GRISETE JOBB: Tipsene som letter jobben med å få ribbepannen ren. FOTO: Thinkstock
GRISETE JOBB: Tipsene som letter jobben med å få ribbepannen ren. FOTO: ThinkstockVis mer

Du bør vaske ribbepannen før middag

Men det finnes også noen andre triks som gjør jobben litt lettere.

Nå er tiden nesten inne for årets absolutt høydepunkt på middagsfronten, det mener i allefall de aller fleste. Få ting slår en storslagen julemiddag med pinnekjøtt, ribbe og alt det lekre tilbehøret man i tradisjon tro bare må ha til.

Men med tilberedning av deilig julemat, følger også gris, søl og et lass av skitne kopper og kar. De aller fleste er enige om at ofte er det én jobb som tar kaka på rengjøringsfronten etter julemiddagen. For når ribba er fortært og akevitten er drukket gjenstår jobben som mange gruer seg til; nemlig å få ribbepannen ren igjen.

Fastsvidd ribbefett Alle som har tilberedt ribbe vet at pannen ser som oftest ikke så veldig delikat ut etterpå. Spesielt om man tar minste motstands vei og lar den stå mens man nyter både middag og oppakking av gavene under treet. Størknet fett og fastbrente kjøttrester kan være en utfordring å få vekk, men heldigvis finnes det gode råd som gjør jobben lettere.

Gjør jobben med en gang Vil du gjøre jobben lettere for deg selv, er det mange eksperter som råder deg til å ikke vente med å ta fatt på ribbepanna til etter middagen, men å gjøre pannen ren med en gang, mens den enda er rykende varm.

- Det er absolutt lettere å rengjøre både stekepanner og ovnsskuffer mens de enda er varme, forklarer Yvette Caldon hos den amerikanske kjøkkenutstyrsforhandleren Habitat Housewares til Bonytt.no.

- Brent mat og fastbrent fett lar seg mye enklere fjerne om du gjør jobben umiddelbart, i stedet for å vente til alt er stivnet enda mer.

Har pannen begynt å bli kald, råder Calden deg til å helle kokende vann på før du begynner å gnikke og gnu.

- Varmen fra vannet vil hjelpe til med å løsne restene.

En annen løsning kan være å ha litt vann opp i pannen, og sette den tilbake i den varme ovnen til det begynner å småkoke.

- La det boble i 4-5 minutter, råder Calden.

- Så skal du se at du trenger nesten ikke skrubbe i det hele tatt for å få alle rester vekk fra bunnen av pannen.

Sett i bløt Interiør- og matnettstedet The Kitchn har også gode råd når det gjelder å få pannen ren etter matlaging.

Deres beste råd er å sette pannen til bløtt i oppvaskkummen.

- Fyll opp med varmt vann og oppvaskmiddel, og la sitte i noen timer, forklarer nettstedet.

- Bruk den groveste siden av oppvaskbørsten eller en svamp, og fjern restene av fastbrent fett før du vasker på vanlig måte.

Malin Skaar hos Lilleborg Forbrukerservice er enig i denne fremgangsmåten.

- Zalo fungerer kjempefint til dette formålet, da det løser opp fett svært effektivt, forklarer Skaar til Bonytt.no.

- La både rist og langpanne ligge i bløt i varmt vann og Zalo. Dette vil gjør jobben mye lettere når man først tar fatt på vaskingen. I langpanne vil det mest sannsynlig holde å vaske over med en oppvaskkost etterpå, men på risten kan et godt tips være å bruke stålull.

Oppvaskmaskinen Skaar tipser også om at de aller fleste langpanner og rister kan vaskes i oppvaskmaskin.

- Husk bare å fjerne matrester først og skyll av eventuelle rester av oppvaskmiddel før den settes i maskin. Hvis ikke kan det skumme over.

Prøv med bakepulver Et godt kjerringråd, som det snakkes varmt om på mange forumer og som mange allerede benytter seg av til mange rengjøringsjobber, er å bruke bakepulver for å få panner og kasseroller rent.

- Bakepulver er billig, effektivt og helt ufarlig å bruke, forklarer nettstedet The Kitchn.

- Bland bakepulver med litt vann til det former en slags tykk krem, og gni løs på fettflekkene. Skyll godt med rent vann etterpå.

Oppvasktablett Andre igjen har andre metoder for å fjerne ribbefettet fra pannen. TV 2-kokk Wenche Andersen har tilberedt mange ribber, og har tidligere uttalt til Bonytt.no at det aller beste å benytte seg av for å få det helt rent, er oppvaskmiddel.

- Ta en oppvaskmiddeltablett, legg den i langpannen, etterfyll med varmt vann og la det stå i én time, forklarer Andersen.

- Det vil løse opp alt smusset og fettet, så når du avslutter med oppvaskbørsten blir det skinnende rent.

Kokken forklarer også at det er viktig å fjerne så mye fett som mulig med tørkerull mens fettet enda er flytende,

- Slik at man får minst mulig fett i avløpsrørene, som igjen kan skape tette avløp.

Les også: Slik takler du de skitneste jobben på kjøkkenet

Dette legger julegjestene merke til

Derfor skal du ikke helle stekefettet ut i vasken

Dette ser Sinnasnekker'n etter på visning


Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.