Druesteinpatent ble millionindustri

Bad i vin og honning i Bordeaux.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet Søndag): Sophie de Carvalho ligger med lukkede øyne og venter.

Snart skal en ekstrakt av blå vindruer helles ned i vannet der hun flyter rundt iført en lånt tanga av papir. Ekstrakten skal glatte ut og mykne huden hennes, gjøre den klar for videre behandling.

Dråpene er så eksklusive at du bare får dem en håndfull steder i verden, blant annet her i Martillac utenfor Bordeaux.

I rommene ved siden av ligger folk med ansiktet fullt av druer, smurt inn med kremer av cabernetskall, druekjerner og olje.

Hit kommer både rikinger og vanlige folk som vil unne seg litt ekstra. De «vanlige» kommer på denne tida, når prisene er lave.

Felles for gjestene er troen på at vindruer kan gjøre nytte for seg også utenbords.

Også verdensstjernene har sansen. Listen over kjendiser som har tatt inn er lang. Du får den lett av hotelldirektøren.

HJERTET: Les Sources de Caudalie er både vinspa og hotell, tett inntil det gamle vinslottet. I hovedhuset er det restauranter, bar og kafé. Foto: NINA HANSEN
VINTERLUKSUS: Vindrueekstrakt i vannet, varme hender og gode dufter. Sophie De Carvalho nyter pleien fra Laetitia Guibert.Foto: NINA HANSEN
VÆRBITT: Hotellgjestene bor i slike små trebygninger.Foto: NINA HANSEN
VINSPA: En av overnattingshyttene speiler seg i vannet. Foto: NINA HANSEN
NYTT LIV: Da familien Cathiard kjøpte Château Smith Haut-Lafitte, var vinen dårlig og firmaet skakkjørt. Foto: NINA HANSEN
PÅ DRUEN: På vinspa har alt med druer å gjøre, naturell eller som ingrediens i produktene. Foto: NINA HANSEN
CABERNETSKRUBB: Laget av knuste cabernet-druesteiner, honning, sukker og biologiske oljer. Foto: NINA HANSEN
LES SOURCES DE CAUDALIE:Vinspa med basseng ute, luksuriøst uten å prange. Foto: NINA HANSEN

Skulle Chris Robbins plutselig dukke opp med en druemaske eller man skulle havne i en vintønne med Johnny Depp, er det bare en ting å gjøre: late som ingenting.

Før vi går videre, er det nødvendig å fortelle et lite eventyr.

Det startet omtrent slik: Et ungt par elsket å stå på ski. De bodde i en fjellby og øvde til de ble best i landet.

I mange år reiste de verden rundt og konkurrerte. En dag var skieventyret over.

Da bygde han opp en av landets største sportskjeder og supermarkedkjeder, mens hun klatret til topps i reklame. De tjente gode penger.

Så gjorde de det mange rike drømmer om. De bestemte seg for å selge alt og bruke pengene på vin og det gode liv.

Dette er bakgrunnen for at folk bokstavelig talt er på druen i Martillac.

Hadde ikke Florence og Daniel Cathiard, skiløperne fra Grenoble, fått den lett absurde idé å starte med noe de absolutt ikke kunne og ta opp konkurransen med den konservative vinadelen i Bordeaux, ville Sophie og alle vi andre aldri befunnet oss liggende som en eneste stor hyllest til druer.

DRIVER HOTELLET: Lillesøster Alice Cathiard og hennes mann Jerome Tourbier.
DRIVER HOTELLET: Lillesøster Alice Cathiard og hennes mann Jerome Tourbier. Vis mer

Men de satset der andre rygget tilbake og fikk for den nette sum av 300 millioner kroner et gedigent vanskjøttet slott med navn etter en skotte: Château Smith Haut-Lafitte.

Året var 1990. Siden skal de ha lagt 700 millioner kroner på bordet og sagt noe sånt som «skap stor vin».

Men eventyret stoppet ikke der: Det foretaksomme paret hadde to døtre, begge like iherdige. En dag kom den ene hjem og fortalte at vindruer kunne brukes til mer enn vin.

Hun hadde snakket med sjefen ved et anerkjent laboratorium.

Han hadde fortalt henne hvor dumt det var at druesteinene bare ble kastet. De var jo fulle av stoffer som kunne øke blodsirkulasjonen og holde huden ung.

Mathilde Cathiards samtale med laboratoriesjefen fant sted i 1993.

Stoffet hun hadde hørt om var polyfenoler. Druer ble sendt til testing.

Alt tydet på antioksidantene i druesteiner har mer antialdringseffekt enn både E- og C-vitamin.

INNBYDENDE: Les Sources de Caudalie i Bordeaux har også basseng inne. Foto: NINA HANSEN
INNBYDENDE: Les Sources de Caudalie i Bordeaux har også basseng inne. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Mathilde snappet patentet foran nesa på hele kosmetikkindustrien og ba om mer.

Den viste at skallet og druekjøttet hadde liknende egenskaper. Ytterligere fire patenter ble hennes.

Så lanserte hun Caudalie, en egen serie skjønnhetsprodukter basert på druer, og verdens første vinspa med «vinterapi».

Nå bor hun i New York, hvor hun bygger opp merkevaren og har åpnet vinspa i selveste Plaza hotell på Manhattan. Avleggerne i Istanbul, Paris, Brasil og Rioja overlater hun til lokale ledere.

Men det var i bygningen i Bordeaux, der Sophie de Carvalho nå bader i vin, at spaeventyret begynte.

Siden den nesten usynlige trebygningen sto klar for ti-tolv år siden, har badekåpene glidd som en jevn strøm gjennom korridorene mellom ansiktsbehandlinger, varme bad og skrubbinger.

- Herlig, sier Sophie og stiger opp av vannet.

- Men det blir bedre.

Peeling med druekjerner og innpakning i vin og honning er neste stopp.

Om ikke rynkene forsvinner over natta, er behandlingen i hvert fall en nytelse.

Dessverre er boblebadet i en diger vintønne stengt. Både det og utebassenget ligger øde midt på vinteren.

Inne, derimot, er det slaraffenliv og mye folk, selv midt i uka.

Bak aviser ligger en av Frankrikes beste golfspillere og kjæresten, begge i tjueåra, og drikker urtete før en bedre lunsj på hotellet.

Hvordan vi vet det? Vi satt på nabobordet.

Men ikke alt er glam. Ei temmelig stor dame veksler mellom to oppholdssteder, ute hvor hun kan røyke og snakke i mobil - og solsenga.

Men kollegagjenger à la dem man ser herje i boblebadet på Strømstad spa, glimrer med sitt fravær.

SKJØNNHETSPLEIE: Caudalie tilbyr egne pleieprodukter basert på druer. Foto: NINA HANSEN
SKJØNNHETSPLEIE: Caudalie tilbyr egne pleieprodukter basert på druer. Foto: NINA HANSEN Vis mer

Alt er lavmælt og propert. Vi er tross alt i Frankrike.

Ingen ler av Château Smith Haut-Lafitte lenger. Sammen med en av verdens beste vinmakere tok Daniel Cathiard grep. Han pensjonerte innhøstingsmaskiner, insektspray og kunstgjødsel og gjeninnførte tradisjonelle metoder. Samtidig ble hele gården oppgradert med blant annet datastyrt klimamåling ute på vinmarkene.

Kritikkene er gode, æren er tilbake, og Cathiard begynner å få innpass hos den lokale adelen.

Et blikk på parkeringsplassen en onsdag forteller også at vinspaet er god butikk. Mye tyder på at milliarden har vært god investering.

Har man vin og vinspa, bør man også ha hotell, tenkte familien Cathiard. Vegg i vegg med spaet bygde derfor lillesøster Alice og mannen Jerome et lite femstjerners hotell. De har vært smarte.

Først en staselig hovedbygning, som ser gammel ut og ikke er for prangende. På baksiden småhus i værbitt stil vakkert anlagt rundt en kunstig dam med hvite svaner.

En egen «buco-chic»-verden med landlig sjarm og noen doser Østen og Nord-Afrika. Unge stjernekokker hentet fra de beste restaurantene har også vært et sjakktrekk. Michelinstjerna er på plass.

Det er også de unge og forelskede, pluss de eldre som kommer for gourmetmåltid.

EN GOD BORDEAUX: Hotelleier Jèrome Tourbier i restauranten. Foto: NINA HANSEN
EN GOD BORDEAUX: Hotelleier Jèrome Tourbier i restauranten. Foto: NINA HANSEN Vis mer

- Vi pleier å fleipe oss imellom om hvem i familien som har de beste kundene. Er det de som selger vinen, de som driver spa eller oss som står for hotellet? Jeg mener det er hotellet.

Vi er med på de store øyeblikkene i folks liv, på frierier, brylluper, dåp og familiefester, sier Jerome Tourbier, mannen til Alice Cathiard.

Han styrer hotellet alene for øyeblikket. Kona og døtrene har dratt til Paris for å bygge opp deres nyeste vinspa og hotell rett utenfor Paris.

Marilyn Labreuille er tynn som en strek, men forsikrer at hun har spist og spist - i åtte dager. Hun er ute ved den lille dammen og lufter hunden en siste gang før familien skal hjem til småbyen Veyre Monton, tre timer unna. Byantrekket er på, Mercedesen pakket. Daglige doser spa, ridning, sykling og fotturer er over.

- Vi kom over dette stedet helt tilfeldig for noen år siden. En av døtrene våre studerte i Bordeaux og vi var på jakt etter et sted i nærheten i feriere. Siden den gang har vi vært her hvert år, forteller hun.

Marilyn er raus med superlativene. Det går mye i «formidable» og «fantastique». I bilen venter ektemannen, men Marilyn slår gjerne av en prat.

- Dårlig tid? Overhodet ikke, den tid er over, sier hun.

- Å, ja?

- Jeg tok et oppgjør med meg selv og bestemte meg. «Jeg har ikke dårlig tid», sa jeg til meg selv. Siden har jeg aldri hatt dårlig tid.

FORNØYD STAMGJEST: Marilyn Labreuielle med hunden Socrates er klar  for avreise etter sitt årlige spaopphold. Foto: NINA HANSEN
FORNØYD STAMGJEST: Marilyn Labreuielle med hunden Socrates er klar for avreise etter sitt årlige spaopphold. Foto: NINA HANSEN Vis mer