LEILIGHET: Los Naranjos, Puerto Banus. Pris: 1 378 204 kroner. Areal: 95 m2 pluss terrasse. Foto: NORSK MEGLING
LEILIGHET: Los Naranjos, Puerto Banus. Pris: 1 378 204 kroner. Areal: 95 m2 pluss terrasse. Foto: NORSK MEGLINGVis mer

- Du får enormt mye mer for pengene hvis du vender nesa mot utlandet

Norsk økonomi går bra, euroen er svak og rentene lave.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): - Interessen for boliger i utlandet er der hele tida. Norsk økonomi går veldig bra, noe som fører til økt kjøpekraft blant reisesyke nordmenn, bekrefter Bjørn Erik Øye, analytiker og partner i Prognosesenteret.

De siste to årene har andelen boligkjøp utenfor landets grenser økt med femti prosent.

REKKEHUSLEILIGHET: La Mata, nær Torrevieja. Pris: 1 482 501 kroner. Areal: 130 m2 pluss takterrasse og privat svømmebasseng.  Foto: NORSK MEGLING
REKKEHUSLEILIGHET: La Mata, nær Torrevieja. Pris: 1 482 501 kroner. Areal: 130 m2 pluss takterrasse og privat svømmebasseng. Foto: NORSK MEGLING Vis mer

Men det er fortsatt et stykke igjen til vi når rekordtallene fra seks-sju år tilbake. Både i 2006 og 2007 kjøpte hele 9000 av oss fast eiendom i utlandet.

Likevel forteller Øye om en kraftig vekst i markedet.

- De som kjøper bolig i utlandet er gjerne den samme målgruppen som for hyttemarkedet i Norge. Det som er utslagsgivende for mange er at du får enormt mye mer for pengene hvis du vender nesa mot utlandet.

4500 i fjor Man anslår at 4500 nordmenn kjøpte feriebolig i utlandet i fjor. Foreløpig ser det ut til at minst like mange vil investere i det utenlandske boligmarkedet i 2013.

HUS: Playa Flamenca, ved Torrevieja. Pris: 1 340 955 kroner. Areal: 95 m2 pluss felles svømmebasseng.  Foto: NORSK MEGLING
HUS: Playa Flamenca, ved Torrevieja. Pris: 1 340 955 kroner. Areal: 95 m2 pluss felles svømmebasseng. Foto: NORSK MEGLING Vis mer

Agnar D. Carlsen, daglig leder i Norsk Megling AS, spår en økning på ytterligere fem hundre ferieboligkjøp i år.

- Det er i hovedsak modne voksne som lar seg friste av forlokkende boligpriser i sørligere strøk, men kjøperne blir stadig yngre. Stor tilgang på finansiering gjør det enkelt, noe som betyr at flere har kjøpekraft, sier han.

- Norsk økonomi går bra, euroen er svak og rentene lave.
  Spania mest populært Spania har lenge vært en klar favoritt blant solglade nordmenn. Et raskt klikk på finn.no viser i overkant av 6000 spanske fritidseiendommer ute for salg.

Dette er fire tusen flere enn i både Frankrike og Tyrkia, som også er svært ettertraktede land å investere i.

- Spania drar definitivt flest kjøpere, og da særlig i «norske områder». Prisene har falt med 20-50 prosent, og faller stadig, men det er fortsatt noe usikkerhet knyttet til det spanske boligmarkedet, sier Øye.

Omkring 45 000 nordmenn planlegger å kjøpe feriebolig i utlandet de nærmeste åra, ifølge Prognosesenteret. 40 prosent av disse velger å kjøpe eiendom i Spania.

Gunstig priset Agnes Bergo, daglig leder av det uavhengige rådgivingsselskapet Pengedoktoren og foreleser ved Norges Handelshøyskole har selv bolig i Spania. Hun mener bolig i middelhavslandene nå er gunstig priset, og at det kan ta noe tid før prisene begynner å stige igjen.

- Middelhavslandene er langt fra ferdige med den helt nødvendige økonomiske hestekuren de gjennomgår nå, sier økonomen.

- Når økonomien stabiliserer seg, vil boligprisene ventelig stige igjen.
  Flykter fra kulda Hun påpeker også en viktig ting ved kjøp av utenlandsk feriebolig. Vær nøye med å ta opp lån i en valuta du har inntekt i.

HUS: Nær Torreblanca, Fuengirola. Pris: 1 452 701 kroner. Areal: 153 m2 pluss privat svømmebasseng.  Foto: NORSK MEGLING
HUS: Nær Torreblanca, Fuengirola. Pris: 1 452 701 kroner. Areal: 153 m2 pluss privat svømmebasseng. Foto: NORSK MEGLING Vis mer

- Mange velger å låne deler av kjøpesummen i det aktuelle landets valuta, for eksempel euro. Det er en stor risiko. Her kan du oppleve at lånet ditt stiger med opp til flere hundre tusen, dersom det er svingninger i valutakursen.

- Du trenger bare å ta en kikk på gradestokken i dag for å forstå hvorfor mange drømmer om bolig i sørligere strøk, sier Carlsen i Norsk Megling AS.

Ifølge ham setter 62 prosent av kjøperne sol og sommer som første kriterium når de skal svare på hva som er viktigst ved hyttekjøp.

Billig å reise dit Tilgangen på billige og hyppige flyreiser er også en viktig faktor som lokker nordmenn sørover.

- Verden er blitt mindre og mulighetene større. Vi skal ikke mer enn tjue år tilbake for å finne avskrekkende billettpriser og svært få flyavganger. I dag er det drøssevis av destinasjoner å velge i, samtidig som prisene er gode. Snart er det like billig å fly til Alicante som å kjøre bil til hytta, sier han.

I tillegg betyr prisen mye. Du kan få en romslig treroms med god standard helt ned i 200 000 euro, altså i underkant av 1,5 millioner norske kroner.

- Yngre folk velger ofte å kjøpe sammen med et vennepar. Utleiemuligheter er det også mange av, når du først har kommet deg inn på markedet.

Carlsen anslår at 70 prosent ønsker å leie ut ferieboligen i perioder når de ikke benytter den selv. Dette kan, på sikt, dekke nesten hele kjøpet. Samtidig kan de årlige driftskostnadene dekkes av leieinntektene.
  Pass på Selv om alt ligger til rette for et godt kjøp av bolig på solkysten, er det viktig å ha hodet med seg. Utenlandske eiendomsmeklere - eller agenter - lever ofte ikke opp til den standarden vi er vant til hos eiendomsmeklere i Norge.

LEILIGHET: La Cala de Mijas på Costa del Sol. Pris. 1 676 194 kroner. Areal: 88 m2 pluss balkong.  Foto: NORSK MEGLING
LEILIGHET: La Cala de Mijas på Costa del Sol. Pris. 1 676 194 kroner. Areal: 88 m2 pluss balkong. Foto: NORSK MEGLING Vis mer

- Det stilles ingen krav til at den som selger bolig i utlandet skal være en godkjent eiendomsmekler. Agentvirksomhet anses ikke som eiendomsmekling, og agenten kan da også bare annonsere og formidle kontakt med selger, forklarer Carlsen.

En agent kan altså ikke stå ansvarlig for oppgjøret, sette opp kontrakt mellom partene, eller ta imot kjøpesum på vegne av selger.

LEILIGHET: Nær Torrevieja. Pris: 1 527 199 kroner. Areal: 87 m2 pluss terrasse.  Foto: NORSK MEGLING
LEILIGHET: Nær Torrevieja. Pris: 1 527 199 kroner. Areal: 87 m2 pluss terrasse. Foto: NORSK MEGLING Vis mer