RULLEN RIKTIG: Du får mer maling på rullen med en malerullbøtte. Illustrasjonsfoto: Crestock.noVis mer

- Skjolder kan ha flere årsaker, som forskjellig sug i underlaget og flekksparkling. Men ofte oppstår de fordi folk bruker rullen feil, forklarer Svein Nedberg Hansen, malermester i utprøvningsavdelingen hos Jotun.

- Vannbasert maling tørker fort, og legger du tynne strøk, tørker den enda fortere. Kjører du rullen fram og tilbake på rullebrettet, har rullen i utgangspunktet lite maling i seg. Når du så gnukker og gnir for å dekke et størst mulig felt, har du laget en veldig tynn påføring som tørker nesten med en gang. Når du starter neste påføring, blander ikke malingen seg der du overlapper, og du får en skjold.

Her er malermesterens tips:

Jobb raskt Skal du ha strøken finish må du jobbe raskere slik at ikke deler av malingen får anledning til å tørke under påføringen.

Bruk bøtte Det første du må gjøre er å bytte ut rullebrettet med en malerullbøtte. Rullebrettet tar kun litt maling av gangen, noe som gjør at du stadig må etterfylle. Det tar tid. I tillegg får du mindre maling på rullen når du kjører den frem og tilbake på brettet.

Bruk riktig rulle Det neste er å kjøpe en skikkelig rulle som passer til jobben du skal gjøre. Skal du jobbe raskt nok, må du også ha et forlengerskaft. Med skaftet får du opp farten når du påfører, samtidig som du får god avstand til det du skal male. Slik at det er lettere å oppdage feil.

Rull rett på malingen Når du bruker bøtta ruller du rullen på toppen av malingen. Da får du en dryppende kant på undersiden. For å unngå å søle drar du rullen rundt en halv tørn mot kanten av bøtta, slik at du får denne dryppkanten på toppen. Da holder malingen seg på rullen de sekundene du bruker før du starter.

Så er det viktig å la rullen løpe lett over overflaten, og ikke legge press på. Da får du påført passe mye maling. Er du i tvil om hva som er passe, les på boksen hvor mye malingen dekker per liter.

Få med deg mer om snekring og verktøy. Følg meg på Facebook og besøk Klikk's verktøyforum.

Les også:

GOD PÅFØRING: Rull malingsrullen over toppen av malingen Illustrasjon: Øivind Lie
GOD PÅFØRING: Rull malingsrullen over toppen av malingen Illustrasjon: Øivind Lie Vis mer

Her kan du spørre om oppussing
Slik kutter du en gipsplate
Slik maler du uten teip

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

UNNGÅ DRYPP: Drei rullen en halv tørn slik at den dryppende kanten kommer på toppen av rulla. Illustrasjon: Øivind Lie
UNNGÅ DRYPP: Drei rullen en halv tørn slik at den dryppende kanten kommer på toppen av rulla. Illustrasjon: Øivind Lie Vis mer