Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Du bor som på et luksushotell, men betaler bare en brøkdel

Må ikke lenger bo på sovesal for å bo billig.

FEM STJERNER: Å, nei da. Derimot vandrerhjemmet Seven Hostel i Sorrento utenfor Napoli. Foto: SEVEN HOSTEL
FEM STJERNER: Å, nei da. Derimot vandrerhjemmet Seven Hostel i Sorrento utenfor Napoli. Foto: SEVEN HOSTEL Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Luksus og herberge. Det høres ut som en selvmotsigelse. Med det finnes faktisk overdådige vandrerhjem. Store, lekre rom, takterrasser, bassenger, jacuzzi, frie drinker - alt sammen innenfor det nye segmentet «luxury hostels», også kalt «boutique hostels». 

BILLIG MED STIL: Generator Hostel i Venezia er for deg som vil reise ungt og komfortabelt uten av det skal koste skjorta. Foto: GENERATOR
BILLIG MED STIL: Generator Hostel i Venezia er for deg som vil reise ungt og komfortabelt uten av det skal koste skjorta. Foto: GENERATOR Vis mer

Du ikke bo på sovesal med backbackere for å bo billig. Ikke reise med sengetøyet i bagasjen heller. Frokosten kan faktisk være god også, ikke masseprodusert og plastpakket.

Har du vanskelig for å tro det, kan du sjekke ut den ferske boka om de nye luksusvandrerhjemmene, skrevet av reisebloggeren Kash Bhattacharya. I et år har hun reist rundt i Europa og testet luksusherberger. Boka kan laste ned her.  

KØBENHAVN: Norden har ennå ikke mange luksusvandrerhjem, men i København finner du Generator Copenhagen. Foto: GENERATOR
KØBENHAVN: Norden har ennå ikke mange luksusvandrerhjem, men i København finner du Generator Copenhagen. Foto: GENERATOR Vis mer

- Det skjer en revolusjon i hostel-bransjen, sier Bhattacharya til reiseportalen Skyscanner. Hun er allerede i gang med å lage en liknende bok om herberger med samme konsept utenfor Europa.

Skillet mellom hotell og hostel er i ferd med å viskes ut. Det man kunne trodd var et femstjerners hotell viser seg å være et luksusherberge.

BASSENG: Skillet mellom hostel likner om hotell viskes ut. Du finner trenden over hele verden.Her bassengen på Tropics Hostel, Miami Beach. Foto: J. PAT CARTER / AP / NTB SCANPIX
BASSENG: Skillet mellom hostel likner om hotell viskes ut. Du finner trenden over hele verden.Her bassengen på Tropics Hostel, Miami Beach. Foto: J. PAT CARTER / AP / NTB SCANPIX Vis mer

Den største forskjellen er regninga. På sovesal får du en myk seng for under hundrelappen, i eget rom fra det dobbelte og oppover. Fellesarealene og tilbudene er de samme, enten du velger det ene eller det andre.

Sosialt Herbergeluksusen forklares blant annet med at backpacker-generasjonen er blitt voksen og vil ha det komfortabelt. Samtidig ønsker de å reise ungt og ha det sosialt.

Forskjellen mellom hostel'er og hoteller er gjerne at herbergene har vertskap som liker å omgås gjestene og arrangerer aktiviteter for dem.

LUKSUS: Herberget The Independente i Lisboa holder til i et herskapshus. I tillegg til sovesaler finner du romslige suiter med balkong og utsikt til 300-400 kroner pr. person. Foto:THE INDEPENDENTE
LUKSUS: Herberget The Independente i Lisboa holder til i et herskapshus. I tillegg til sovesaler finner du romslige suiter med balkong og utsikt til 300-400 kroner pr. person. Foto:THE INDEPENDENTE Vis mer

Vertskapet er også selv ofte bereist og vet hva de reisende ønsker seg. Ofte får du tilbud om filmkvelder, biljard, sykkelleie og felles måltider. Mens mange hoteller tar betalt for trådløst internett, er det så å si alltid inkludert i herberget.

Portugal best Er det ett sted du skal prøve ut den nye luksusen, er det i Portugal, mener Bhattacharya. Der gikk fire venner sammen og skapte herberget The Lisbon Living Lounge i Baixa distriktet i 2005. Inntil da var rimelig overnatting i Lisboa som oftest ensbetydende med «pensões» eller «residenciais»: Enkle, familiedrevne steder for folk som bare var ute etter et sted å sove.

Plutselig hadde de fire vennene skapt et møtested med stil og masse tilbud. Folk trodde ikke sine egne øyne. Nå popper steder i samme ånd opp over hele verden.

BERLIN: Plus Hostel i Berlin har romslig svømmebasseng. Foto: PLUS HOSTELS
BERLIN: Plus Hostel i Berlin har romslig svømmebasseng. Foto: PLUS HOSTELS Vis mer

Portugal ligger ennå forrest i løypa. Fem av de ti høyest rangerte vandrerhjemmene i Europa ligger i Lisboa, skal vi tro kundene på Hostelworld.com.

Luksusvandrerhjem tilbyr gjestene langt mer enn ei seng for natta. De nye stedene byr på en opplevelse. Mange av hostel'ene ligger dessuten veldig bra til, i sentrum med god utsikt.
 
København Også i Norden finner du kule og billige herberger. Finland har kjeden Dreamhostel, som du også finner i New York, Kiev og Barcelona.

Danmark har Generator Hostel København, en del av den raskt voksende Generator-kjeden, med overnattingssteder både i London, Dublin, Berlin og Barcelona. København-herberget gjør suksess med kul bar, chillout lounge og lave priser.

LUKSURIØST : Seven Hostel utenfor Napoli likner ikke mye på vanlige vandrerhjem. Foto: SEVEN HOSTEL
LUKSURIØST : Seven Hostel utenfor Napoli likner ikke mye på vanlige vandrerhjem. Foto: SEVEN HOSTEL Vis mer

En sjekk for november viser at du får et fint rom for to personer inkludert frokost for rundt 700 norske kroner.

Billigere enn 350 kroner inkludert frokost pr person skal vanskelig gjøres å finne.

STILFULLT : The Independente i Lisboa byr på lune salonger og utsikt. Foto: THE INDEPENDENTE
STILFULLT : The Independente i Lisboa byr på lune salonger og utsikt. Foto: THE INDEPENDENTE Vis mer

Det finnes en liste over de mest populære hostel'ene verden over. Nedenfor finner du herberger som har gjort seg bemerket i Europa:

The Independente Hostel, Lisboa:
I det som tidligere var den sveitsiske ambassadørens residens er det åpnet hostel med både suiter og sovesaler. Drives av tre brødre som ønsket seg et møtested der reisende kunne møte lokalbefolkningen. Restauranten «Decadente». har billig lunsj og «middag med de ansatte» - en buffet til rimelig penge. Overnatting fra et par hundre kroner og oppover.

LUN BASE: På Kex Hostel i Reykjavik kan du slange deg  i sofaen mellom slagene. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES
LUN BASE: På Kex Hostel i Reykjavik kan du slange deg i sofaen mellom slagene. Foto: ELISABETH SPERRE ALNES Vis mer

Gallery Hostel, Porto, Portugal:
Ligger i en bygning fra 1800-tallet, blanding av designhostel og kunstgalleri. To ganger i måneden  utstillinger med lokale kunstnere. Private og sovesalermed utsikt over byen. Bar for gjester, storskjerm for film og karaoke. Frokost og tre-retters billig middag med vinflaska inkludert, tilberedt av egen kokk.

Stay Inn Hostel, Lisboa:
Ligger i Bairro Alto, portugisisk gjestfrihet, kult interiør. Komfortable rom med gode senger, gratis vann og kaffe, eget vaskeri.

BARCELONA: Spania har mange nye luksusvandrerhjem, her Generator. Foto: GENERATOR
BARCELONA: Spania har mange nye luksusvandrerhjem, her Generator. Foto: GENERATOR Vis mer

The Lisbon Living Lounge, Lisboa:
Ligger i Baixa distriktet, ifølge reisebloggeren Kash Bhattacharya det vandrerhjemmet som startet luksusrevolusjonen. Hun mener det er så vakkert innredet at du får følelsen av femstjerners boutiquehotell når du kommer inn i  1800-talls bygningen. Dekorert av sytten lokale kunstnere.

Oasis Backpackers Mansion Lisboa , Lisboa, Portugal:
Luksusvandrerhjem med utsikt over elva, designet for den moderne reisende, gourmetmat til billig penge og portugisisk språkkurs. Del av kjede som har etablert seg i Portugal og Spania.

CHILL: Loungen i Generator Hostel i  Berlin. Foto: GENERATOR
CHILL: Loungen i Generator Hostel i Berlin. Foto: GENERATOR Vis mer

Plus Berlin:
Fresh og annerledes overnatting til lavpris. Ikke langt fra East Side Gallery - en av de gjenværende delene av Berlinmuren - restaurant og bar, innendørs svømmebasseng og sauna. Dobbeltrom i egen fløy, sovesaler i den andre. Privat hage med kaniner og stor bar.

U hostels, Madrid:
Byens første luksusherberge, ligger i et 1800-talls palass, kul design, wifi, filmrom, aircondition, gratis basisfrokost med toast,skinke og ost, Lavazza kaffe, frukt og serrano skinke mot ekstra betaling.

SOV MED STIL:Bedre senger, sengetøy inkludert og stilfull innredning, slik er den nye trenden. Foto: SEVEN HOSTEL
SOV MED STIL:Bedre senger, sengetøy inkludert og stilfull innredning, slik er den nye trenden. Foto: SEVEN HOSTEL Vis mer

Safestay Hostel, Elephant and Castle, London:
Et nytt tilskudd til kjente lavprisalternativ som Clink 78 og Palmers Lodge i Swiss Cottage. Det tidligere hovedkvarteret til arbeiderpartiet er blitt frisket opp med lilla og sjokkrosa farge, moderne design og belysning av Tom Dixon. Bar, pool rom. Familierom med en dobbeltseng og enkel køye.

Cocomama, Amsterdam:
Delikat og prisbelønt, ligger i en tidligere bordell. Høyt under taket og lysekroner, hagegnomer, herbergekatt, kjøkken med billig øl og stort utvalg av bøker og filmer i fellesrommet.

Dream Hostel, Tammerfors, Finland:
Del av kjede med en rekke luksushostels, tre minutters gange fra togstasjonen i Tampere, design og gjestfrihet. Felles kjøkken, gratis internett og ubegrenset påfyll av colombiansk kaffe. Gratis popcorn når det regner, noe det gjør ofte.

Oasis Backpackers' Palace, Sevilla, Spania:
Ligger i et 19.talls palass i nærheten av noen av Sevillas eldste tapasbarer og kafeer. Gjester som sjekker inn får en gratis drinkebong som de kan løse inn ved poolen på takterrassen. Har sovesaler og private rom, gratis frokost med pannekaker, toast, frokostblandinger, te og kaffe.

Casa Gracia,Barcelona:
Bevisst kalt casa for at gjestene skal føle seg hjemme, Egen ansatt som skal skape gode opplevelser for de reisende. lekkert felles kjøkken og takterrasse. Casa Gracia organiserer alt fra tango til balletforestillinger og katalanske matlagingskurs.

Ostello Bello, Milano:
Her får du gratis drink når du kommer,smaksprøver fra bestemors kjøkken og frokost døgnet rundt. Favoritt hos mange, blant annet reisebloggeren Kash Bhattacharya.

Plus Firenze, Firenze , Italia
Luksus-vandrerhjem, del av Plus-kjeden som du finner i flere land. Setter ny standard for rimelig overnatting med innendørs svømmebasseng , kafé , terrasse med bar, wifi og flatskjerm i alle rom. Like ved jernbanestasjonen, utsikt over byen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!