Du finner neppe ei enklere suppe

Råbillig og supergodt.

BRØDGODT: Brødsuppe er kulinarisk nødverge. Det er ikke dermed sagt at det ikke er vidunderlig. Foto: Erik Hannemann
BRØDGODT: Brødsuppe er kulinarisk nødverge. Det er ikke dermed sagt at det ikke er vidunderlig. Foto: Erik HannemannVis mer

Ei brødsuppe oppstår ikke i gode tider. Slett ikke.

Brødsuppe ser dagens lys under de desperate fingrene til en utsultet kokk. Og kreasjonskraften kan ikke kalles oppfinnsomhet. Brødsuppe er et kulinarisk nødverge.

Det er ikke dermed sagt at det ikke er vidunderlig.

Se det for deg: En fattig og mager italiensk husmor betrakter den tørre brødskalken. Hun synes det er for gæli å kaste den. Og siden hun allerede koker ei løksuppe, havner den i kasserollen, den også.

Til hennes overraskelse blir suppa god. Er suppa også litt tykkere? Og har ikke brødet også tilført smaken noe?

Zuppa Di Pane har mange ansikter. Papa al pomodoro er en variant av brødsuppe med tomater, basilikum, nellik, hvitløk og olje. Og ribollita er annen variant med bønner og grønnsaker. Og forruten de kanoniserte suppene med egne navn har vi et helt univers av improviserte supper, unnfanget av matrester, grønnsaker som ble til overs, samt driftige og økonomiske hjemmekokker.

Saken er at disse suppene har overlevd i de gode tidene. Akkurat som spagetti carbonara oppsto av endeløs elendighet hos en som bare hadde mel og egg (bacon og ost kom først i bedre tider), og løksuppe hos en med bare løk, så har disse matrettene klart seg.

Og det bør være grunn nok til å la seg friste. Nedenfor finner du en temmelig klassisk variant av brødsuppe. Man kaller det gjerne for «toscansk brødsuppe» for å gi den det rette, rustikke preget.

I vårt rikholdige arkiv finner du nå 210 supper. Og flere enn denne suppa inneholder brød. Den andalusiske giganten gazpacho, for eksempel. Bruker man stavmikser og kjører ei brødskive i ei tynn suppe, vil man se at den jevner seg og får tykkere konsistens. Det er den viktigste effekten, foruten at dette er en smart måte å bruke rester på.

I den italienske suppa finner du også egg, ost og pølse, og ikke minst: Så mye persille du vil ha. Jo mer, jo bedre!

Saken ble opprinnelig publisert på Klikk.no.