Du bør sjekke mer enn prisen når du skal på storbytur

Slik slipper du unna de dårligste flybillettene.

MYE Å HENTE: Sjekk også flytida om du vil ha mest storby for pengene. Unngå flyreiser med mellomlandinger som gjør at du må sitte mange timer på flyplassen og vente.  Billettprisen er ofte den samme som med direktefly.  Foto: GORM KALLESTAD / NTB SCANPIX
MYE Å HENTE: Sjekk også flytida om du vil ha mest storby for pengene. Unngå flyreiser med mellomlandinger som gjør at du må sitte mange timer på flyplassen og vente. Billettprisen er ofte den samme som med direktefly. Foto: GORM KALLESTAD / NTB SCANPIXVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Det kan være smart å sjekke mer enn bare prisen på flybilletten.

Undersøk også flytida om du vil ha mest storby for pengene.

Flytida kan variere med mange timer til samme storby, selv om prisen er nesten den samme. Det hele kommer an på mellomlandingene.

 ROMA:  Det er store forskjeller i pris og reisetid på storbybillettene til Roma. Det er ingen sammenheng mellom pris og flytid.  Foto: GEIR BØLSTAD
ROMA: Det er store forskjeller i pris og reisetid på storbybillettene til Roma. Det er ingen sammenheng mellom pris og flytid. Foto: GEIR BØLSTAD Vis mer

Det gir lite storby for pengene å sitte fem timer på flyplassen i København eller åtte timer i Stockholm, om det er Roma eller London du vil besøke. 

Stor variasjon Vi har sammenliknet priser på flybilletter til de tre populære storbyene London, Paris og Roma, første langhelg etter høstferien.

Det er store variasjoner i prisene.

Forskjellen på billettprisene er i mange tilfelle større mellom de forskjellige flyavgangene enn mellom de forskjellige flyselskapene.
Det er heller ingen  sammenheng mellom reisetid og prisen på billetten.

Du kan risikere å måtte betale dobbelt så mye for en flybillett hvor du kaster bort mange timer på en mellomlanding på en flyplass, enn et direktefly med kortere reisetid.

Lavpriskalender SAS, Norwegian og Ryanair har lavpriskalendere som viser når du kan reise billigst, med dato, klokkeslett, flytid og mellomlandinger.

 LONDON:   Det er massevis av rimelige flybilletter til London etter høstferien. Men sjekk at du ikke må reise hjem fra storbyen tidlig neste morgenen for å få en billig billett. Foto: JOHN T. PEDERSEN
LONDON: Det er massevis av rimelige flybilletter til London etter høstferien. Men sjekk at du ikke må reise hjem fra storbyen tidlig neste morgenen for å få en billig billett. Foto: JOHN T. PEDERSEN Vis mer

Det er de to siste du bør sjekke først.

Til London koster billigste flybillett 549 kroner lørdag 17. oktober med Norwegian. Da er det avreise klokka 7.30 fra Gardermoen og flytida er litt over to timer.

Velger du neste Norwegian-fly 20 minutter seinere koster billetten 1092 kroner. Da er flytida sju timer, inkludert en mellomlanding på nesten fire timer i København.

Velger du det siste alternativet er du framme i London klokka 13.40. Velger du det første alternativet er du framme i London klokka 8.40, og vil samtidig ha noen flere kroner i feriekassa til en bedre storbymiddag.

 PARIS:  To timer og 55 minutter er korteste flytid til Orly. Du må betale 300 kroner mer for å fly i 11 timer med mellomlanding. Foto: GEIR BØLSTAD
PARIS: To timer og 55 minutter er korteste flytid til Orly. Du må betale 300 kroner mer for å fly i 11 timer med mellomlanding. Foto: GEIR BØLSTAD Vis mer

Du kan til og med få sitte åtte timer på flyplassen i Stockholm på en mellomlanding og være framme i London klokka 22.30 om du betaler 461 kroner mer enn den rimeligste billetten fra Oslo denne morgenen.

Se på flere selskaper Det samme gjelder til Roma.

SAS flyr deg til Roma på tre timer og 10 minutter for 783 kroner. Det er det ikke noe å si på det når du i tillegg får med deg 23 kilo innsjekket bagasje i prisen. 

Hjem igjen må du betale 1631 kroner for en flybillett hvor flytida er seks timer inkludert en mellomlanding i Frankfurt.

Da kan det lønne seg å velge et annet selskap til returen.

En tur til Palma de Mallorca 20. oktober koster pr i dag 499 kroner og tar vanligvis fire timer. Flyet går klokka 15.35 og er framme klokka 19.00, inkludert tidsforskjellen.

Eller du kan ta et fly klokka 10.00 om morgenen og være framme klokka 22.00, etter å ha ventet sju timer i London og samtidig betalt mer for flybilletten.

Sjekk kampanjebillettene Har du billett med Norwegian-flyet fra Paris klokka 20.30 den 20. oktober tar det litt over to timer og koster 720 kroner.

Tar du et fly tre timer seinere koster det 1122 kroner og tar ti timer og 45 minutter inkludert mellomlanding i Frankfurt.

Ryanair har kampanjebilletter helt ned til 89 kroner for flyreisen fra London Stansted til Rygge. Men da må du fly klokka 08.00 om morgenen, og kunne like gjerne ha reist hjem kvelden før og spart en overnatting.

Da kan det lønne seg å betale noen få hundrelapper mer for å få en hel dag ekstra i London.

Derfor er det viktig å sjekke både flytid og reisetid og ikke bare prisen på flybilletten før du bestiller flybilletten til Europas storbyer.

Tenker ikke - Ja, vi opplever at folk ikke oppdager at det er lange mellomlandinger på reisene de bestiller, sier Ellen Wolff Andresen i Ticket Feriereiser, som selger flybilletter for alle de store flyselskapene.

- Ofte skiller det ganske lite på billettprisen om man flyr direkte eller mellomlander, men mange ser blindt på prisen de betaler, sier hun til Dagbladet.

Mange tenker heller ikke på at det koster ganske mye å oppholde seg på en flyplass i mange timer. Penger som heller kunne vært brukt på å fly direkte, fortsetter hun.

- Det er jo dumt å kaste bort tid på en flyplass når man bare skal på en kort storbyferie, mener Ellen Wolff Andresen.