Du er i et stort postkort, men det venter deg noe mer spennende på andre siden av brua

Strøket rundt Oskar Schindlers fabrikk vil bli Polens Soho.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

KRAKÓW (Magasinet Reiselyst): - Hva vil du ha?

- En helt vanlig, svart kaffe. Uten sukker.

- Ja vel. Det er bare det at så enkelt er det ikke her, svarer Michal Pluta.

Han står bak en bar av europaller i det som må være Krakóws mest spesielle kafé: Coffee Cargo ligger i et ombygd lager i fabrikkstrøket Podgorcé og har innredning deretter.

Her er det jerntrapper og kontainere, inngangen er gjennom en diger skyveport, og bordene er gamle kabeltromler.

<strong>HYGGELIG ENTRÉ:</strong> En ny gangbro over Wisla gjør at folk kan gå fra Kazimierz til Podgorcé uten å føle seg midt i trafikken. Og Krakóws forelskede par har fått et rekkverk å henge opp sine hengelåser på. Foto: GJERMUND GLESNES
HYGGELIG ENTRÉ: En ny gangbro over Wisla gjør at folk kan gå fra Kazimierz til Podgorcé uten å føle seg midt i trafikken. Og Krakóws forelskede par har fått et rekkverk å henge opp sine hengelåser på. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

Kaffen er derimot svært raffinert.

Etter å ha valgt bønnetype - hvor mye fruktighet, og sødme, syrlighet og hint av krydder - bruker Michal Pluta termometer på vannet før han håndheller det over filteret.

- Ja visst er det en kunst å lage kaffe, slår baristaen fast.

Kreativ boom Og kunst passer godt inn i Podgorcé. For selv om gatene her ser nitriste ut - Coffee Cargo ligger i en gammel kosmetikkfabrikk - er det hit Krakóws kunstnere flytter.

<strong>SCHINDLERS FABRIKK:</strong> Steven Spielbergs «Schindlers liste» gjorde Oskar Schindlers emaljefabrikk verdenskjent. I dag er kontorlokalene museum og Podgorcés eneste attraksjon med mange turister. Foto: GJERMUND GLESNES
SCHINDLERS FABRIKK: Steven Spielbergs «Schindlers liste» gjorde Oskar Schindlers emaljefabrikk verdenskjent. I dag er kontorlokalene museum og Podgorcés eneste attraksjon med mange turister. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

Det er den gamle historien om igjen:

Turiststrømmen til gamlebyens barokkpryd og bohembarene i det gamle jødestrøket Kazimiers, tvinger byens kreative sjeler ut.

Et forsoffent strøk lokker med lav husleie og etter hvert et alternativt miljø. Og vips er et nytt in-strøk født.

- Dette kommer til å bli Polens Soho, spår Malgorzata Bartelak, som eier det romslige kaffetempelet sammen med ektemannen Filip.

- Byens unge, kreative ideer samles her. Mange kunstnere og designere åpner showrooms. Det er et flott område i utvikling, sier hun videre.

Potensial - Polens Soho? Det er kanskje å strekke det. Men hvis det skal være et sted, må det være der. Området har virkelig potensial, høyttenker Garrett Van Reed.

Han burde vite hva han snakker om. Som redaktør for reiseguiden In Your Pocket er det jobben hans å følge med på hva som skjer i Kraków. Blant annet besøker han alle nyåpnede restauranter i turistmagneten.

<strong>INGEN TILFELDIGHETER:</strong> Michal Pluta elsker å lage kaffe, og trives best med kravstore gjester. Det passer bra når du jobber i «kaffetempelet» Coffee Cargo. Foto: GJERMUND GLESNES
INGEN TILFELDIGHETER: Michal Pluta elsker å lage kaffe, og trives best med kravstore gjester. Det passer bra når du jobber i «kaffetempelet» Coffee Cargo. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

Dem er det fortsatt få av i det gamle fabrikkstrøket, som ligger tvers over elva for Kazimiers.

Men Van Reed er likevel en stor fan.

- Kona og jeg ønsker å kjøpe leilighet der. Vi elsker stemningen, sier han.

Museumsstrøk Det er ikke bare kunstnere som har trukket sør for Wisla-elva. De siste fire årene har også tre av Krakóws aller beste museer åpnet i Podgorcé.

<strong>BYDELSPATRIOT:</strong> Det var husleien og de tøffe lokalene som trakk Coffee Cargo-eier Malgorzata Bartelak til Podgorcé, men nå er hun sikker på at bydelen er riktig. Det er her det skjer, mener hun. Foto: GJERMUND GLESNES
BYDELSPATRIOT: Det var husleien og de tøffe lokalene som trakk Coffee Cargo-eier Malgorzata Bartelak til Podgorcé, men nå er hun sikker på at bydelen er riktig. Det er her det skjer, mener hun. Foto: GJERMUND GLESNES Vis mer

Først ut, og til størst overskrifter, var krigsmuseet i det gamle kontorbygget til Oskar Schindlers emaljefabrikk - kjent gjennom Steven Spielbergs Oscar-grossist fra 1993.

Med lyd og bilder, oversikter og enkeltskjebner forteller det krigshistorien i sin fulle gru - og på en måte som nesten er garantert å gi klump i halsen.

- Det var veldig rørende, sier Roger Parncutt (66) da han har kommet ut i dagslyset igjen.

REISEFAKTA:

Reise hit:
Direktefly fra Oslo, Bergen, Stavanger og Trondheim med Norwegian, og med Ryanair fra Rygge. Fra 355 kroner tur-retur.

Taxi fra flyplassen koster cirka 200 kroner. Eller du kan ta buss 292 til busstasjonen like nordøst for gamlebyen.

Overnatting:
Kraków er rimelig sammenliknet med storbyer i Vest-Europa. For virkelig luksus, sjekk ut overdådige Kanonicza 22 i gamlebyen. Dobbeltrom fra 2000 koner. Hjemmeside: www.kanonicza22.com

Leilighetshotellet Cracow Days er også sentralt og fint, dobbeltrom fra 740 kroner Hjemmeside: www.cracowdays.com/eng.

Reiseguide:
Beste guide til Krakow er gratisbrosjyren In Your Pocket. Fås i hotellresepsjoner og en del turistkontorer.
Hjemmeside: www.inyourpocket.com/poland/krakow

Tre museer i Podgorcé:
• Oskar Schindlers emaljefabrikk er omgjort til et moderne og svært påkostet krigsmuseum. En av Krakóws essensielle severdigheter.
Hjemmeside: www.mhk.pl 

• Apteka Pod Orlem er et lite og svært rørende museum viet til Krakóws getto. Men du må ta deg tid til selv å utforske.
Hjemmeside: www.mhk.pl

• Museet for moderne kunst ligger rett bak Schindler-museet. Med hele 2000 kunstverker i  samlingen har det stadig nye utstillinger.
Hjemmeside: en.mocak.pl

- Jeg ble født rett etter krigen og kjente jo historien. Men dette åpnet øynene enda mer. Jeg går ut med en sterk følelse av sårhet, beskriver han.

Moderne kunst For den som fortsatt orker mer museer, anbefales også Museet for moderne kunst i nabobygget til Schindler, eller museet Apteka Pod Orlem ved torvet i Podgorcé.

Det ble totalrenovert i fjor, og forteller historien om Holocaust og Krakóws getto gjennom Tadeusz Pankiewicz, den polske apotekeren som bestemte seg for å bli i gettoen sammen med jødene.
 
Etterpå er det trolig greit med en kopp svart kaffemagi på Coffee Cargo.

Eller kanskje en middag på Zakladka, en fransk bistro som er blant Garrett Van Reeds absolutte favoritter, og som åpnet i fjor. I Podgorcé, så klart. Det er jo der det skjer.

KLASSISKE HØYDEPUNKTER I KRAKOW

Etter over 1200 år som by og flere hundre år som polsk hovedstad, har Kraków et vell av flotte severdigheter.

Her er høydepunktene.

Mariakirken

Foto: GJERMUND GLESNES

Den gotiske kirken ved Rynek er overdådig utsmykket og fantastisk vakker. Hver dag klokka 11.50 åpner en nonne den enorme altertavla. Og hver time spiller en brannmann et trompetsignal fra tårnet.
Hjemmeside: www.mariacki.com

Torget Rynek Glówny

Foto: GJERMUND GLESNES

Europas største middelalderplass har boder med mat og suvenirer og hvite hestevogner - og midt på plassen ligger markedshallen fra 1300-tallet. Her finner du også julemarkedet i Kraków.

Wawel

Foto: GJERMUND GLESNES

Ikke bare er området flott. Her ligger også kirken samtlige polske konger ble kronet i, kongekrypten og katedralmuseum, og - inntil videre - Leonardo Da Vincis maleri «Damen med hermelinen». Bestill billetter dagen før.
Hjemmeside: http://wawel.krakow.pl/en

Det jagellonske universitetet

Foto: GJERMUND GLESNES

Et av Europas eldste universiteter har hatt både Kopernikus og pave Johannes Paul II som studenter. Her kan du blant annet se en globus der Amerika ligger øst for Afrika.
Hjemmeside: www.maius.uj.edu.pl

Kazimierz

Foto: GJERMUND GLESNES

Det tidligere jødestrøket mellom gamlebyen og Podgorcé er fullt av stemningsfulle barer og kafeer med flakkende stearinlys, skjeve bord og koselig stemning. Sjekk ut Alchemia (en.alchemia.com.pl) og Mleczarnia (www.mle.pl/krakow/en).

Auschwitz-Birkenau

Foto: DET POLSKE TURISTBYRÅET

Lystig er det ikke. Men en dagstur til Nazi-Tysklands aller mest beryktede konsentrasjons- og tilintetgjørelsesleir setter dype spor. Leiren ligger sju mil vest for Krakow og en rekke operatører tilbyr dagsturer.
Hjemmeside: en.auschwitz.org

Saltgruva Wieliczka

Foto: RUNAR LARSEN

Da Unesco opprettet sin verdensarvliste i 1978, hadde den 12 steder. Ett av dem var Krakóws gamleby, og ett var denne gruva, som er aller mest kjent for den rikt utsmykkede saltkatedralen «St. Kingas kapell» der alt er hogget ut i salt. 15 kilometer sør for byen, en rekke halvdagsturer.
Hjemmeside: www.wieliczka-saltmine.com

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer