Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Dropp sex i jula

Ikke la sex bli nok et stressmoment.

FORVENTNINGER: Mange småbarnsforeldre føler at de har for lite tid til sex og skal ta igjen i ferier. Det er kanskje ikke så lurt, tror sexforsker Bente Træen. Illustrasjonsfoto: Istockphoto.com
FORVENTNINGER: Mange småbarnsforeldre føler at de har for lite tid til sex og skal ta igjen i ferier. Det er kanskje ikke så lurt, tror sexforsker Bente Træen. Illustrasjonsfoto: Istockphoto.com Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Mitt råd er at småbarnsforeldre bør senke skuldrene i forhold til sex i jula,sier psykologiprofessor og sexforsker Bente Træen.

Stress gir ulyst Snart er jula her med selskaper og familiesammenkomster. Noen har svigerforeldre og foreldre boende hjemme i jula, og det stilles mange krav fra alle kanter. Ikke minst har barna mange forventninger om gaver og jula generelt som foreldre ønsker å oppfylle.

- Hvis sex blir nok et krav i jula som foreldre føler at de må leve opp til overfor partneren, kan dette faktisk skape ulyst istedenfor lyst. Mitt klare råd er å ta ting som det kommer. Ikke løsrive ferien fra resten av året når det gjelder sex, og tenk at man skal gjøre en ekstra innsats fordi man har litt mer tid sammen, sier hun.

- Det er tross alt snakk om noen få fridager, sier hun.

Vær tro mot deg selv Hvis sex blir noe man føler at man stille opp på og planlegge, kan dette skape følelser som ikke akkurat er gunstige for lysten.

- Man blir sint på seg selv fordi man ikke stiller opp for partneren, og sint på partneren fordi man føler at han eller hun krever ting av deg. Man skal aldri tenke at man kan ta igjen for perioder med lite sex. Det skal komme naturlig, akkurat som det gjør når man er nyforelsket. Jeg mener man skal være tro mot seg selv. Det gjelder både om du har lyst til å ha sex eller å gå i et juleselskap. Man må kjenne på sine egne behov, og hvis du gjør noe som er helt på tvers med dem, blir det sjelden svært vellykket, sier hun.

Ikke fokus på sex i jula - De fleste har svært høye forventninger til at julen skal være en koselig høytid med familien uten store konflikter. Men jeg tror ikke egentlig folk har så store ambisjoner om at dette skal være en fantastisk kjærestetid. Slike forventninger har vi heller til sommerferien, sier psykolog og samlivsterapeut Frode Thuen.

Les også: Kjappis i dusjen

Les også. En orgasme om dagen

Lesogså: Les dette og hopp til køys

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!