Du blir ikke gravid av å stå på hodet

Men helmelk hjelper. Vi har realitetssjekket kjerringrådene.

PÅ HODET FOR Å FÅ BARN: Noen kvinner har tro på at tyngdeloven også gjelder i befruktningsøyemed. ILLUSTRASJONSFOTO: iStock
PÅ HODET FOR Å FÅ BARN: Noen kvinner har tro på at tyngdeloven også gjelder i befruktningsøyemed. ILLUSTRASJONSFOTO: iStockVis mer

Har man først bestemt seg for at tiden er inne for å få barn, vil man gjerne at det skal skje med det samme.

Når månedene går uten at de to strekene dukker opp på graviditetstesten, er det lett å bli stresset. Enkelte kvinner er villige til å prøve en rekke finurlige metoder for å få babyen de drømmer om.

Her er ti rare ting kvinner gjør for å bli gravide 1. Tyngdekraft-metoden Noen mener det fungerer å ligge med en pute under rumpa etter samleie. På den måten unngår du at sæden renner ut.

Andre løfter beina over hodet. De riktig spreke står på hodet etter samleie.

Et annet tips er å ligge på ryggen og «sykle» i luften med beina.

Å ligge rolig en 10-15 minutter etter sex er et råd som faktisk kan ha noe for seg, fordi spermen da holdes inne i kvinnen.

- Det kan være en fordel å ligge en stund med baken litt hevet. Ikke sprette opp fra sengen med en gang, har overlege Anne Omland ved Seksjon for assistert befruktning ved Kvinneklinikken på Rikshospitalet tidligere uttalt til BarniMagen.

Det er derimot ingen grunn til å tro det skal være ekstra gunstig å stå på hodet, ifølge legen.

Jordmor Tove Nordahl, eier av privatklinikken Meg og Magen i Tønsberg, tror ikke dette kjerringrådet er spesielt effektivt.

- Mange jenter ligger med rumpa i været i en time etter at de har hatt sex. Men sæden svømmer jo oppover uansett, om den er normal. Er sæden dårlig, må man ha innsprøytning av sæd for å lykkes, sier hun til BarniMagen.

2. Lukte på en baby kjerringrådforumet til BarniMagen forteller en jente at hun slet lenge med å bli gravid. Etter å ha forsøkt i nesten ett år, besøkte hun en venninne som hadde en liten baby. Hun koste masse med babyen og kjente en god, varm følelse i kroppen.

«Ved neste eggløsning ble jeg jammen gravid. Jeg tror det hadde med babyen å gjøre», skriver hun.

Det er flere som mener at babysniffing har hjulpet dem på vei:

«Jeg var fortsatt ikke gravid etter at vi hadde forsøkt i 8-9 måneder. Fikk tips om å holde en baby og lukte på babyen. Fikk sjansen med en 3 måneder gammel baby som jeg fikk holde en halvtime. Ble gravid få dager etter dette. Verdt et forsøk!», skriver Donna73.

3. Drikke slimløsende hostesaft Et annet tips er å gulpe innpå en teskje med slimløsende hostemedisin hver dag i en uke før eggløsning.

Tanken er at hostesaften skal tynne ut slimet i skjeden, på samme måte som den gjør med slimet i lungene, og dermed gjøre det lettere for sædcellene å svømme til egget.

Dette er et velkjent triks blant prøvere på BarniMagen.com.

4. Påkalle din utvalgte fruktbarhetsgudinne eller -helgen Britiske Lori Green LeRoy har skrevet boka "The Inadequate Conception", hvor hun gir en selvutleverende og humoristisk fremstilling av sine forsøk på å bli gravid.

Hun skal blant annet ha forsøkt tradisjonell kinesisk medisin og spist piller laget av bæsjen til flygende ekorn, tatt vaginale dampbad kalt Chai-Yok, samt tilbedt fruktbarhetsguder og -gudinner.

Den britiske forfatteren skriver at hun kjenner flere kvinner som har valgt seg sin personlige fruktbarhetsguddom som de tilber for å få fart på befruktningen.

Og her har man en rekke valg: Fra Frøya, vår egen fruktbarhets- og kjærlighetsgudinne i norrøn mytologi, til den greske fruktbarhetsgudinnen Afrodite, til Aditi, hinduistisk fruktbarhetsgudinne, til Kokopelli, indiansk fruktbarhetsgud - bare for å nevne noen.

5. Feng shui En annen metode forfatter Lori Green LeRoy forsøkte var feng shui, den eldgamle kinesiske praksisen med å arrangere rom for å oppnå harmoni med miljøet.

Hun fikk nemlig høre at det skulle hjelpe på frutbarheten å plassere en keramisk elefant på hver side av soveromsdøren, eller en dragestatue på soverommet ved mannens side av sengen. Sistnevnte skulle være bra for sæden hans.

Ifølge nettstedet World of Feng Shui kan du forsøke å dekorere soverommet ditt med et par røde kinesiske lanterner om du vil bli gravid.

Henger du i tillegg opp et bilde av et granateple på soveromsveggen, burde du være sikret. Mange feng shui-eksperter gir dette tipset til brudepar, da granateple-kunstverk skal tiltrekke seg lykke og sunne babyer.

Vanskeligheter med å unnfange? Følg Sliter-debatten på barnimagen.com.

6. Bruke teknologien Det finnes en mengde programvarer du kan laste ned på maskinen eller telefonen som gjør det mulig å kartlegge sykluser og forutsi eggløsning, for eksempel Hormonal Forecaster.

Tekniske hjelpemidler som Clearblue Fertilitetsmonitor skal hjelpe deg med å finne de mest fruktbare dagene i syklusen.

På nettet finnes det dessuten en rekke eggløsningskalkulatorer, helt gratis å bruke, som denne fra BarniMagen.

7. Helbredende krystaller De som har tro på alternativ medisin, kan finne på å søke hjelp hos krystaller som blir tilegnet ulike helbredende egenskaper.

Krystaller som rosenkvarts, karneol eller røykkvarts plassert på magen over livmor, eggstokker, lår eller midt på skambeinet (knokkelen i bekkenet like over kjønnsorganet), har ord på seg for å øke fertiliteten.

8. Drikke H-melk og spise iskrem Et råd som det faktisk kan være litt hold i, for kvinner som har problemer, er å bytte ut skummet melk med helmelk. En dæsj iskrem skal også kunne hjelpe på fruktbarheten.

Ifølge Forskning.no viser nemlig en studie at et høyt inntak av magre meieriprodukter øke risikoen for ufruktbarhet på grunn av manglende eggløsning.

Lege Jorge Chavarro ved ernæringsseksjonen på Harvard School of Public Health i USA som står bak studien, sier at kvinner som vil bli gravide bør kutte ut lettproduktene.

- De bør vurdere å bytte ut for eksempel skummet melk med helmelk, og spise iskrem, ikke mager yoghurt, sier legen.

9. Sex i spesielle stillinger Hvis et par har problemer med å oppnå graviditet, er det noen som mener at visse samleiestillinger kan hjelpe.

De beste posisjonene for unnfangelse går ut på at kvinnens livmorhals eksponeres for så mye sæd som mulig, ifølge Fertility.no.

Eksperter anbefaler derfor at du unngår å ha sex i posisjoner som trosser tyngdekraften, fordi dette minsker sannsynligheten for at mannens sæd når livmorhalsen. «Unngå å ha sex sittende, stående og med kvinnen overskrevs øverst», skriver nettstedet.

Misjonærstillingen, inntrengning bakfra samt liggende sidelengs er tre stillinger som skal øke livmorhalseksponeringen for sæd.

Les mer om hvilke samleiestillinger som skal øke sjansen for å bli gravid

Jordmor Tove Nordahl ved klinikken Meg og Magen tror det er viktigere å ha bra sex sammen, enn hvilken stilling man bruker.

- I stedet for å fokusere på den rette stillingen, vil jeg oppfordre til heller å kose seg med god sex og ha fokus på at kvinnen også får orgasme omtrent samtidig med mannen. Det gir nemlig mer blodtilførsel til livmoren, og sammentrekningene hjelper sæden opp i livmoren og videre opp i egglederne, forklarer jordmoren.

10. Drikke grapefruktjuice Grapefruktjuicen skal drikkes noen dager før eggløsning, samt hele eggløsningsperioden. Et stort glass om dagen skal være nok. Dette skal gjør eggløsningsslimet tykkere og dermed bedre feste til sæden.

Også dette er et velkjent tips på BarniMagens Bli gravid-forum.

Hvilke rare ting har du gjort for å prøve å bli gravid? Del det med oss i kommentarfeltet under!

Hjertesukk fra jordmor På klinikken til jordmor Tove Nordahl kommer det flere ganger i uken kvinner som i lang tid har prøvd mye rart i forsøk på å bli gravide.

Hun forteller at det i mange av disse tilfellene er fysiske årsaker til at graviditeten uteblir, og at det ofte viser seg at disse kvinnene har tette eggledere eller PCOS eller annet, og trenger behandling av gynekolog for å lykkes med barneønsket.

- Mitt viktigste råd til kvinner som sliter, er at de ikke kaster masse penger på dyr naturmedisin eller alternativ behandling før de er blitt skikkelig utredet. Sjekk deg hos en gynekolog først, oppfordrer jordmoren.

Hun har ikke spesielt mye tro på kjerringråd som slimløsende hostesaft og grapefruktjuice, men mener dette ikke er så farlig å prøve, sammenlignet med å kaste bort tusenvis av kroner på homeopati, fotsoneterapi og akupunktur før man har sjekket at alt fungerer som det skal.

- Har du sjekket at det ikke er tette eggledere elle andre fysiske årsaker til at du ikke blir gravid, kan det være greit å se om du kan gjøre noe med kostholdet, eller forsøke å stresse ned, anbefaler jordmoren.

Flere homeopater og akupunktører sier at de kan gjøre både kvinner og menn mer fruktbare. Her ser du hvilke tilskudd de anbefaler.

Tove Nordahl mener at akupunktur kan være til god hjelp for kvinner som sliter med å bli gravide, dersom man har utelukket at barnløsheten skyldes tette eggledere eller annet.

- Akupunktur er glimrende for avslapning, for eksempel, og kan styrke blodtilførselen til livmor og eggstokker, slik at du lettere blir gravid, sier jordmoren.

Hun tror mange par stresser for mye, og har for stort fokus på at de ønsker barn når de har sex.

- Når gleden ved sex forsvinner, skjer det ofte ingenting. Jeg kjenner til mange par som først blir gravide når de slutter å prøve så hardt. Det er typisk at idet man slutter å prøve, og i stedet koser seg med sex igjen, så sitter spiren.

- Ha det godt sammen, det er det beste rådet jeg kan gi for å bli med barn, sier jordmoren.

Kilder: BarniMagen, Fertility.no, The Stir

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.