Dropp vann - syke barn bør drikke cola

Vann og lettbrus er ikke å anbefale om barnet har feber og oppkast.

TRENGER KALORIER: Barn som er syke trenger å få i seg kalorier for å bli bedre. Da hjelper det ikke med bare vann eller sukkerfrie drikker. FOTO: Thinkstockphoto
TRENGER KALORIER: Barn som er syke trenger å få i seg kalorier for å bli bedre. Da hjelper det ikke med bare vann eller sukkerfrie drikker. FOTO: Thinkstockphoto Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Høsten er her og vinteren er i anmarsj, og med den kommer ofte det som familier frykter aller mest: Runde etter runde med omgangssyke, feber og spybøtter. Hvordan skal jeg takle barn med feber? Eller hvordan styrker jeg barnets immunforsvar? Tenker mange.

Og det kan finnes hele 17 grunner til at barnet ditt kaster opp. Og det aller verste er syke barn som verken vil ta til seg vått eller tørt. Og barnet vil aller helst ha nei-mat, som mange foreldre er skeptiske til.

Men nå hevder eksperter at nettopp sukker er kanskje ikke er noen versting når feber, oppkast og magesjau herjer i heimen.

Barn med feber trenger kalorier Svært mange har vokst opp med kjerringrådet om at cola er bra om man er kvalm eller kaster opp. Nå ser det ut til at ideen får støtte fra norske barneleger.

Nylig ble en fire år gammel gutt langt inn på sykehus med feber og nedsatt allmennetilstand, fordi han hadde fått i seg væske med svært lavt inntak av nettopp kalorier.

Guttens foreldre hadde i beste mening passet på at gutten fikk i seg nok væske, og hadde gitt barnet vann og sukkerfri brus.

Da fire-åringen på sykehuset fikk i seg sukkerholdig væske og druesukker, ble han raskt friskere og i bedre form. En diett av vann og Cola Light i fire dager vil i praksis si ingen kalorier, i følge en artikkel i Tidsskriftet for Legeforeningen.

Nettopp på grunn av dette mener legene at det kan lønne seg å gi barnet drikke som inneholder sukker og kalorier neste gang det har feber og omgangssyke.

- Barn og spedbarn med feber og diaré trenger kaloriholdig drikke, noe større barn og voksne heller ikke skal glemme, ifølge Tidsskriftet for Legeforeningen.

En dehydrert kropp trenger sukker, salt og væske - Et glass cola kan absolutt være et godt middel mot dårlig mage, forklarer overlege og gastroenterolog Steffen Ulrik Friis ved Gentofte Hospital i København til Foreldre og Barn.

LITEN KROPP: Barn blir mye raskere dehydrerte enn voksne når de er syke. Nettopp derfor er det viktig å fylle på med riktig væske. FOTO: Thinkstockphotos
LITEN KROPP: Barn blir mye raskere dehydrerte enn voksne når de er syke. Nettopp derfor er det viktig å fylle på med riktig væske. FOTO: Thinkstockphotos Vis mer

Han understreker at det beste er om du tynner ut Colaen litt med vann. To deler cola og en del vann er passe. En dehydrert kropp har bruk for sukker, men ikke riktig så mye som det er i et glass med ublandet Cola.

Friis forklarer at fortynnet Cola gjør at man lettere kan ta opp de stoffene i brusen som faktisk er brukbare.

Legen, som er spesialist på mage og tarmsykdommer, forklarer:

- Det er ikke slik at å drikke Cola vil ha noen som helst helbredende virkning på det virus eller de bakteriene i kroppen som gjør at man har vondt i magen. Men det er så enkelt som dette: Når væske renner ut i den ene enden, må man fylle på med mer i den andre.

Friis forklarer at når du har magevonde og diaré vil du nokså raskt miste både væske og viktige mineraler fra kroppen.

- Det er nettopp derfor en Cola kan hjelpe, fordi den inneholder både væske, sukker, salt og bikarbonat.

Årsaken til at de minste raskest tørker ut, er at de har minst å tære på. Små barn drikker relativt mye av sin kroppsvekt hver dag. En baby på fem-seks kilo er avhengig av å få i seg hele 10-15 prosent av sin egen kroppsvekt daglig.

- Andre typer leskedrikker som inneholder sukker, salt og bikarnonat kan også brukes til samme formål, forklarer overlegen.

BRA FOR MAGEN: Barn som mister væske når de enten kaster opp eller har diaré, trenger påfyll av væske som inneholder både salter og sukker. FOTO: Colourbox
BRA FOR MAGEN: Barn som mister væske når de enten kaster opp eller har diaré, trenger påfyll av væske som inneholder både salter og sukker. FOTO: Colourbox Vis mer

- Men da skal man være nøye med å lese innholdsfortegnelsen, for disse skal gjerne inneholde både kaliumssalter og natriumssalter for å ha samme effekt som Cola.

Trenger mer drikke enn vanlig Barnelege Knut Olav Bø, som driver legekontoret Follo Barnelege på Ski i Oslo, er enig med Friis i at barn som lider av væsketap og feber trenger kalorier for å komme seg.

- Ved febersykdom på under et døgn - uten noe større væsketap som diare og oppkast - er trolig vann nok, forklarer Bø til Foreldre & Barn.

- Men strekker sykdommen seg over flere dager trenger du selvsagt tilførsel av noe mer kaloriholdig enn bare vann.

Barnelegen forklarer at jo raskere du opplever væsketapet, jo raskere trenger du tilførsel av væske med kalorier.

- I tillegg til cola, som jo fungerer fordi det både inneholder salter og kalorier i form av sukker, kan det være en idé å prøve med supper - eventuelt servert kalde - te med honning eller annet som barnet har lyst på.

Barnelegen råder foreldre til å ta kampen om brus og mindre sukker etter at barna er friske, og ikke mens de er syke.

- Har du et sykt barn som trenger væske og kalorier, så la det drikke det det har lyst på, sier barnelegen.

Juice er et godt alternativ til Cola Barn som er syke trenger mer drikke enn vanlig - og spesielt om de har oppkast diaré og høy feber. Hvor mye av væsken som suges opp i tarmen, bestemmes av sukker- og saltmengden.

- Det viktigste er at barnet bare drikker ett eller annet, forklarer ernæringsfysiolog og forfatter av boken "Maten barna elsker å hate", Gunn Helene Arsky, til Foreldre & Barn.

IKKE TIL HVERDAGS: Men kan det være et litt brus i ny og ne ikke er så ille? FOTO: Thinkstockphoto
IKKE TIL HVERDAGS: Men kan det være et litt brus i ny og ne ikke er så ille? FOTO: Thinkstockphoto Vis mer

- Men det finnes absolutt drikker som er bedre egnet enn andre.

Febersyke barn trenger væske og kalorier - de forbrenner faktisk så mye som 10 % mer for hver grad temperaturen stiger.

Ernæringsfysiologen anbefaler juice.

- Juice av alle slag er et bedre alternativ enn cola, syns jeg - eplejuice, ananasjuice og druejuice inneholder i de fleste tilfeller mer kalorier enn brus, og gir energi som er raskt tilgjengelig.

Arsky forklarer at om det syke barnet ditt har lyst på noe kaldt, kan det være en god idé å fryse ned isbiter av juice. Små ispinner med saft-is laget av fruktjuice er et annet alternativ.

Ernæringsfysiologen kjenner også til at cola benyttes ofte når det er snakk om magesyke og diaré.

- Selv sykehus benytter seg av cola når det er snakk om omgangssyke og oppkast, forklarer Arsky.

- Men det er viktig å huske på at ved diaré, kan faktisk tilstanden forverres ved å binde vann til sukkeret i tarmen, og dermed øke væskeutskillelsen.

SLAPP OG SYK: Det viktigste når det gjelder syke barn, er at de får i seg nok væske, og gjerne en væske som inneholder noen kalorier. FOTO: Thinkstockphoto
SLAPP OG SYK: Det viktigste når det gjelder syke barn, er at de får i seg nok væske, og gjerne en væske som inneholder noen kalorier. FOTO: Thinkstockphoto Vis mer

Arsky anbefaler blande ut eplejuie med Farris.

- Dette gir også både sukker og salt, men i mer balanserte mengder.

Unngå lettbrus I kampen mot sukker bruker flere og flere produkter som er kunstig søtet. Dette bør man unngå å gi til barna mener ekspertene. Da er det faktisk bedre med sukker.

- Mat og drikke med kunstige søtningsstoffer bør ikke gis til små barn, forklarer avdelingsdirektør for grupperettet folkehelsearbeid i Helsedirektoratet, Henriette Øien, til Foreldre & Barn.

- Grunnen til dette er at de dosene for søtstoff som er ansett som trygge, er beregnet ut fra voksnes kroppsvekt. Fordi barnas kroppsvekt er så mye lavere, kan søtstoffinntaket lett overstige de øvre grenseverdiene for inntak som er gitt av Mattilsynet.

Helsemyndighetenes generelle råd er at barn under 3 år må skjermes for kunstige søtningsstoffer - som i lettbrus, lettsaft, lettyoghurt og utallige andre light-produkter.

Det er ikke tillatt å tilsette søtstoffer i næringsmidler som markedsføres til barn under tre år.

Les også: Derfor kaster barnet ditt opp Slik takler du barn med feber

Foreldre og Barn har testet termometre for barn

Dette kan du forvente når du har omgangssyke i hus

KJERRINGRÅD: De aller fleste av oss har fått servert Cola når man hadde diverse magesyker. Ekspertene strides om hvorvidt dette er bra eller ikke. FOTO: Thinkstockphoto
KJERRINGRÅD: De aller fleste av oss har fått servert Cola når man hadde diverse magesyker. Ekspertene strides om hvorvidt dette er bra eller ikke. FOTO: Thinkstockphoto Vis mer

Sikre tegn på at barnet har urinveisinfeksjon

Dette gjør du om barnet har diaré

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Mat til syke barn

1. Salt/sukker blanding med vann, salt og sukker. Kokes pp, avkjøles og gis til barnet.

2. Mild mat

3. Mariekjeks

4. Pærer

5. Ristet loff

6. Revet eple

7. Brus - men husk på at kullsyre kan bidra til mer luft i magen

8. Epleost med Farris

9. Salte kjeks

10. Suppe

11. Juice

12. Biola

Kilder: Helsesøster Hege Christine Sørensen, Apotek1, Doktor Andree Levorsen og Helsenet.info

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer