Du drar ut og fisker om dagen, og får fangsten servert av gourmetkokk til middag

I Ålesund blir hotellgjestene tatt med ut på bøljan blå.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

ÅLESUND (Magasinet Reiselyst): Et par lunefulle skyer legger et mørkt slør over Sunnmørsalpene.

Det ser like mørkt ut i sjøen, i alle fall hva gjelder fiskelykke. Skal vi klare å fange essensielle ingredienser til kveldens middag, trenger vi åpenbart hjelp fra Fru Fortuna.

JUGENDBYEN: Ålesund har et av landets vakreste bysentrum. Foto: RUNAR LARSEN
TOPPEN AV ÅLESUND: Fra byfjellet Aksla er det panoramautsikt over fjord, fjell og by. Etter bybrannen i 1904 ble Ålesund bygget opp i den berømte jugendstilen, som preger byen også 100 år etterpå. Foto: RUNAR LARSEN
UT MOT HAVET: Kaptein Tom Tøsse kan mang ei fiskeskrøne - og vet godt hvor fisken står. Foto: RUNAR LARSEN
FANGST: Sei fra fjorden, som snart skal havne på fatet. Foto: RUNAR LARSEN
KORTREIST: Ikke den største fangsten, men nok til at kokkene på restaurant Maki tryller fram en godbit som en del av smaksmenyen. Foto: RUNAR LARSEN
GOURMET: Siste finpuss før sultne gjester strømmer inn i de intime lokalene. Foto: RUNAR LARSEN
KOKKER: Jo flere kokker, jo bedre humør. Jan Olav Voldsund og Margy Louise Moen på restaurant Maki. Foto: RUNAR LARSEN
KOKK: Margy Louise Moen på restaurant Maki. Foto: RUNAR LARSEN
EN AV SJU: Kokkens sjuretter er variert, men handler for det meste om sjømat. Her granrøkt roastbiff av hval. Foto: RUNAR LARSEN
EN AV SJU: Kokkens sjuretter er variert, men handler for det meste om sjømat. Her gjøres hummersuppe med ravioli klar for servering. Foto: RUNAR LARSEN
SMAKFULL SEI: Med litt fiskelykke, gode råvarer og kjøkkenets ekspertise er dette endestasjonen på veien fra fjord til fat. Foto: RUNAR LARSEN
SERVERT: Margy Louise Moen serverer kantonesisk sei - prisgitt vår egen fiskelykke. Foto: RUNAR LARSEN
TOPPEN AV ÅLESUND: Fra byfjellet Aksla er det panoramautsikt over fjord, fjell og by. Etter bybrannen i 1904 ble Ålesund bygget opp i den berømte jugendstilen, som preger byen også 100 år etterpå. Foto: RUNAR LARSEN

- Vi prøver litt lenger inn mot byen, foreslår Tom Tøsse, og manøvrerer skuta litt nærmere den vakre jugendbyen på Sunnmøre.

Små sei, stor opplevelse To minutter etterpå haler vi opp et par sei, så små at måkene som har fulgt oss med argusøyne i protest forsvinner mot neste båt.

- Da er middagen reddet, sier skipper Tøsse - med et lite glimt i øyet.

Som en del av konseptet «fra fjord til fat» ved Hotel Brosundet, inviteres hotellgjester ut på bøljan blå.

JUGENDBYEN: Ålesund har et av landets vakreste bysentrum. Foto: RUNAR LARSEN
JUGENDBYEN: Ålesund har et av landets vakreste bysentrum. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

Tidligere var Brosundet fiskemottak, og foredlede varer ble sendt videre.

I dag er jugendbygningen i sentrum av Ålesund hotell, hvor hvert rom er designet av arkitektselskapet Snøhetta. Og ikke minst hjemmet til Restaurant Maki, spisestedet som har rykte som byens beste sjømatrestaurant.
 
Det er her vi skal spise middag. Med selvfisket sei.

Smak av havet Assisterende kjøkkensjef Margy Louise Moen smiler litt av dagens fangst da hun møter båten ute på brygga, men lover å implementere fisken i sjurettersmenyen hun skal sette sammen seinere på kvelden.

- Småfisk kan være bra, lover hun - og forsvinner inn på kjøkkenet med en kasse som ikke kan sies å bugne av fisk.

KOKKER: Jo flere kokker, jo bedre humør. Jan Olav Voldsund og Margy Louise Moen på restaurant Maki. Foto: RUNAR LARSEN
KOKKER: Jo flere kokker, jo bedre humør. Jan Olav Voldsund og Margy Louise Moen på restaurant Maki. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

Heldigvis er ikke restaurantdriften basert på at gjestene stiller med alle råvarene. Dette er fisk- og skalldyrmat i særklasse, håndplukket fra lokale fiskeskøyter og fullstendig avhengig av sesong.

- Vi bestiller bare det beste fra fiskemottakene, og råvarene er så ferske som de kan bli, forklarer Moen.

Vår sei er i så måte bare en digresjon i et gastronomisk eventyr.

Kokkekunster Restaurant Maki er intim. Rett utenfor er selve Brosundet, det historiske sentrumet av Ålesund, hvor bygninger er oppført i den karakteristiske jugendstilen.

Du drar ut og fisker om dagen, og får fangsten servert av gourmetkokk til middag

Gjennom en glassvegg har sultne gjester utsikt inn til kjøkkenet hvor Margy Louise Moen har selskap av sambygdingene Jon Olav Voldsund og Solvei Garte Vermøy denne kvelden.

De tryller etter hvert fram den ene godbiten etter det andre.

Granrøkt roastbiff av hval og hummersuppe med ravioli setter standarden for et utsøkt måltid.

EN AV SJU: Kokkens sjuretter er variert, men handler for det meste om sjømat. Her granrøkt roastbiff av hval. Foto: RUNAR LARSEN
EN AV SJU: Kokkens sjuretter er variert, men handler for det meste om sjømat. Her granrøkt roastbiff av hval. Foto: RUNAR LARSEN Vis mer

En dyktig sommelier passer på riktig vin serveres til de ulike rettene. Rettene er akkurat passe store til at vi gleder oss til neste servering.

Medbrakt Kjøkkensjefen selv kommer ut med kantonesisk sei, halvveis inn i sjuretteren. Det er nå vi skal nyte godt av egen fiskelykke.

- Vær så god. Dette er fisken dere hadde med fra fjorden i dag, smiler Margy - og presenterer en delikat rett med ingefær, gulrot og vårløk.

Seien har fått en asiatisk smak.

Ingenting smaker som medbrakt - selv på en ekte gourmetrestaurant.