Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

Du får 22 grader ved havet, mens det kan være seks-syv grader en halvtime unna

Dyrk kjærligheten på blomsterøya i Atlanterhavet.

NAPP: Ungdommene Maria og Jorge fra Ribeira Brava koser seg på søndagstur i den ville Madeira-naturen. Alle foto: EIVIND PEDERSEN
NAPP: Ungdommene Maria og Jorge fra Ribeira Brava koser seg på søndagstur i den ville Madeira-naturen. Alle foto: EIVIND PEDERSEN Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

FUNCHAL (Dagbladet reise): Madeira er paradiset for ekteparet Arnold (78) og Eva (76) Morken. I år dro de på kjærlighetsferie til den frodige blomsterøya i Atlanterhavet.

- Kjærligheten kjenner ingen grenser, sier det spreke ekteparet fra Fyllingsdalen.

Derfor nøt de tilværelsen i dype drag da de ble med på Solias kjærlighetspakke «Tid for 2».

Bobler og sang Den inneholdt både romantisk middag, spa og massasje - og blomster, sjokolade og sprudlevin på hotellrommet.

- Et kjempeflott påfunn, mener Arnold Morken og får bekreftende nikk fra fruen.

ROMANTISK: - Skål for det gode reiselivet - og oss, sier ekteparet Eva og Arnold Morken fra Fyllingsdalen.
ROMANTISK: - Skål for det gode reiselivet - og oss, sier ekteparet Eva og Arnold Morken fra Fyllingsdalen. Vis mer

56 års ekteskap forteller det meste om kjærligheten mellom dem.

Reiselykke Arnold og Eva har reist mer enn de fleste.

Mange vil nesten kalle dem globetrottere etter reiser i mange deler av verden.

- Vi finner reiselykken mange steder. Men dette er vårt favoritthotell. Dette er toppen, sier Eva Morken.

Dagbladet traff de glade bergenserne på Hotel Porto Mare, et par kilometer vestenfor Madeiras hovedstad Funchal.

KONTRASTER: Madeira er en ferieøy som byr på overraskelser. Mens det er 22 grader i solskinnet ved havet, kan det være seks-syv grader og tåkebanker oppe på fjellet, bare en halvtimes kjøretur unna.
KONTRASTER: Madeira er en ferieøy som byr på overraskelser. Mens det er 22 grader i solskinnet ved havet, kan det være seks-syv grader og tåkebanker oppe på fjellet, bare en halvtimes kjøretur unna. Vis mer

Omgitt av et gedigent parkanlegg med fuglesang fra før hanegal og til langt på kveld, er livet lettlevd for pensjonistene.

Ny forelskelse Solias destinasjonssjef Annika Rodrigues forteller om mange positive opplevelser etter at charterselskapet for halvannet år siden lanserte kjærlighetspakken.

Spesielt i Sverige har tilbudet slått godt an.

- Jepp, dette funker. Jeg har sett mange par som er blitt som er blitt som nyforelskede igjen, forteller den svenske kvinnen som i snart 25 år har jobbet på Madeira.

Får fram følelsene igjen Nå er hun lokalt gift og har to barn.

- Kjærlighetspakken i seg selv virker litt eksklusivt. Det skaper også deilige forventninger når paret skal gjøre noe sammen som det er lenge siden de har gjort - eller som er blitt glemt bort i hverdagen.

ATTRAKSJON: Det gamle Santiago-fortet i Funchal er lett å få øye på der det ligger langs den flere kilometerlange havnepromenaden.
ATTRAKSJON: Det gamle Santiago-fortet i Funchal er lett å få øye på der det ligger langs den flere kilometerlange havnepromenaden. Vis mer

Da kommer følelsene fram igjen.

Både hos honeymoonere og eldre par fra 30-åra og langt oppover i aldersrekkene, sier hun.

Oppskriften Bergensekteparet Morken kjenner seg igjen:

- Par som er i både gode og dårlige forhold burde ta seg bedre tid til hverandre. Mange forhold oppløses fordi man ikke har gjort seg tilstrekkelig kjent med hverandre. I våre dager er det blitt litt for lett å bli intim i en tidlig fase. Så går forholdet gjerne i stykker fordi det ikke er nok kommunikasjon, mener Arnold.

- Hva er hemmeligheten bak 56 års ekteskap?

NATUR:  En kjøretur på avsidesliggende veier kan være en stor opplevelse. Da kommer du virkelig tett på Madeiras frodige og ville natur.
NATUR: En kjøretur på avsidesliggende veier kan være en stor opplevelse. Da kommer du virkelig tett på Madeiras frodige og ville natur. Vis mer

- At vi ikke har hemmeligheter, repliserer Eva Morken kjapt.

- Selvsagt holder vi noe for oss selv, men det er nok ikke mye, sier hun.

- Alle parforhold trenger påfyll. Derfor er reiser og opplevelser så viktig for oss, sier hun.

Utvikling - Jeg er dobbelt hofteoperert og har fått redusert aksjonsradiusen. Jeg er ikke like sprek som da vi gikk ned den lange ravinen på Kreta, unnskylder Arnold.

Med en yrkeskarriere som grafiker har han tatt del i den teknologiske utviklingen.

BRATT: Denne stien er hogd ut i fjellet og var i sin tid den eneste forbindelsen mellom landsbyer på vestsiden av Madeira.
BRATT: Denne stien er hogd ut i fjellet og var i sin tid den eneste forbindelsen mellom landsbyer på vestsiden av Madeira. Vis mer

Det samme gjelder hvordan nordmenns reisevaner har forandret seg.

Arnold minnes hvordan de fløy med direkte jetfly fra Flesland til New York rundt 1970 da han sammen med skolekorpset ble invitert til åpningen av World Trade Center.

- Nå har vi heldigvis fått direktefly til mange andre steder, som for eksempel Madeira, sier 78-åringen og oppsummerer.

Favoritten Madeira er en ferieøy som byr på overraskelser. Mens det er 22 grader i solskinnet ved havet, kan det være seks-syv grader og tåkebanker oppe på fjellet, bare en halvtimes kjøretur unna.

Den portugisiske øya er utvilsomt favoritten.

God mat og hyggelig lokalbefolkning er noen stikkord.

- Vi har vært flere ganger på både Gran Canaria og Lanzarote. Begge steder har omtrent samme klima. Men Madeira er totalt annerledes enn de andre turistmålene. En gang var vi i Tyrkia i september. Der var det altfor varmt, mener ekteparet.

- I vår alder er vi ferdige med å være med på utflukter og bussturer. Madeira har så utrolig mange andre muligheter til oppdagelser på egen hånd. Det er for eksempel veldig eksotisk å besøke den utrolige blomsterhagen eller dra på byvandring på egen hånd. Her er så mye å se, sier de.

Ingen stikk For Evas del nyter hun ekstra godt oppholdene på Madeira:

- Her slipper jeg å bli stukket av insekter. Alle andre steder får jeg hevelser av både mygg og andre blodsugere, sier hun.

- Hva med Madeiras rykte som et sted for litt eldre mennesker?

- Jeg forstår at øya ikke appellerer til ungdommen. Her er kanskje for stille. Men Madeira er et svært godt valg for både småbarnsforeldre og godt voksne folk, sier Arnold.

Kjærlige blikk - Hvorfor så mye reising?

- Vi har fått både råd og tid til å reise. Vi synes dette er en fin måte å utnytte tiden. I vår alder får vi reise så lenge vi ikke er syke.

- Jovisst kan vi ha slitsomme reisedager. Det glemmes fort når du sitter i sol og varme, mens det regner hjemme i Bergen, sier ekteparet og ler.

PARADIS: Funchal er regionhovedstaden på Madeira. Den vakre byen gir deg rik anledning til å gå på oppdagelsesferd. Svevebanen tar deg opp til utsiktspunktet Monte, der du kan skue ut over både byen og de amnge cruiseskipene som anløper Madeira.
PARADIS: Funchal er regionhovedstaden på Madeira. Den vakre byen gir deg rik anledning til å gå på oppdagelsesferd. Svevebanen tar deg opp til utsiktspunktet Monte, der du kan skue ut over både byen og de amnge cruiseskipene som anløper Madeira. Vis mer

Så deler de et forelsket blikk - og ler igjen.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!