UKE 36: Fra og med svangerskapsuke 36 er det ikke lov å fly om reisen varer i mer enn fire timer, forteller Dagbladets reiseekspert Gunnar Hasle. Illustrasjonsfoto: MYLISSA/CREATIVE COMMONS
UKE 36: Fra og med svangerskapsuke 36 er det ikke lov å fly om reisen varer i mer enn fire timer, forteller Dagbladets reiseekspert Gunnar Hasle. Illustrasjonsfoto: MYLISSA/CREATIVE COMMONSVis mer

Du blir ikke nektet innreise i USA om du er gravid

Men fra uke 36 kan du ikke fly i mer enn fire timer.

(Dagbladet): • Send inn dine spørsmål til Dagbladets reiseeksperter.

Er du gravid og lurer på om det går bra å fly?

Det gjør Trine. Derfor har hun sendt en e-post til Dagbladets reiseeksperter:

- Jeg skal til New York i oktober, og er da gravid i cirka 26. uke. Er det noe som kan gi meg problemer med reisen? spør hun.

Trine har også hørt at man kan bli nektet innreise om man er gravid, og lurer på om det er sant.

- Og holder det med vanlig reiseforsikring for å få helsehjelp i USA, spør hun til slutt.

Blodpropp-risiko - Det er en viss ekstra risiko for venetromboser - blodpropp, under flyreiser. Det samme gjelder ved graviditet, sier Dagbladets reiseekspert, reiselege Gunnar Hasle ved Reiseklinikken.

To uavhengige risikofaktorer blir dermed multiplisert, forteller han.

Hvis man tidligere har hatt tendens til venetromboser, bør man bruke blodfortynnende sprøyter om man må fly, anbefaler reiselegen.

- Om det ikke er noen ekstra risikofaktorer, gjelder de vanlige forholdsreglene: Du bør drikke rikelig, helst ikke vanndrivende væsker som kaffe og alkohol, og bevege deg så mye som mulig på flyet, sier Hasle.

Uke 36-grense Utenom blodpropp, har ifølge Dagbladets reiseekspert også kosmisk stråling vært nevnt som et mulig problem.

- Ved en enkelt reise tror jeg ikke det har noen betydning, men gravide flyvertinner blir satt på bakken på grunn av dette, sier han.

Fra og med svangerskapsuke 36 er det ifølge Hasle ikke lov å fly om reisen varer i mer enn fire timer.

- Det er ikke noe som heter at graviditet kan føre til at man blir nektet innreise til USA, og det holder med vanlig helårs reiseforsikring, sier Hasle.

Søvnproblemer i lufta Toril er neste leser som har sendt spørsmål til Dagbladets reiseeksperter. Hun har alltid hatt problemer med å sove på fly.

Hun er ikke plaget av flyskrekk, men sover maksimum én time og er våken resten av turen. Nå skal hun til Kina og lurer på om det er noe hun kan gjøre.

- Jeg har fått sovetabletter av legen min, men etter å ha lest om mulig bivirkninger er jeg ikke så sikker på om jeg kommer til å ta disse tablettene, skriver hun.

Hun spør derfor hvor farlig det er å ta sovetabletter på flyturer. For henne er det snakk om én på tur til og én på tur hjem igjen, slik at hun får hvilt seg på flyet, forteller Toril i e-posten.

Skyldes vond sittestilling Hovedgrunnen til at man sover dårlig på flyet, er at man sitter vondt og har behov for å skifte stilling, forklarer reiselege Gunnar Hasle.

- Dette er kroppens egen mekanisme for å sørge for at nerver ikke kommer i klem og at blodet får sirkulert, sier han.

Alvorlig berusede personer kan få lammelser fordi de har ligget på en nerve.

Sier nei til sovepiller Hasle kjenner ikke til at dette er beskrevet i forbindelse med flyreiser. Men om man sitter på isjiasnerven i åtte timer sammenhengende på grunn av medikamentell søvn, kan det være skadelig, mener han.

REISELEGE: Gunnar Hasle (56) er lege og zoolog, og driver Reiseklinikken i Oslo som har over 11 000 reisemedisinske konsultasjoner i året. Hasle kan svare på alt om reisevaksiner, sykdommer man kan pådra seg under reise, og hvilke sykdommer man bør ta hensyn til når man skal ut og reise. Foto: HANS ARNE VEDLOG
REISELEGE: Gunnar Hasle (56) er lege og zoolog, og driver Reiseklinikken i Oslo som har over 11 000 reisemedisinske konsultasjoner i året. Hasle kan svare på alt om reisevaksiner, sykdommer man kan pådra seg under reise, og hvilke sykdommer man bør ta hensyn til når man skal ut og reise. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

- Jeg sier derfor alltid nei når folk spør om å få sovemedisiner for å sove bedre på flyet, sier han og legger til:

- En annen ting er om man ikke greier å reise på grunn av flyskrekk, da gir jeg en liten dose valium for utreisen og en for hjemreisen. Det vil potensielt kunne gi samme problemet, men det er i svært få tilfeller vi velger denne løsningen.

Trykkgjenganger En gjenganger blant spørsmålene til Dagbladets reiseeksperter gjelder ørevondt som følge av trykkforandring når man er ute og flyr.

Både reiselege Gunnar Hasle og flykaptein Knut Berger har gitt råd om dette i saker som: Ørene gjorde så vondt på flyet, at de trodde hodet skulle sprenges og Advarer mot behandling som skal hindre ørevondt på flyet.

Men hva når ingenting hjelper?

- Har forsøkt alt Tina skriver i en e-post at hun sliter veldig med ørene når hun er ute og flyr. Hun merker godt både takeoff og landing, og landingen er  verst.

Flytur uten grining hører til sjeldenhetene, forteller hun.

- Jeg begynner med rinexin, nesespray og utblåsninger dagen før jeg flyr, men det hjelper ikke.

Tina har også prøvd kopper med varmt vann under landing, tyggis, gjesping og utblåsning. Ingenting hjelper.

Det samme har kona til Dagbladet-leser Ragnar, og det hjelper ikke for henne heller.

Vil ikke fly mer Ifølge Ragnar er det så ille at trommehinnene sprekker:

- Dette har gjort at hun ikke vil fly mer. Legen hennes sier at det ikke er noe å få gjort noe med, sier han.

- Jeg er usikker på om legen velger letteste vei her. Har dere noe tips? spør Ragnar til slutt i e-posten til Dagbladets reiseeksperter.
 
- Spray på siden Hasle sier det høres ut som begge har prøvd hele repertoaret av tiltak.

Han minner om at nesesprayen helst først skal virke på en side.

Man må da ligge på siden, med øret på samme siden liggende nedover i ett minutt. Deretter skal det gjentas på motsatt side.

- En treningssak - Det er også en treningssak med å utligne trykket: Hold for nesen, lag økt trykk og svelg samtidig, gjerne mens du beveger kjeven fra side til side, sier han.

Øv deg hjemme. Når du hører at du klarer å presse luft inn i mellomøret gjør du det riktig, forklarer Dagbladets reiseekspert.

- Hvis det er så ille at trommehinnene sprekker ved landing, tror jeg man enten må la være å fly, eller få en øre-nese-hals-lege til å vurdere om det skal legges inn et dren, avslutter han.