Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Du bruker en hel feriedag på å dele ferien på Facebook

Og 83 dager på å bestemme deg for hvor du skal reise.

 MALDIVENE: Turistenes Maldivene, med hvite strender, skyfri himmel og blått hav så langt øyet kan se, er et poulært reisemål for dem som vil dele ferien med venner i sosial medier. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG
MALDIVENE: Turistenes Maldivene, med hvite strender, skyfri himmel og blått hav så langt øyet kan se, er et poulært reisemål for dem som vil dele ferien med venner i sosial medier. Foto: THOMAS RASMUS SKAUG Vis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): - Charterdøden er overdrevet, sier Christian Fredrik Grønli, direktør i Ving, Norges største charterarrangør.

Med internett var det mange som trodde at nå ble det slutt på charterferier.

SYDEN:  De fleste bestiller chartertur når de skal på sol og badeferie til Syden. Mange spanske øyer er populære Syden-reisemål.  Foto: JOHN TERJE PEDERSEN
SYDEN: De fleste bestiller chartertur når de skal på sol og badeferie til Syden. Mange spanske øyer er populære Syden-reisemål. Foto: JOHN TERJE PEDERSEN Vis mer

Det samme når billigflyselskapene kom på rullebanen.

Det var feil, og faktisk har chartertrafikken økt med 3 prosent de siste årene, forteller Grønli.

Selger rutefly Men det er ikke noe mot utenlandstrafikken med rutefly som økte med 18 prosent fra 2011 til 2013. Verden forandrer seg, og da må reisearrangørene også endre seg.

Stadig flere pakkereiser går med rutefly. I vinter har Ving hatt en økning på 44 prosent i bestillinger på reiser med rutefly.

Så nå selger Ving tre ting på en gang: Charterturer, ruteflybilletter, hotellovernattinger, eller en kombinasjon av de to siste.

Storby enkelt En undersøkelse Ving har bestilt fra Ipsos MMI viser at nå bestiller 40 prosent storbyreisen sjøl, med fly og hotell. Men tallet er langt lavere for sol-og badeferier.

Her er det bare 20 prosent som fikser fly og hotell på egen hånd.

Det betyr at 80 prosent velger charter til badeferien.

Charter I disse tider har ordet charter fått et litt negativt klang for noen.

 MADRID:  40 prosent bestiller storbyreisen med fly og hotell på egen hånd. Foto: EIVIND PEDERSEN
MADRID: 40 prosent bestiller storbyreisen med fly og hotell på egen hånd. Foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer

Charterfly er et fly som er leid inn spesielt av en reisearrangør til et bestemt reisemål. Som oftest Syden. Og som regel fullbooket.

- Det vil alltid være dem som bare vil ha en ferie og slappe av, på enklest mulig måte. Det er ikke alle som har behov for å reise til jordas ytterkant. Noen skal bare lade batteriene, sier Grønli.

Mange valg Nå skal Ving friste nordmenn med 300 reisemål til 40 forskjellige land. Det er kanskje ikke noen tung jobb.
 
Nordmenn er blant de mest reiseglade i Europa. Bare tyskere reiser mer.

Tall fra Ving Norge viser at bestillinger til reisemål som Maldivene, Sri Lanka, Bali, Goa og Mauritius har økt med 124 prosent sammenlignet med samme tid i fjor. Hit reiser de fleste med rutefly.

Til sommeren ser det derimot ut til at gode, gamle Hellas blir ferievinneren, framfor Tyrkia og Spania.

Kroatia blir også et stadig mer populært reisemål for nordmenn. Og da er det ofte charter som gjelder.

Valgfriheten øker reiselysten. Med så mye å velge i kan det bli litt problemer.

Ferierapporten Jo flere valg, desto mer tid bruker du på nettet. Nå skal flybilletten være billig.
 
Men hotellrommet dyrt og eksklusivt.

Swimout - eget basseng utenfor hotellrommet er den nye trenden, og de dyreste hotellene går unna først, skriver Ving i sin nye ferierapport om reisetrender for 2014.

Planlegger Vi bruker mer og mer tid på å planlegge reisen.

Ving har funnet ut at i 2010 brukte folk 50 dager før de bestemte seg for hvor de skulle reise på ferie. I 2012 var tallet 83 dager.

Vi bruker nå i snitt 18 timer på å drømme om og planlegge ferien.

Så går det med 13 timer på research for å finne det beste hotellene og flybillettene.

Facebook-ferie Nesten like lang tid, 9,8 timer, brukes på å dele ferien på sosiale medier.

En undersøkelse blant Vings eget reisepanel viser at over 70 prosent mener det er veldig viktig med trådløst nett på hotellet.

Det blir også stadig viktigere å vise andre hvem du er med, og fortelle hva slags ferie du velger. Over 40 prosent svarte at nettilgangen var viktig for å kunne bruke Facebook og lignende.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling