Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Tema

Mer
Min side Logg ut

- Du finner fort ut hvor mye som er igjen av gulvet

Slik sjekker du oppussingsobjektet - rom for rom.

GULV: Å ta fram det originale bordgulvet kan gi mye til rommet, men kan også føre med seg jobb. Det kan ligge flere årganger av gamle belegg, asfaltpapp, avrettingsmasser og lim under dagens gulv. Start i et bortgjemt hjørne og se hva som egentlig finnes under overflaten, før du begynner å rive, sier ifi.no. Foto: Frode Larsen/ifi.no
GULV: Å ta fram det originale bordgulvet kan gi mye til rommet, men kan også føre med seg jobb. Det kan ligge flere årganger av gamle belegg, asfaltpapp, avrettingsmasser og lim under dagens gulv. Start i et bortgjemt hjørne og se hva som egentlig finnes under overflaten, før du begynner å rive, sier ifi.no. Foto: Frode Larsen/ifi.no Vis mer

Planlegger du å kjøpe et oppussingsobjekt for å skape en bolig med din egen, personlige stil? Da bør du blant annet gjøre en grundig sjekk på visning.

Oppussingsobjekter er attraktive på markedet, og mange ønsker å sette sitt eget preg på boligen sin.

Men skal man investere i et oppussingsobjekt, er det flere elementer man bør sjekke opp før man slår til. Det er mange som møter på uforutsette utfordringer etter kjøp av oppussingsobjekter.

Her er noen tips til hvordan man kan unngå problemer, og være forberedt ved kjøp av bolig med rehabiliteringsbehov.

Sjekk egenerklæringen Ved å foreta en grundigere undersøkelse av leiligheten på visning, og å stille de riktige spørsmålene, går også lekmannen bedre forberedt inn i prosjektet.

"Spesielt ved sameier og borettslag kan det lønne seg å sjekke litt ekstra", skriver ifi.no (informasjonskontoret for farge og interiør)

- Et godt råd er å ta en telefon til styreleder i sameiet eller borettslaget for å forhøre seg om vedlikeholdet av gården. Hva er nylig gjort, og hvilke planer finnes for fremtidig vedlikehold? sier malermester Ole Andreas Klaveness, som driver Klaveness Maler- og byggmesterforretning i Oslo til ifi.no. Han har mangeårig erfaring fra rådgivning og totalentrepriser ved rehabilitering.

- Det kan også være lurt å sjekke egenerklæringen nøye, påpeker takstmann Pål Agdestein, fra Agdestein Takst & Eiendomsrådgivning AS overfor bonytt.no.

Det negative som eventuelt er krysset av bør undersøkes nøyere siden det ofte kan være diffuse punkter. Har det for eksempel vært en lekkasje kan det være lurt å spørre eier om hva som var årsaken og hvor ofte det forekom.

Sjekkliste rom for rom
Kjøkkenet:
Å skifte kjøkken står ofte høyt oppe på ønskelisten ved et hvert boligkjøp. I den forbindelse er det viktig å få undersøkt kapasiteten til det elektriske anlegget.

GJENKJENNELIG: Dette er en setting mange kjenner seg igjen i. Har du sjekket ut mulige hindringer på forhånd, slipper du kanskje uforutsette overraskelser underveis. Foto: ifi
GJENKJENNELIG: Dette er en setting mange kjenner seg igjen i. Har du sjekket ut mulige hindringer på forhånd, slipper du kanskje uforutsette overraskelser underveis. Foto: ifi Vis mer

- Kjøkkenet er en storforbruker av strøm. Ofte er det faktisk ikke mulig, uten store inngrep, å sette inn en induksjonstopp i en gammel bygård. Stigeledningen til sikringsskapet kan være for dårlig, slik at man ender opp med å måtte dra inn ny strøm fra gaten, påpeker Ole Andreas Klaveness.

Normalt er for eksempel kursen til komfyren på 25 A, men det er ikke uvanlig at bare induksjonstoppen krever en egen 25 A-sikring. I tillegg kommer stekeovn og alle andre maskiner vi liker å ha på kjøkkenet: kjøleskap, fryser, mikrobølgeovn, kaffemaskin, oppvaskmaskin.

- Sjekk også om det går soilrør gjennom kjøkkenet, nevner Agdestein. Dette er ikke farlig, men folk bør være klar over at soilrør faktisk er kloakkrør.

Baderommet
Ifølge gjeldende våtromsnorm er normallevetiden for et baderom 20 år. Det er riktignok lavt regnet, men det er en god tommelfingerregel å følge ved estimering av oppussingsbehov, sier Klaveness.

Se etter:

- Sprekkdannelser hjørner, i fliser og fuger og andre tegn til bevegelse.

- Sjekk tilstøtende rom etter tegn til vannskader.

Agdestein understreker at man bør sjekke om badet har blitt "fornyet" eller "rehabilitert". En rehabilitering betyr at badet ble pusset opp med de reglene som gjaldt da badet ble satt opp første gang. En fornyelse innebærer derimot at de siste byggeforskriftene, fra 2006, ble brukt.

KJØKKEN: Et moderne kjøkken står ofte høyt på oppusserens ønskeliste. Husk å sjekke at kapasiteten i det elektriske anlegget tåler oppgraderingen, sier ifi.no   Foto: KristianOwren/ifi.no
KJØKKEN: Et moderne kjøkken står ofte høyt på oppusserens ønskeliste. Husk å sjekke at kapasiteten i det elektriske anlegget tåler oppgraderingen, sier ifi.no Foto: KristianOwren/ifi.no Vis mer

Gulv og vegger
Gulv og vegger velger mange å pusse opp selv, og det er det ofte ingenting i veien for, mener Klaveness. Se etter:

- Gamle tregulv og parketter kan ofte slipes eller males. Du finner fort ut hvor mye som er igjen av tregulvet ved å presse ned et kredittkort i en sprekk ved not og fjær i gulvet.

- Se etter sprekker eller parkett som er blitt delaminert av gamle vannskader, spesielt på kjøkkener og rom som ligger vegg-i-vegg med bad og kjøkken.

Sprekker i veggen Å bare male over veggene medfører ingen store kostnader. Men skal gammelt panel beholdes, er det ikke sikkert at det holder å male.
Se etter dette:

- Flasser malingen, eller er det allerede påført mange lag maling, kan det være best å fjerne gammel behandling.

- Panelte vegger kan også være plateslått med Huntonit eller andre porøse sponplater. I slike vil det oppstå sprekker uansett behandling.

- Er det plass på listverket kan man sette opp sette opp 6 mm gips, såkalt renoveringsgips.

- Best resultat får man imidlertid ved å ta ned listene og skru opp 13 millimeter gips, for så å sette opp listene igjen. Det retter opp veggene og gir et flott resultat, forklarer malermester Klaveness.

Autorisasjonskrav - Åpne sikringsskapet, eller la en elektriker gjøre en elsjekk.

- Utbedring av anlegg for vann og elektro har autorisasjonskrav, mye annet kan du gjøre selv, sier Klaveness.

BAD: Baderommet har rundt regnet en levetid på 20 år. Svake punkt er slukene, samt sprekkdannelser i hjørner, i fliser og fuger, skriver ifi.no. Foto: KristianOwren/ifi.no
BAD: Baderommet har rundt regnet en levetid på 20 år. Svake punkt er slukene, samt sprekkdannelser i hjørner, i fliser og fuger, skriver ifi.no. Foto: KristianOwren/ifi.no Vis mer

- Gjelder det en enebolig bør man også sjekke om det finnes et drensrørsystem og grunnmurspapp, legger Agdestein til.

Det kan også være lurt å legge merke til om huset ligger i en nedoverbakke, eller om det er fall fra huset slik at vann renner unna. Står huset på fjell kan det være groper under som samler vann. Disse vanngropene kan på sikt lage sjenerende kjellerlukt.

Sjekk sameiet Agdesteins siste tips til leilighetskjøpere er å sjekke opp sameiet.

- Hør med regnskapsføreren om det har vært noe trøbbel med økonomien, understreker han. Og sjekk med en nabo om det er et godt drevet sameie.

Les også:
Her ligger de kuleste interiørbildene
Sjekk hva arkitektene gjorde med det trange og mørke huset
Slik bruker du gamle materialer om igjen
Her kan du regne ut hvor mye det vil koste å pusse opp

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no. Les her.

MALE: Maling av vegger og tak er en relativt enkel form for oppussing som mange gjør selv. Foto: Tedd Soost Jotun/ifi
MALE: Maling av vegger og tak er en relativt enkel form for oppussing som mange gjør selv. Foto: Tedd Soost Jotun/ifi Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media