Psykologi og personlighet

Du blir fortalt at du ikke skal dømme folk etter utseendet. Forskning viser hvorfor dét nesten er umulig

Personligheten din skaper forventninger om hvordan du bør se ut. 

«Vokser» seg penere: Personlighetstrekkene dine er med på å avgjøre hvordan du kommer til når du blir eldre, viser forskning. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix. Foto: NTB/Scanpix/Shutterstock
«Vokser» seg penere: Personlighetstrekkene dine er med på å avgjøre hvordan du kommer til når du blir eldre, viser forskning. Illustrasjonsfoto: NTB Scanpix. Foto: NTB/Scanpix/Shutterstock Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Vi blir fortalt at vi aldri skal skue hunden på hårene, eller dømme boka etter omslaget. Forskning viser imidlertid at det er vanskelig å unngå dette i praksis. Førsteinntrykket vi danner oss når vi ser en annen person har stor påvirkning for beslutningene vi tar.

- Noen ganger kan det få ganske dramatiske konsekvenser, som for eksempel når rasistiske stereotypier gir større sannsynlighet for at visse personer får negative kjennelser i retten, sier universitetslektor ved Psykologisk Institutt ved Universitetet i Oslo Olga Chelnokova.

Du kan nå betale med

PRØV PLUSS FOR 1 KR

Pluss gir deg tilgang til daglige premiumartikler, eAvisa, Magasinet og mye mer.PRØV PLUSS

1 UKE

1 kr

(Fornyes til 55,-/uke)

1 MÅNED

99 kr

(Fornyes til 99,-/måned)

3 MÅNEDER

249 kr

(Fornyes til 249,-/3måneder)

    Alle abonnement fornyes til ordinær pris etter tilbudsperioden . Du kan si opp når som helst, men senest 48 timer før perioden utløper.

visa card Betal trygt med Visa eller Mastercard.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer