2. JULEDAG: Kun drøyt 10 800 personer av Norges befolkning på over 5 millioner mennesker er født akkurat i dag, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.  ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.no
2. JULEDAG: Kun drøyt 10 800 personer av Norges befolkning på over 5 millioner mennesker er født akkurat i dag, viser tall fra Statistisk sentralbyrå. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.noVis mer

Du er spesiell hvis du har bursdag i dag

2. juledag er den dagen i året det blir født aller færrest barn. Les hvorfor.

Er du en av dem som er født 26. desember? Det er den dagen i året, bortsett fra skuddårsdagen, da færrest nordmenn har fødselsdag. Kun drøyt 10 800 personer av Norges befolkning på over 5 millioner mennesker er født denne dagen, viser tall fra Statistisk sentralbyrå.

Færre på vakt Ikke overraskende rangerer skuddårsdagen, 29. februar, på topp i lista over hvilke dager det er færrest fødte i Norge. Denne dagen er det bare 3140 personer som har bursdag (tall fra 2010). Men ser vi bort fra denne dagen som kun feires hvert fjerde år, er det på på datoene 26. desember og 25. desember at det fødes færrest barn her i landet. En av årsakene til at det ikke kommer så mange barn til verden disse to dagene, er at mange av landets fødeavdelinger har redusert bemanning i høytiden og det sjelden blir satt i gang fødsler.

Ingen planlagte keisersnitt Både ved Ullevål sykehus, som årlig har ca. 9500 fødsler, og ved Rikshospitalet med omkring 2200 årige fødser, bekrefter fødeavdeingene at de første dagene etter jul vanigvis er rolige dager på føden. Personalet unngår å sette igang fødsler disse dagene hvis det lar seg gjøre, og planlagte keisersnitt skjer heller ikke de to første dagene etter jul.

Ikke fødeboom på julaften Av "vanlige hverdager", utenom høytidsdagene, er det flere datoer i oktober som merker seg ut med færre fødselsdager enn normalt. Det er altså mye som tyder på at starten på året ikke er den tiden da flest blir gravide.

På en femteplass på lista over de dagene da færrest personer har fødselsdag, finner vi julaften, 24. desember. Denne dagen er det 11 548 nordmenn som fyller år.

Veldig mange nordmenn er tradisjonelt kommet til verden ni måneder etter store feriesesonger som for eksempel fellesferien på sommeren. Men ni måneder etter påskeferien, altså ved juletider, er det altså ikke like mange som blir født.

Ingen aprilspøk Mellom den "mest populære" og "den minst populære" fødselsdagen til landets befolkning, er det en forskjell på drøyt 4 700 personer.

Det høres kanskje ut som en spøk, men 1. april feirer drøyt 15 281 personer sin fødselsdag i Norge. Riktignok er 1. juli, ifølge statistikken, dagen med flest registrerte fødselsdager her i landet, 15 594. Årsaken er trolig at 1. juli er "oppgitt fødselsdato" og ikke "egentlig fødselsdato" for noen innvandrere som er ankommet Norge uten identifikasjonspapirer. Statistisk sentralbyrå har tidligere utropt - med forbehold i kommentaren over - 1. april til "Norges største fødselsdag".

Planlegger etter barnehageplass De siste årene har vi sett at sommeren er en klar høysesong for fødsler landet over. Denne sommerens fødeboom henger sammen med barnehageopptaket 1. september. Mange planlegger fødselen mer enn tidligere på grunn av dette. Juli og august er blitt veldig populære måneder å få baby i.

Ser vi for eksempel 20 år tilbake var mars og april de månedene hvor det ble født flest barn. Fødselstoppen er med andre ord flyttet fra vårmånedene til sommermånedene.

All time high Flest barn kommer til verden ved Oslo universitetssykehus, hvor de planlegger for gjennomsnittlig ca. 815 kvinner i fødsel per måned.

- I år har vi hatt 877 kvinner i juni og 909 kvinner i juli. Dette er "all time high" både ved enheten på Rikshospitalet og enhetene ved Ullevål. Fødselstallene for august er ikke komplette enda, forteller Knut Albert Solem, kommunikasjonsrådgiver ved Oslo universitetssykehus.

Sommertopp Tall fra Medisinsk fødselsregister viser at det i 2011 ble født 61 313 barn i Norge. Desember, etterfulgt av november og februar, er helt klart den måneden i året det blir født færrest barn. 7,3 prosent eller 4476 barn ble født i desember i 2011. Juli var toppmåneden i fjor. Da så 5672 barn, eller 9,3 prosent, av alle årets nyfødte dagens lys. I august ble 9,2 prosent av babyen født, eller 5661 nye Norgesborgere.

Les også:

Slik blir du raskt gravid

Tina ble gravid etter one night stand

Slik blir du gravid - samleiestillingene som "virker"

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

BURSDAGSTOPP: Mellom den "mest populære" og "den minst populære" fødselsdagen til landets befolkning, er det en forskjell på drøyt 4 700 personer.  ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com
BURSDAGSTOPP: Mellom den "mest populære" og "den minst populære" fødselsdagen til landets befolkning, er det en forskjell på drøyt 4 700 personer. ILLUSTRASJONSFOTO: Colourbox.com Vis mer