<strong>KNALLGODT BRØD:</strong> Du klarer ikke bake bedre brød enn det her. FOTO: Christopher Sjuve
KNALLGODT BRØD: Du klarer ikke bake bedre brød enn det her. FOTO: Christopher Sjuve Vis mer

Du baker ikke bedre brød enn dette

Verdens beste kokker er enige.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Der sitter jeg ved frokostbordet med de beste kokkene i verden. Og alle stønner lavt av nytelse. Å være sammen med så mange menn som stønner samtidig kan være pinlig.

Og når det handler om brød så tidlig om morgenen blir vitsene snublende nære. Egentlig skulle dette handle om sjømat, kråkeboller og skjell man aldri hørt om, men akkurat nå var det brødet som tok all oppmerksomheten.

Skotter, kråkeboller og brød

Den godeste Roderick Sloan hadde invitert meg til vakre Steigen i Nordland. Skotten har gjort dette til sitt hjemsted. Han har slett ikke gjærbakst som levebrød, men lever av å høste det havet har å by på.

Kråkeboller er det som ligger hans hjerte nærmest. Disse selger han til blant annet til Noma, verdens beste restaurant (sjekk hvordan lunsjen ser ut der!). Men, han er i ferd med å utvide repertoaret. Havet er fullt av uoppdagede skatter og derfor var kokkene fra superrestauranten der. De skulle smake og teste ut delikatesser som ingen før har sett potensialet til.

Men, så var det frokost. Og brødet vi fikk var oppsiktsvekkende.

- Hvor i all verden kommer dette brødet fra? Er det en baker her i nærheten?, diskuterte vi mens vi kikket ut over havgapet med isdekte holmer og stupbratte fjell. Vi hadde ikke sett folk siden vi kom, bortsett fra noen fiskere, og sannsynligheten for å finne en baker var forsvinnende liten (riktignok har Morten Schakenda slått seg ned utenfor allfarvei i Lom og baker supre ting, men han er unik).

Vi hadde rett: Brødet kom fra ovnen til Roderick. Han skyndte seg å fortelle at det var kona, Lindis, som hadde bakt det.

Jeg spurte straks etter oppskriften. Men, like beskjeden som sin mann, pekte hun med en gang på at oppskriften var hentet fra Marit Røttingsnes Westlies bok, Elsker Deig.

Slik lager du brødet Ja, den boka har jeg bare gode erfaringer med. Briochen er også fabelaktig. Det kule med dette brødet er at det blir sånn som du får kjøpt hos de aller beste bakerne. Det er rett og slett det beste brødet du kan bake hjemme i en vanlig ovn.

De gode nyhetene er at du ikke behøver å kna og elte. Neida, du blander bare sammen en ganske våt deig, jeg bruker sleiv. Så lar du det stå over natten, minst 12 timer, men den kan gjerne stå i 24 timer. Noen oppskrifter foreslår å legge den i kjøleskapet, men det er ikke nødvendig. Jeg lar den ligge på kjøkkenbenken (på den måten slipper jeg å rydde, huff og gru, hele kjøleskapet).

Det andre "trikset" er å bruke varme. Mye varme! Ovnen skal bli hele 240 grader. Du setter inn en gryte eller romertopf i kald ovn. Når den er heit nok, har du deigen i gryta, setter på lokket, og har den tilbake i ovnen. 45 minutter senere har du laget ditt beste brød noensinne. Garantert!

Oppskriften finner du nedenfor.

Les også:
De beste potetoppskriftene
Aioli lager du enkelt på denne måten
Her er vinneren av sjokoladekonkurransen
Slik blir finnbiff morsomt på denne måten
Her kan du søke blant 4000 oppskrifter!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Det beste brødet du kan bake

Det beste brødet du kan bake
Dette brødet er garantert det beste du har bakt. Og du slipper å kna!

Ingredienser:
300 g hvetemel
125
g speltmel
3,5
dl vann
2
ts salt
0,5 ts gjær (tørrgjær)


Fremgangsmåte:
Rør raskt sammen mel, vann, salt og gjær i en stor bolle. Når melet er fuktig blir dette en veldig fuktig deig.
La denne stå tildekket (med plast eller kjøkkenhåndle) på kjøkkenbenken (uten trekk) i 12-24 timer.
Ha godt med mel, hvetemel eller rugmel, på benken. Ha deigen på melet. Brett den inn fra sidene og la deigen hvile mens du skrur på ovnen.

Ovnen skal varmes til 240 grader. Brødet skal steks i en gryte (eller romertopf) som har lokk og som tåler høy varme. Sett gryten inn mens ovnen er kald.

Når ovnen er varm, ta ut gryten (det er veldig varmt!), ha i deigen, og sett på lokk før har gryten tilbake i ovnen. La det steke i 30 minutter. Ta av lokket og stek i ca 10-15 minutter til. Brødet skal ha en brun, gyllen skorpe.

Oppskriften kan dobles.

Denne deigen egner seg også svært godt til pizza om du har i litt olivenolje (nok til minst bunner). Deigen kan også brukes til focaccia - bare ha den utover på et stekebrett med bakepapir og ha olje over - og gjerne litt oliven, hvitløk, oppblødte, soltørkede tomater og litt rosmarin.
Oppskriften bygger på Marit Røttingsnes Westlies variant fra boken Elsker deig!

Kokk: Christopher Sjuve
Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer