Du finner ikke like mange hjemmebryggere noen annet sted i USA

I ølens Napa Valley brygges over 200 øltyper hver dag.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Magasinet Reiselyst): Amerikas svar på München? Ølens Napa Valley? I cowboystaten Colorado er det over 230 mikrobryggerier å velge mellom, og nærmere 50 av disse ligger i Denver.

Byen huser også Wynkoop Brewing Company, som er landets største mikrobryggeri og byen skal ha det høyeste antallet av hjemmebryggere i hele USA.

Duften av malt og humle er altså lukten av Denver.

Ut av bysentrum - Jeg er heldig som bor et sted hvor øl virkelig blir satt pris på. Det er en del av historien vår, sier Brent Scheiwe.

Han er «kaptein» på Denvers Brews Cruise. Han jobbet tidligere på båt, men byttet gledelig ut havnebyer mot mikrobryggerier da muligheten bød seg.

Vi lar den engasjerte ølguiden vise oss løypa mellom noen av de beste bryggeriene i byen.

VILLE VESTEN: Denver har en imponerende skyline, ved foten av den spektakulære fjellkjeden Rocky Mountains. Foto: VISIT DENVER
VILLE VESTEN: Denver har en imponerende skyline, ved foten av den spektakulære fjellkjeden Rocky Mountains. Foto: VISIT DENVER Vis mer

- Mine favoritter ligger utenfor bykjernen, forteller Scheiwe, når vi hopper inn i bilen hans.

Øl i rockens ånd Første stopp er Black Sky Brewery. Dette er intet mindre enn et bryggeri inspirert av heavy metal.

Musikken setter deg derfor lett i stemning for øl som er navngitt i rockens ånd. Vi smaker først en Demonseed, som bartenderen Slava beskriver som en velbalansert India Pale Ale, med et snev av ondskap.

- Dette er mikrobryggeriets mest populære øl, og tro meg, det er på grunn av smaken, og ikke på grunn av navnet, ler han.

ACTIONHELT: Bartenderen Patt mener det å navngi en øl gir den mer personlighet. På Wit?s End kan du drikke den prisvinnende ølen Jean Claude Van Blonde. Foto: MARI BAREKSTEN
ACTIONHELT: Bartenderen Patt mener det å navngi en øl gir den mer personlighet. På Wit?s End kan du drikke den prisvinnende ølen Jean Claude Van Blonde. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

Ølen Petal to the Metal (metallets kronblad) er litt mildere og ikke fullt så «ond».

- Hvis øl er en kjærlighetssang, da er denne vår ballade, smiler bartenderen.

Fra IT-teknikk til øl I Colorado har folk brygget særegne øl siden 1850-tallet. Forbudsperioden satte imidlertid et stopp og forkrøplet statens ølkultur frem til slutten av 1970-tallet. Da blomstret det opp en ny ølepoke, og siden har mikrobryggeriene poppet opp ett etter et.

Mikrobryggeriene har forandret «glemte» nabolag til hippe møteplasser og engasjerer mange unge til å prøve seg i bryggeribransjen.

Du finner ikke like mange hjemmebryggere noen annet sted i USA

Et vellykket eksempel på dette er Strange Brewing Company.

- Bryggeriet er faktisk to IT-teknikeres drøm, forteller ølguide Scheiwe om neste stopp på vår bryggeriturné.

Satset alt Tim Myers og John Fletcher jobbet sammen i avisen Rocky Mountain News, før den ble lagt ned i 2009. Da de ble arbeidsledige bestemte de seg for å oppfylle en felles drøm og brukte alle oppsparte midler for at mikrobryggeriet skulle bli en realitet.

En gammel lagerbygning har blitt til en trivelig møteplass. Bak baren i dag står Jules Hoekstra. Hun og mannen var stamgjester før de en travel dag steppet inn og hjalp til, og plutselig ble de medeiere.

REISEFAKTA DENVER

Reise hit:
Icelandair flyr til Denver via Reykjavik flere ganger i uka, fra cirka 4800 tur-retur.

Les mer om Denver: www.denver.org

Selv synes hun øl er mest interessant for sin lange historie.

- Visste dere at det første ølet sannsynligvis ble lagd i Egypt for over 6000 år siden, spør Jules, og anbefaler å bestille et brett med smaksprøver på alle bryggeriets ti øltyper.

Du takker ikke nei når prisen for hele brettet ikke er høyere enn du betaler for en halvliter hjemme i Norge.
 
Sist, men ikke minst På ølsafari gjelder det å stoppe mens leken ennå er god, og vi legger finalen til Wit's End Brewing Company.
 
En mann i 40-åra setter seg ned ved siden av oss. Han bestiller en Wilford, en belgisk inspirert IPA brygget på havregryn. Og setter en termos på disken.

- En termos? Hva skal du med den?

- Jeg kommer hit hver søndag og drikker favorittølet mitt, men kona får ikke vært med fordi vi har små barn. Så jeg bringer henne yndlingsølet hjem på termos, sier han.

- The same, please, sier vi til bartenderen.

Vi må jo teste Denvers mest romantiske øl før vi setter punktum.

BRENTS MIKROBRYGGERIFAVORITTER:

• Wit's End Brewing Company
I en industripark rett utenfor Denver sentrum kan man nyte herlig gjennomtenkt mikrobrygg sittende på en barkrakk rett ved siden av øltankene. Bartenderne videreformidler gladelig sin kunnskap, mens de serverer deg spennende smaksprøver.
Hjemmeside: www.witsendbrewing.com
 
• Strange Brewing Company
I en gammel lagerbygning har Tim Myers og John Fletcher skapt et trivelig mikrobryggeri. De har en fargerik og fruktig meny med både grapefrukt-IPA og kirsebær stout.
Hjemmeside: www.strangebrewingco.com

• Black Sky Brewery
Dette er stedet å være hvis du liker øl og Heavy Metal. Et rocka rustikt mikrobryggeri som også serverer god pizza, hvis man ikke føler at det er nok mat i godt øl.  
Hjemmeside: www.blackskybrewing.com

• Frister det å være med Brent på ølsafari?
Han henter og kjører, så dere kan smake så mye øl dere vil. Mikrobryggeriskattene ligger et stykke utenfor sentrum, så det anbefales å ha sjåfør.
Hjemmeside: www.brewscruise.com/denver/

Les mer:
Colorado's Top Brewers av Emily Hutto.
I denne boka blir du kjent med menneskene bak Colorados beste mikrobryggerier. Boka er også fylt med spennende matoppskrifter med øl.

ØL-GLASERT BACON

Foto: VISIT DENVER
Ingredienser:
4 ss honning
4 ss lønnesirup
2 ss bokkøl
0,5 ss grov sennep
0,5 ss.sennepspulver
8 skiver med bacon

Slik gjør du:
• Forvarm ovnen på 150 grader.

• Ha baconet på et bakepapir på en stekeplate, dekk baconet med et bakepapir og stek uten glasur i 15 minutter.

• Ha honning og lønnesirup i en liten kjele og varm sakte opp til kokepunktet.

• Senk temperaturen og la dette putre mens du rører i 3-4 minutter.

• Tilsett øl og la dette putre til volumet er redusert til det halve.

• Ta kjelen av plata og visp inn sennepen og sennepspulveret.

• Pensle baconet med glasuren. Senk temperaturen til 130 grader og la baconet stå i ovnen i 45 minutter.  
DRØM I OPPFYLLELSE: Scott Witsoe hadde en drøm om å åpne sitt eget mikrobryggeri, i dag er han stolt eier av Wit?s End Brewing Company. Foto: MARI BAREKSTEN
DRØM I OPPFYLLELSE: Scott Witsoe hadde en drøm om å åpne sitt eget mikrobryggeri, i dag er han stolt eier av Wit?s End Brewing Company. Foto: MARI BAREKSTEN Vis mer

HJEMMELAGET BURGER MED IPA-SENNEP

Foto: VISIT DENVER

Opprinnelig oppskrift fra Oscar Blues Brewery i Colorado, i boka Colorado's Top Brewers.

Tilpasset norske produkter.

Sennep:
Ingredienser:
2 ss grov sennep
1 ss honning
8 ss Nøgne Ø IPA

Slik gjør du:
• Bland ingrediensene sammen.

Syltede rødløk:
Ingredienser:
1 rødløk i skiver?
1 dl vann?
0,5 dl hvitvinseddik?
0,5 dl sukker, salt og pepperkorn

Slik gjør du:
• Skjær løken i skiver.

• Kok opp vann, eddik og sukker.

• Tilsett salt og pepperkorn og hell over rødløken.

• Oppbevares på tett krukke/glass i kjøleskapet.

Burgeren:
Ingredienser:
400 g karbonadedeig
0,5 dl tomatjuice
Salt og pepper
1 eggeplomme

Slik gjør du:
• Bland alt i en bolle.

• Fordel deigen i fire like store biter og form de til burgere.

• Legg en skive cheddar over de ferdigstekte burgerne mens de enda ligger og godgjør seg i panna hvis ønskelig.

Pommes frites:
Ingredienser:
8 poteter
Salt
1 dl rapsolje

Slik gjør du:
• Sett ovnen på 200 grader. Skjær opp potetene i firkantede strimler.

• Legg strimlene på en bakeplate, hell over oljen og dryss over saltet, bland godt og la steke midt i ovnen i rundt 30 minutter.

• Rør om jevnlig så alle sider av potetstrimlene blir stekt.

Spanske Padron peppers:
Ingredienser:
Padron peppers
Olivenolje
Havsalt

Slik gjør du:
• Ha olivenolje i ei stekepanne.
 
• Når oljen er varm tilsetter du Padron peppers og steker de til skinnet er gylne.

• Strø havsalt over.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer