(Dagbladet): - Du kan ikke alltid se på selve brødet om det er sunt eller ei. Brød med bygg eller havre er for eksempel gjerne lyse i fargen og kan lett oppfattes som fine brød, selv om de egentlig er grove, sier Lise von Krogh, ernæringsfysiolog ved nettstedet bramat.no.
Hun har testet 15 grovbrød og sjekket hvilke som er de mest næringsrike.
- Alle brødene vi har testet, er gode valg. Men de beste skiller seg ut fordi de inneholder mindre salt og sukker, og er rikere på protein og fiber, sier von Krogh.
Næringsrikt
For at et brød kan kalles grovt, må minst halvparten av brødet inneholde sammalt mel, kli og/eller helkorn.
- Da har du i utgangspunktet et ganske greit brød. Men går du for et enda sunnere brød, får du i deg mer fiber, antioksidanter, mineraler og vitaminer som tiamin, folat, jern og selen. Jo grovere brødet er, desto flere vitaminer og mineraler får du i deg, understreker hun.
Høyt fiberinnhold er bare én av indikasjonene på hvor sunt et brød er. Også innholdet av proteiner - med ingredienser som nøtter og frø - kan bidra til at brødet får en sunnere sammensetning.

- Spiser du brød til flere måltider hver eneste dag, har innholdet en viss betydning for hva du får i deg av næringsstoffer, sier von Krogh.
Mindre salt Halvparten av fiberinntaket vårt kommer fra brødmat.
Det samme gjør en tredjedel av jerninntaket og en fjerdedel av alt proteinet vi spiser.
- Ønsker du å redusere de fine karbohydratene - som sukker - bør du velge grovbrød. I tillegg blir du fortere mett, noe som kan påvirke vekta di i gunstig retning, sier ernæringseksperten.
For mye salt i kosten øker risikoen for høyt blodtrykk, noe som igjen øker risikoen for hjerte- og karsykdom.
- Velger du et brød med lite salt, er det en smart måte å redusere saltinnholdet i kosten på, sier von Krogh.
Fargeblinde
Det er lett å gå seg vill når man skal kjøpe grovbrød, mener ernæringsprofessor Wenche Frølich ved Universitetet i Stavanger.

- Flere undersøkelser viser at folk går etter fargen når de skal handle grovbrød, og mange tror mørke brød er grovere enn de egentlig er. Det mange ikke vet, er at brød tilsettes maltmel for at de skal få en mørkere farge. Mørkt brød er dermed ikke ensbetydende med grovt brød, sier hun.
Maltmel lages ved at stivelsen i kornet spaltes til sukker, og så varmes slik at malten får en brun farge.
- Sjekk ingrediensene Synlige korn på overflaten av brødet er en annen felle mange går i.
Ser du hele korn på toppen av brødet, trenger ikke det bety noe for grovheten av brødet.
- Sjekk alltid ingrediensene på brødposen. Fullkornmel som både kan være sammalt hvete og rug, havregryn og byggryn, bør stå først, eller samlet utgjøre en vesentlig del av melmengden, sier Frølich.

- «Brødsirkelen» på brødposen gir en god indikasjon på brødets grovhet, men vær klar over at den bare sier hvor stor andel av melet som er grovt. Brødet kan inneholde mye annet som ikke er så sunt - men som gjør at brødet ser grovere ut enn det er, påpeker hun.
Testresultater Lise von Krogh, ernæringsfysiolog ved nettstedet bramat.no har testet disse 15 grovbrødene.
Vita hjertego, ekstra grovt
Testvinner med det laveste innholdet av natrium. Lavt innhold av sukker og mettet fett og bra innhold av fiber. 100 % grovt.
Karakter:
Produsent: Mills
Ingers super rug
Testvinner med lite sukker og mettet fett. Bra innhold av fiber og lite natrium. 100 % grovt.
Karakter:
Produsent: Bakers
Fiber og frø
Testvinner med mye umettet fett og lite mettet fett og sukker. Bra proteininnhold. 100 % grovt.
Karakter:
Produsent: Goman
Ingers lavkarbo
Testvinner med det høyeste fiberinnholdet. Lite sukker og mettet fett, men også lite umettet fett. 100 % grovt.
Karakter:
Produsent: Bakers
Havrebrød
Lite sukker, natrium og mettet fett, men også lite protein, umettet fett og fiber. 100 % grovt.
Karakter:
Produsent: Goman
Fiber nystekt brød
Produktet med mest protein. Lite sukker og bra innhold av umettet fett. 65 % grovhet og mindre fiberinnhold enn testvinnerne.
Karakter:
Produsent: Det sunne bakeriet
Trivselsbrød
Lite sukker og mettet fett. Det høyeste natriuminnholdet i testen. 87 % grovhet og mindre fiberinnhold enn flere andre produkter i testen
Karakter:
Produsent: Goman
Grovt og godt, rug
Lite mettet fett og sukker. Innholdet av protein, umettet fett og natrium kunne vært bedre. 100 % grovhet, men middels fiberinnhold.
Karakter:
Produsent: Mesterbakeren
Grovt og godt, havre
Det laveste fiberinnholdet, men 76 % grovhet. Lite sukker, men inneholdet av protein, mettet fett, umettet fett og natrium kunne vært bedre.
Karakter:
Produsent: Mesterbakeren
Bakerns ferske grovbrød
Middels innhold av sukker, mettet og umettet fett. Innholdet av protein, natrium og fiber kunne vært bedre. Bare 51 % grovhet.
Karakter:
Produsent: Bakers
Ekte grovbrød
Minst mettet fett og mest natrium. Bare 53 % grovhet og fiberinnholdet kunne godt vært bedre.
Karakter:
Produsent: Bakers
Kornbrød, grovt
Det høyeste natriuminnholdet i testen. Lite sukker og mettet fett. Bare 51 % grovhet og fiberinnholdet kunne vært bedre.
Karakter:
Produsent: Jacobs
Grisla Grovbrød
Det laveste proteininnholdet. Greit innhold av sukker og mettet fett. Bare 51 % grovhet og fiberinnholdet kunne vært bedre.
Karakter:
Produsent: Goman
Grovbrød
Det høyeste sukkerinnholdet. Lite mettet fett, men også lite protein. Bare 52 % grovhet og fiberinnholdet kunne vært bedre.
Karakter:
Produsent: Mesterbakeren
Din lokale baker, grovt
Det høyeste innholdet av natrium og mettet fett, samt laveste innholdet av umettet fett. Bare 57 % grovhet og fiberinnholdet kunne vært bedre.
Karakter:
Produsent: Din Baker
Her er testen på bramat.no.
SLIK VELGER DU DET SUNNESTE BRØDET
2. Velg brød med nøkkelhullsmerket. Da får du et fiberrikt brød med mindre salt (natrium), sukker og fett.
3. Sjekk næringsdeklarasjonen, og velg brødet med det høyeste fiberinnholdet for helsas skyld.
4. Sjekk næringsdeklarasjonen, og styr unna brødene med mest natrium (salt) for blodtrykkets skyld.
5. Velg kvalitet framfor pris. Et grovt brød metter mer enn fint og billig brød. Brødet varer lenger.
SLIK BLE TESTEN UTFØRT
• Alle produktene i testen er såkalt grove. Det betyr at de inneholder minst 50 prosent helkorn, sammalt og kli. Ingen har fått dårligere terningkast enn 3 fordi alle brødene er trygge valg, men noen er sunnere enn de andre.
• Produktene er rangert i forhold til hverandre. Det beste får terningkast 6 og det dårligste terningkast 3.
NB: Et produkt som får terningkast 6 i denne testen, vil ikke nødvendigvis få samme resultat hvis det testes mot andre produkter. Det er heller ikke slik at et produkt som får terningkast 3 er direkte dårlig, bare at det har dårligere total poengsum enn brødene som får høyere terningkast. Terningkastene er gitt på bakgrunn av beregnet total poengsum for hvert brød.