FOR FELLESSKAPET: Men mange lurer seg unna. Foto: Linda Næsfeldt / Dagbladet
FOR FELLESSKAPET: Men mange lurer seg unna. Foto: Linda Næsfeldt / DagbladetVis mer

Droppet du dugnaden?

Hvis du ikke har sjekket dette, kan du risikere en saftig bot!

Mammanett.no: Hver vår gjennomføres et stort antall dugnader. Foreldre stiller opp i idrettslag, korps, skole og barnehage.

Men ikke alle er klar over at uteblivelse kan medføre en saftig bot.

Kan få 4000 kroner i bot! - I vår barnehage må man stille opp på åtte timer dugnad i året, fordelt på en dugnadshelg på høsten og en på våren, i tillegg til noen mindre dugnader. Man må også betale 500 kr per time man ikke møter opp, så møter man ikke opp i det hele tatt, må man betale totalt 4000 kroner. Helt riktig synes jeg. Det skulle bare mangle at man stiller opp, forteller Mirra i Mammanett.no's forum.

Hun legger til at sønnen hennes går i en andelsbarnehage, så dette er bestemt av foreldrene på årsmøte, ikke noe barnehagen selv har bestemt.

- Det skulle bare mangle at foreldre ikke stiller opp på dugnad, mener jeg. Selv er jeg alltid på dugnader, og det er alltid sutrete, misfornøyde foreldre der. Jeg synes at alle burde kunne ta seg tid til å stille opp for barna våre, for det er det vi gjør på dugnader. Vi er ikke der for barnehagens eller skolens del. Dette har irritert meg i alle årene jeg har vært på dugnad i barnehagen, avslutter hun.

Barnehager har ikke anledning til å bøtelegge Marius Iversen, informasjonssjef for Private Barnehagers Landsforbund, bekrefter at noen barnehager har dugnadsordning, typisk på denne tida av året hvis det er noe enkelt, forefallende arbeid som skal gjøres.

- Men vi har ingen oversikt over hvor utbredt dette er. Dugnad skal være nevnt i avtalen mellom barnehagen og foreldrene, det vil si vedtektene og eventuelt kontrakten, for at barnehagen skal kunne kreve at foreldrene stiller på dugnad.

- Barnehagene har ikke anledning til å bøtelegge, men de kan ha en ordning der foreldrene har mulighet til å kjøpe seg fri fra dugnadsplikten som er hjemlet i avtalen mellom barnehagen og foreldre. Men vi har ikke inntrykk av at dette er noe konflikttema ute i barnehagene, sier han.

Nødvendig for å få foreldrene til å stille opp Men ifølge flere av mødrene i forum er det et tilbakevendende problem at bare et fåtall møter opp på barnehagenes dugnader.

- Det er mulig det er annerledes andre steder, men her stiller ikke folk opp hvis det ikke får noen konsekvenser å ikke møte opp! Forumbruker

MARIUS IVERSEN: - Barnehagene har ikke anledning til å bøtelegge, men foreldre kan kjøpe seg fri fra dugnadsplikten.
MARIUS IVERSEN: - Barnehagene har ikke anledning til å bøtelegge, men foreldre kan kjøpe seg fri fra dugnadsplikten. Vis mer

- Bot for ikke å delta synes jeg ikke noe om. Noen kan ikke delta av ulike grunner, jeg velger å tro at de som kan, stiller opp. De som sniker seg unna, får bare gjøre det for meg, sier en annen forumbruker.

- Jeg synes ikke det er greit at mitt barn skal få et dårligere tilbud fordi andre foreldre ikke gidder å stille opp. Første året han gikk i barnehagen, var ikke bøtene så høye. På dugnaden møtte bare fire foreldre som opp, og det går 65 barn i barnehagen... påpeker en annen mor.
 
Hadde aldri betalt en slik bot - Vi stiller opp på alle dugnader, men hadde blitt rasende om vi hadde fått 500,- i bot for å ikke stille opp. Vi betaler tross alt masse penger for å ha junior i barnehagen, vi betaler også matpenger og 30 kroner til avdelingskassa hver måned. Om vi da hadde fått bot for å ikke stille på dugnad hadde jeg aldri kommet til å betale. Det går på prinsipper, påpeker en annen småbarnsmor i Mammanetts forum.

LES OGSÅ: Bør barnehagen «ligge unna» matboksen?
Bordskikk: Er barnehagene for gammeldagse?
Barnehagestart: Klærne barna trenger