Du får neppe bedre poteter

Er dette verdens beste potetoppskrift?

HASSELBACKPOTETER: Det er så godt at man ikke kan tro det bare er poteter... Foto: Erik Hannemann
HASSELBACKPOTETER: Det er så godt at man ikke kan tro det bare er poteter... Foto: Erik HannemannVis mer

Vi klarte ikke å stoppe. Ingen av oss. Potetene forsvant en etter en. Vi rørte ikke noe annet. Bare potetene. Gjenerobringen var et faktum. Hasselbackpotetene var tilbake.

Man kan variere poteter i det uendelig. Klassikere som fløtegratinerte poteter og potetmos er sikre vinnere. Og med ujevne mellomrom dukker det nye retter og teknikker. Har du prøvd de geniale, ovnsbakte potetene til Clotilde, for eksempel? Eller, DeLuxe-potetene? Du finner alle mulighetene her.

Og så finnes det noen dukker opp fra glemselens enorme rike. Og denne gangen var det hasselbackpoteter. Å for en gjensynsglede! Når du kommer ut fra ovnen i all sin forrevne prakt kan du med en gang fornemme hvordan det blir å spise de sprø, herlig potetene som blir så fabelaktig gode med noen enkle grep.

Lett å lage hasselbackpoteter Å lage hasselbackpoteter er enkelt, men du må ha litt tålmodighet. Det tar en time, men det involverer ikke spesielt mye arbeid, men litt kjøkkentid må du beregne. Potetene må først skrelles før du skjærer hakk i dem. Et triks: Legg potetene i en skje og skjær ned så langt du kommer - da vil potetene fortsatt henge sammen i bunnen.

Så smelter du smør og heller over alle potetene (eller bruker pensel). Legg dem i en ildfast form og bak dem i 40 minutter på 200 grader. Ta dem ut av ovnen, dryss over brødkrum og resten av smøret. Bak dem i 20 minutter til.

Hva kommer hasselbackpoteter av? Man kan bli forledet til å tro at det skal være hasselnøtter på potetene, men det har ikke mye med saken å gjøre. Hasselbackpoteter ble laget første gang på den fjonge restaurang Hasselbacken i Stockholm. Derav navnet. Når det er sagt er det mange som har latt seg forlede av den, i dette tilfelle svært gjennomsiktige, underbevisstheten og strødd litt knuste hasselnøtter på toppen. Det har jeg ingenting i mot, men originaloppskriften finner du nedenfor - uten nøtter.

Les også:

Pannekaker med ny topp

Slik baker du laks i ovnen

Slik lager du perfekte muffins

Oreokake blir godt på denne måten

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

Hasselbackpoteter Tilbehør

Ingredienser: 500 g potet
150
g smør
5 ss brødrasp (brødkrum)
Fremgangsmåte:
Forvarm ovnen til 200 grader.
Skrell potetene. Skjær hakk i potetene, omtrent tre per centimeter.
Legg potetene i en ildfast form.
Smelt halvparten smøret. Hell over potetene (du kan også pensle). Sett dem i ovnen og la dem bake i 40 minutter.
Smelt resten av smøret. Dryss over brødkrummen og hell over smøret. Bak i 20 minutter til.
Ha eventuelt på litt salt og pepper og server som tilbehør.

Oppskriften er hentet fra: Klikk.no | Kokk: Christopher Sjuve