- Du drikker og drikker, som om det var saft. Og så plutselig: Pang!

Ikke sikkert du husker «den snikende morderen» i morgen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Reiselyst): Mens den beste cavaen er tørr og full av stram syrlighet, er agua de Valencia - Valencias vann - mer sydlandsk.

Den gule drinken får fargen, og mye av smaken, fra ferskpresset juice av områdets appelsiner. Og de er av den beste sorten: solmodne og saftige.

Slik blir drinken også. Sødmefull, fruktig og fyrig, som skapt for en varm sommerdag.

HERLIGT HERLIGT, MEN FARLIGT? Agua de Valencia er forfriskende og godt i den spanske solsteiken. Men det kan lett bli for mye av det gode. Derfor nøyer Esther Vliejer og Richie Rambert seg med en liten mugge. Foto: GJERMUND GLESNES
HERLIGT HERLIGT, MEN FARLIGT? Agua de Valencia er forfriskende og godt i den spanske solsteiken. Men det kan lett bli for mye av det gode. Derfor nøyer Esther Vliejer og Richie Rambert seg med en liten mugge. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

Du skal ikke gå lenge rundt i Valencias koselige gamleby før du ser den. Så snart klokka har passert lunsj, setter folk seg ved utebord på plassene og bestiller Valencia-vannet.

Overalt lyser solgule vannkilder opp på utekafeene. Den serveres i mugge, og den smaker som saft.

<strong>PÅ SLUMP:</strong> - Folk ser ut til å mene at vi lager byens beste agua de Valecia, sier Café de las Horas? bartender Javier Linuesa, som blander sine cocktails helt uten målebeger. Foto: GJERMUND GLESNES
PÅ SLUMP: - Folk ser ut til å mene at vi lager byens beste agua de Valecia, sier Café de las Horas? bartender Javier Linuesa, som blander sine cocktails helt uten målebeger. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

Men virkningen er en helt annen.

Plutselig pang - Det er en snikende morder, en silent killer, advarer Esther Vliejer.

Hun har satt seg i gågata utenfor et av byens aller mest kjente og kjære vannhull, Café de las Horas, hvor hun deler godene med italienske Richie Rambert.

De nøyer seg med en liten mugge. Det holder, mener de. I hvert fall hvis du har tenkt å gjøre noe resten av dagen.

Uansett hvem du spør i Valencia, vil de servere samme beskrivelse av drinkens velsignelse og forbannelse. For det er ikke bare appelsiner i muggene, det er også cava, vodka og gjerne Cointreau.

<strong>STARTET MED TE:</strong> Marc Insanally lærte å elske te da han studerte i England. Og nettopp savnet av en tesalong ga inspirasjonen til å åpne Café de las Horas, der han også har utviklet egne tecocktails. Foto: GJERMUND GLESNES
STARTET MED TE: Marc Insanally lærte å elske te da han studerte i England. Og nettopp savnet av en tesalong ga inspirasjonen til å åpne Café de las Horas, der han også har utviklet egne tecocktails. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

- Den er så god. Så du drikker og drikker, som om det var saft. Og så plutselig: Pang! beskriver byguide Michal Marczyk, som selvfølgelig penser innom byens egen signaturdrink på sine guidede fotturer rundt i gamlebyens smale gater og vakre middelalderplasser, spekket med historie fra romertida, det islamske styre og tida etter reconquistaen.

Mandelmelk Selv om guideturene hans i utgangspunktet handler om historie, er han nødt til også å snakke om gastronomi.

For Spanias tredje største by er ikke bare hjembyen til paella. Den kan også skryte på seg enda en leskende særegenhet som er unik for byen: Horchata.

REISEFAKTA:

Reise dit:
Det går ingen direktefly mellom Norge og Valencia. Men både Swiss, Lufthansa og AirFrance flyr via én mellomlanding.  Fra ca. 2500 kroner tur-retur med rimelig total reisetid. Eller fly til Barcelona og ta tog ned til Valencia.

Bo:
Valencia Mindfulness Retreat er et svært stilig B&B sentralt i gamlebyen - rundt 100 meter fra både  katedralen og Café de las Horas.

Fantastisk service, og cava til frokost. Dobbeltrom til 810 kroner natta.

www.valenciamindfulnessretreat.org

Den lages av jordmandel, ser ut som kokosmelk, og smaker som en slags blanding av de to. Nøttemelk, med andre ord.

Aller best smaker den sammen med en farton - en slags sukkerbrød.

<strong>OVER THE TOP:</strong> Minimalisme er helt ut i Café de las Horas, som de to innehaverne innredet helt på egenhånd, nesten uten budsjett, da de startet opp for rundt 20 år siden. Foto: GJERMUND GLESNES
OVER THE TOP: Minimalisme er helt ut i Café de las Horas, som de to innehaverne innredet helt på egenhånd, nesten uten budsjett, da de startet opp for rundt 20 år siden. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

- Om kvelden og natta drikker vi agua. Så kan vi ta en horchata om morgenen for å komme oss igjen, smiler Michal.

Byens beste Den slags reparasjonsmidler tilhører dagen derpå. Og det er fjernt fra tankene til Marc Insanally, som for 20 år siden startet Café de las Horas sammen med en kamerat.

Mange mener at den serverer byens beste agua de Valencia. Sikkert er det i hvert fall at kafeen serverer den i det mest spesielle lokalet.

<strong>HORCHATA:</strong> Ingen bør forlate Valencia uten å ha prøvd byens alkoholfrie spesialitet: Nøttedrikken horchata. Gamlebyen har egne horchateriaer som har spesialisert seg på drikken, som smaker spesielt godt sammen med kake. Foto: GJERMUND GLESNES
HORCHATA: Ingen bør forlate Valencia uten å ha prøvd byens alkoholfrie spesialitet: Nøttedrikken horchata. Gamlebyen har egne horchateriaer som har spesialisert seg på drikken, som smaker spesielt godt sammen med kake. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

Her sitter gjestene under lysekroner og dypblå stjernehimmel som er malt mellom tømmerbjelkene. Veggene prydes av falsk marmor og byster, forgylte speil fra loppemarkeder, enorme blomsteroppsatser, og partneren Manuel Castillos malerier.

Over the top - Det skulle være «over the top», forteller Insanally, som sammen med Castillo laget all dekorasjonen selv. Penger hadde de ikke. Og da de overtok var det et lagerrom uten skikkelig gulv.

- Vi startet fordi det på den tida ikke var noe sted å drikke te. Jeg var utlending og kjente ingen. Så jeg ville ha et sted hvor jeg kunne sitte alene uten å føle meg ensom, forteller bareieren, som opprinnelig er fra Guyana.

<strong>FERSK FRUKT:</strong> Interiøret i Café de las Horas skal ikke bare se fargerikt ut. Det skal lukte godt også. Derfor er det ferske, ekte appelsiner som ligger som pynt i karmer og på hyller. Foto: GJERMUND GLESNES
FERSK FRUKT: Interiøret i Café de las Horas skal ikke bare se fargerikt ut. Det skal lukte godt også. Derfor er det ferske, ekte appelsiner som ligger som pynt i karmer og på hyller. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

Han har, ved siden av byens egen signaturdrink, trukket teinteressen lenger ved også å mikse flere cocktails av te og cava, som rose tea royal (rosete og cava) eller bosque royal (skogsbærte, bourbon og cava).

- Det er sånt jeg tester ut når jeg kjeder meg bak baren, forklarer han.

AGUA DE VALENCIA

• Cocktail med cava og appelsinjuice, samt en eller flere av vodka, gin og cointreau.

• Serveres i mugge og drikkes fra brede cocktailglass.

• Drinken ble oppfunnet i 1959 av bartenderen Constante Gil i Café Madrid (nå stengt).

• Beretningene spriker litt, men synes å enes om at en gruppe baskiske gjester gikk lei av  å drikke «Agua de Bilbao» og derfor ba Gil servere dem noe annet.

• Han tok utfordringen på strak arm og blandet i hop den nye cocktailen som han spøkefullt kalte Agua de Valencia.

Oppskrift:

1 del vodka
1/2 del cointreau
4 deler cava
4 deler ferskpresset appelsinjuice
Litt sukker
Is

Slik gjør du:
Bland alle ingrediensene i muggen du skal servere i. På den måten sikrer du at du lager riktig mengde.

Hell det deretter i en blender og kjør til isen er knust. Hell deretter over i muggen og server - helst uten tanke på morgendagen.

PS! - Den ser bra ut, akkurat passe omtrentlig, kommenterte Marc Insanally til oppskriften som Dagbladet fikk av bartender Javier Linuesa.

Agua de Valencia skal nemlig blandes på slump. Dette er cirkaoppskriften til Café de las Horas.

Andre steder kan cocktailen inneholde andre ingredienser. Enkelte barer bruker honning i stedet for sukker, noen bruker gin, og noen dropper cointreauen, som de hevder overdøver den naturlige smaken av de ekte appelsinene.

Mest går det likevel av agua de Valencia. Naturligvis. Det er jo det som er smaken av Valencia.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer