<strong>RIKTIG BRUK AV KJØKKENVIFTE:</strong> En kjøkkenvifte bør settes i gang fem til ti minutter før matlagingen for å skape et nødvendig undertrykk for å suge ut matosen. Foto: Per Erik Jæger
RIKTIG BRUK AV KJØKKENVIFTE: En kjøkkenvifte bør settes i gang fem til ti minutter før matlagingen for å skape et nødvendig undertrykk for å suge ut matosen. Foto: Per Erik Jæger Vis mer

Du bruker neppe kjøkkenvifta riktig

Lukter det mat i huset selv om kjøkkenvifta står på, er det trolig din egen feil.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Du har sikkert kjent den, den tydelige lukten av matos som brer seg i boligen.

Og særlig ubehagelig er det kanskje når matosen har sneket seg inn på soverommet og lagt seg til i sengetøyet ditt.

Årsaken til at du ikke har klart å fange opp matosen, kan være at kjøkkenvifta di har feil utforming eller plassering i forhold til den jobben den skal gjøre.

Men det kan også være slik at du rett og slett har satt på vifta for seint.

- Vårt råd er at vifta skal settes på laveste hastighet minimum fem til ti minutter før matlagingen starter, forteller marketingsjef hos Thermex Scandinavia, Michael Norup, til klikk.no.

- Men mitt inntrykk er at mange ikke vet dette og setter på vifta når matlagingen har startet, og det kan være for seint i forhold til å få en tilstrekkelig utskifting av lufta med matos.

Luftstrømmer og undertrykk Ifølge Norup vil luftstrømmene i et kjøkken ha mange retninger.

- Målet med å sette på kjøkkenvifta noen minutter før matlagingen, er at luftstrømmene ensrettes slik at lufta enklere dras inn i vifta.

Det danske forbrukernettstedet bolius.dk framhever at grunnen til at hetta skal settes på noen minutter før matlagingen, er at det må dannes et undertrykk.

«På den måten kan lufta med fett, lukt og damp bli suget ut, og ved å sette den på det laveste trinnet i god tid, får kjøkkenvifta tid til å danne det nødvendige undertrykket før den for alvor skal på arbeide», skriver de.

Trenger ikke alltid full styrke De fleste av oss setter kanskje vifta på full kraft uansett hva slags mat vi lager, men ifølge Norup er ikke det nødvendig.

- Når man for eksempel bare koker poteter eller annet, behøver man ikke ha den på mer enn halv styrke.

- Først når man benytter alle kokeplatene, er det nødvendig å ha vifta på full styrke, utdyper han.

Når man tilbereder mat som erfaringsmessig avgir mye os og lukt, kan det imidlertid være hensiktsmessig å ha vifta på full styrke, selv om bare én kokeplate benyttes.

Mye luft skal skiftes ut Ifølge Norup er det store mengder luft som bør skiftes ut i løpet av en matlagingssesjon. Et kjøkken på 10 til 20 m2 har et luftvolum på 25 til 50 m3.

- Vi mener at lufta i et kjøkken bør skiftes ut opp mot ti ganger i timen.

En vanlig kjøkkenvifte har en kapasitet på rundt 800 m3/h. Det betyr at med et utskiftingskrav på ti ganger, vil det gå nærmere tre kvarter før lufta i et kjøkken er tilstrekkelig utskiftet.

Friskluft når vifta går Ifølge bolius.dk er det viktig med tilførsel av friskluft når kjøkkenvifta går.

«Særlig i et moderne, tett hus er det viktig å få tilført ny, frisk luft til kjøkkenet. På den måten gis kjøkkenviften mulighet til å skifte ut luften. Skapes det for stort undertrykk og lufttetthet i kjøkkenet, kan man risikere at viften ikke suger tilstrekkelig», skriver de.

De er imidlertid tydelige på at man for eksempel ikke skal åpne et vindu som står tett ved kjøkkenvifta.

«Det vil påvirke luftsirkulasjonen og oppheve undertrykket», framhever de.

Rådet er å eventuelt åpne døra fra kjøkkenet og inn til tilstøtende rom eller et vindu som ligger tilstrekkelig unna. Lufteventilene bør uansett stå åpne.

La vifta stå på etter matlagingen For å sikre seg at mest mulig av matosen trekkes ut av kjøkkenet, er rådet fra bolius.dk at man lar vifta stå på i minst ti minutter etter avsluttet matlaging.

De understreker at det imidlertid vil være avhengig av kjøkkenets utforming hvor lang tid det tar før det er helt tomt for matos.

Mange av de moderne kjøkkenviftene har en funksjon som automatisk slår av vifta når den har gått en gitt tid.

Plasseringen viktig Men selv om man setter på vifta før matlagingen starter, sørger for god lufttilførsel og lar vifta gå etter matlagingen, så er plasseringen og utformingen av den avgjørende for effekten.

- En kjøkkenvifte må være tilpasset det behovet den skal dekke, sier senior prosjektleder ved SINTEF Byggforsk, Kari Thunshelle, til klikk.no.

- Den må også ha en utforming som gir god os-oppfanging. I den sammenheng har vi erfart at de sirkelformede har en dårligere effekt enn for eksempel de større rektangulære, som dekker mer av koketoppen.

Thunshelle beskriver at den beste plasseringen er dersom kjøkkenvifta dekker hele koketoppen og i tillegg er plassert inn mot veggen, i stedet for fritthengende over kjøkkenbenken.

- På den måten hjelper veggen til med å lede lufta og osen inn i vifta, utdyper hun, og legger til at dersom viftas utforming er dårlig, vil det kreve at den har tilsvarende sterkere avtrekk.

- For har man ikke klart å ta tak i stekeosen i starten, skal det mye til å få den fjernet etterpå. Riktig bruk, plassering og utforming er derfor viktig.

Les også:
Slik takler du de skitneste jobbene på kjøkkenet
Slik rengjør du glasset i stekeovnen
Slik kan du bruke glass over kjøkkenbenken
På jakt etter gode interiørideer? Du finner dem i Inspirasjonsguiden

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer