- Du får ikke varig mén, men med astma kan du merke en forverring

Har du blitt svart i nesa etter et par dager på storbyferie?

SMOG: Smog i London i fjor vår. Da gikk britiske myndigheter ut og advarte om høy luftforurensning i påskeuka. Folk som har astma kan merke forverring når de kommer til områder med mye luftforurensning. Har du erfart slike problemer bør du velge reisemål hvor det ikke er svært forurenset luft, sier Dagbladets reiseekspert. Foto: KIERAN DOHERTY/REUTERS/SCANPIX
SMOG: Smog i London i fjor vår. Da gikk britiske myndigheter ut og advarte om høy luftforurensning i påskeuka. Folk som har astma kan merke forverring når de kommer til områder med mye luftforurensning. Har du erfart slike problemer bør du velge reisemål hvor det ikke er svært forurenset luft, sier Dagbladets reiseekspert. Foto: KIERAN DOHERTY/REUTERS/SCANPIXVis mer

(Dagbladet): • Send inn dine spørsmål til Dagbladets reiseeksperter.

Har du noen gang vært en i by der du føler luftkvaliteten har vært langt under pari.

Andreas har sendt en e-post til Dagbladets reiseeksperter fordi han lurer på hvor farlig det er å besøke storbyer med høy luftforurensning.

- Jeg blir ofte svart i nesa etter et par dager i store byer, som i London for eksempel. Kan det være bra for kroppen? spør han i en e-posten.

Andreas lurer også på om det er byer man ikke bør besøke på grunn av dårlig luftkvalitet, og om det er forskjell på luftkvalitet ut fra årstidene.

- Og hva med astmatikere? spør han.

Ikke varig mén - Vi kan ikke generelt fraråde folk å besøke storbyer. Som oftest dreier det seg om en ukes opphold, og du får ikke varig mén av det, sier Dagbladets reiseekspert, Reiseklinikkens reiselege Gunnar Hasle

Folk som har astma kan merke forverring når de kommer til områder med mye luftforurensning, og dersom du har erfart slike problemer bør du velge reisemål hvor det ikke er svært forurenset luft, råder han.

Småbarn i Alpene Kristin har også skrevet en e-post til Dagbladets reiseeksperter. Der forteller hun at hun og de to barna til sommeren skal til Alpene.

Hun vet at barn under fire år ikke bør tas med på turer i fjellet over 2500 meter over havet. Hennes seks år gamle sønn har i tillegg hull i hjertet som er en medfødt hjertefeil, skriver hun.

REISELEGE: Gunnar Hasle (56) er lege og zoolog, og driver Reiseklinikken i Oslo som har over 11 000 reisemedisinske konsultasjoner i året. Hasle kan svare på alt om reisevaksiner, sykdommer man kan pådra seg under reise, og hvilke sykdommer man bør ta hensyn til når man skal ut og reise. Foto: HANS ARNE VEDLOG
REISELEGE: Gunnar Hasle (56) er lege og zoolog, og driver Reiseklinikken i Oslo som har over 11 000 reisemedisinske konsultasjoner i året. Hasle kan svare på alt om reisevaksiner, sykdommer man kan pådra seg under reise, og hvilke sykdommer man bør ta hensyn til når man skal ut og reise. Foto: HANS ARNE VEDLOG Vis mer

- Han har på ingen måte plager ellers i livet, og er en svært aktiv gutt. Kan han være over 2500 meter, eller bør vi holde oss under denne grensen? spør Kristin.

Oppsøk lege Gunnar Hasle, sier det ikke går an å svare på dette uten å vite mer om tilstanden. Ved en slik tilfeller anbefaler han derfor å konsultere en barnekardiolog:

- De har apparater som kan måle blodgjennomstrømningen i hjertet, slik at de kan vurdere hvor mye du har å gå på når det gjelder hjertekapasitet, sier han.

Om det bare gjelder en kortvarig passering over en fjellovergang er det neppe farlig om formen er fin, mener Hasle. Noe helt annet er det om det dreier seg om overnattinger i store høyder:

- I utgangspunktet er det nok klokt å holde seg under 2500 meter over havet, sier Dagbladets reiseekspert.

Fluer på maten Til slutt er det Kathrine som har sendt en e-post til Dagbladets reiseeksperter der hun forteller at hun nettopp har vært på Grand Canaria.

- Der var det en stor og deilig frokostbuffé under tak utendørs på verandaen. Vi spiste og koste oss fram til jeg oppdaget at det var masse fluer som fløy rundt og satte seg på maten, skriver hun.

Kathrine tror det var vanlige husfluer:

- Personalet bare viftet dem bort. Det var ordentlig ekkelt. Er det farlig å spise mat det har sittet fluer på, og bør jeg gå til legen å se om jeg har fått noen form for parasitter? spør hun.

Smittespredere - Fluer er smittespredere, og bakterier kan formere seg på maten etter at fluene har sittet der. Koliforme bakterier kan for eksempel doble antallet hver halvtime om temperaturen er over 30 grader, sier Dagbladets reiseekspert Gunnar Hasle.

Fluene vil også kunne legge egg i maten, og hvis den ikke blir brukt på et par dager kan det utvikle seg fluelarver.

- Jeg er enig i at dette er ekkelt, men som oftest står maten framme bare i kort tid før den blir spist, og da er ikke dette noe stort problem. Om du føler deg frisk er det ingen grunn til å gå til legeundersøkelse, avslutter han.

 • Les flere saker fra Dagbladets reiseeksperter her.