Du flyr over verdens mest berømte kløft som besøkes av 40 millioner i året

Dette er drømmeturen du bør unne deg en gang i livet.

• Flere reisesaker på db.no/reise.

GRAND CANYON (Dagbladet): Frivillige helikopterturer står vanligvis ikke på reiseprogrammet vårt, men tenk å fly over Grand Canyon. Det er reisedrømmen!

Så da det ble en ledig plass på en helikoptertur fra Las Vegas til Grand Canyon, var det bare å hoppe i det - bokstavelig talt.

Fire timers flyvning koster 400 dollar (cirka 2400 norske kroner). Det var bare å betale og melde seg på.

Men det var før vi sjekket ut betydningen av navnet på helikopterselskapet. Maverick Tours er et ord som gir inntrykk av at vi skal på villmannstur.

Ingen villmanstur Men vår pilot, Colin McDaniel viser seg å være fredeligheten sjøl.

MAVERICK: Med et flunkende nytt helikopter fra Las Vegas til Grand Canyon. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
I GRAND CANYON: Pilot Colin serverer et lite glass sjampis fra kjøleren. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
DRØMMETUR: Dette er drømmeturen vi gjør en gang i livet, sier et par fra Brasil. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
FLERE MAVERICKER: Flere har fått samme ideen, landingsplassen tilhører indianerne i Grand Canyon West. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
INDIANERLAND: Indianerne var i Grand Canyon først. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
INDIANERKULTUR: I Grand Canyon Village kan man lære mer om indianernes kultur.
SOUTH RIM: Guide fra National Geographic Society forteller om dyr, fugler og planter. Her bor også gilamonsteret. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
SØRSIDA: Utsikt til Colorado-elva fra South Rim. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
LAKE MEAD: Fra helikopteret ser vi ned i den kunstige innsjøen som forsyner deler av California med vann. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
OVER DAMMEN: Brua over Hoover-demningen - sett fra oven. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI

Han spiller golf på fritida og har flyttet til Las Vegas' hete ørkenlandskap helt frivillig, for å guide turister med helikopter i det som er en av USAs aller mest kjente steder, Grand Canyon.

Maverick Tours er en av Las Vegas største Grand Canyon-arrangører med de stilleste og nyeste Eco-Stars helikoptre laget av American Eurocopters.

Istedenfor den fem-seks timer lange bilturen på til dels ikke så gode veier, får vi se den berømte kløfta på en helikoptertur som tar 45 minutter. Hver vei. Og framme i Grand Canyon venter sjampanjelunsjen.

«De grønne engene» Vi sitter i dype skinnseter i et av verdens mest moderne turisthelikoptre med «wraparound»-vinduer så alle passasjerene får sett like mye. Det er plass til seks, pluss piloten, så dette føles litt eksklusivt.

Første ekstrabonus er utsikten over Las Vegas i morgenstemning. Vi ser fontenen i den kunstige innsjøen til hotell Bellagio, Eiffeltårnet og hovedgata som bare kalles «The Strip».

Las Vegas betyr «de grønne engene». Rundt byen ligger et tørt og brunt ørkenlandskap i en by som snart holder på å bli fritt for vann.

 LAS VEGAS:  Helikopterturen starter i Las Vegas med en flott utsikt over byen. Til venstre fontene ved Hotel Bellagio, til høyre Las Vegas' versjon av Eiffeltårnet og i midten hovedgata the Strip. Foto: VISIT LAS VEGAS.COM
LAS VEGAS: Helikopterturen starter i Las Vegas med en flott utsikt over byen. Til venstre fontene ved Hotel Bellagio, til høyre Las Vegas' versjon av Eiffeltårnet og i midten hovedgata the Strip. Foto: VISIT LAS VEGAS.COM Vis mer

Pilot Colin har svar på det meste. Det er ikke det spørsmål han ikke har fått, der han kjører en til to turer ut i Grand Canyon hver eneste dag med turister. Han elsker hvert minutt.

Turistattraksjoner Han forteller om landskap og geologi, når vi flyr over den døde, svarte vulkanen og den kunstige innsjøen Lake Mead. Han forteller om utflukter og turer, om små øde landsbyer hvor det faktisk bor folk helt frivillig.

Og om Hoover Dam, den store demningen som i seg selv er blitt en turistattraksjon.

En ekstrabonus er at vi flyr over og får se den berømte Skywalken - en glassbru midt ut over Grand Canyon.

Det er hualapaiindianerne som har fått den bygget på reservatet hvor den alltid så vennlige indianerhøvdingen Fred Whatoname ruler.

Indianerland Vi lander på West Rim, eller vestkanten av Coloradoelva. Med temperaturer på 40 grader, blir det mer vann en vin i den enkle lunsjpausen på landingsplassen til helikopteret nede ved Colorado-elva.

Det er Coloradoelva som har brukt millioner av år på å grave ut Grand Canyon, 446 kilometer lang og opptil 29 kilometer bred og 1600 meter dyp.

GRAND CANYON:   Grafikk: KJELL ERIK BERG/DAGBLADET
GRAND CANYON: Grafikk: KJELL ERIK BERG/DAGBLADET Vis mer

Indianere var her først, for mer enn 3000 år siden. Nå besøker over 40 millioner turister Grand Canyon hvert år.

South Rim eller Sørkanten, på Arizonasida av Grand Canyon, er lettest tilgjengelig med bil og derfor mest besøkt av turistene.

«En-gang-i-livet» Å se soloppgangen eller solnedgangen herfra står også på mange reisendes «se-en-gang-i-livet»-liste.

North Rim mot delstaten Utah er vanskeligere tilgjengelig, og den som tror at det greit å ta seg over fra sørkanten til nordkanten av Grand Canyon, kan vi advare om at det tar mer enn fem timer å kjøre.

På en firetimers helikopterutflukt har vi fått sett det meste av Grand Canyon, sammen med fem andre Maverick-turister.

- Veldig flott Pilot Colin er like blid og underholdende på hjemturen. For ham er denne turen «a piece of cake».

For oss Maverick-turister er det en engangsopplevelse vi aldri glemmer.

I GRAND CANYON:   Dette anbefales, sier Christine Jensen, USA-student som har blitt med Maverick Tours ned i Grand Canyon. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI
I GRAND CANYON: Dette anbefales, sier Christine Jensen, USA-student som har blitt med Maverick Tours ned i Grand Canyon. Foto: KIRSTEN MARGRETHE BUZZI Vis mer

- Veldig flott, sier norske Christine Jensen, som avslutter sine USA-studier med denne helikopterturen.

- Det var helt spektakulært å komme inn over Grand Canyon etter å ha flydd over et helt annet type landskap. Det var også spesielt å komme ned i i Grand Canyon. Dette kan anbefales, sier den norske studenten.