Du føler deg rik når minibanken spør om du vil ta ut én, to eller tre millioner

Ut av krigsruinene har det steget fram et paradis.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

• Flere reisesaker på db.no/reise.

VIETNAM (Dagbladet): Navnet frambringer fortsatt assosiasjoner om slagmarker, blodige kriger og intense konflikter. Landet har da også en krigs- og okkupasjonshistorie som overgår de fleste.

Men 40 år med fred har gjort mye med gjenreisingen av denne stolte nasjonen.

Ut av krigsruinene har det dukket opp en turistdestinasjon vel verdt et besøk. Det gjelder enten du er ute etter sol og strand, kulturopplevelser, eller et innblikk i en usedvanlig vel bevart asiatisk kultur.

Luksus og backpacking Kystbyen Da Nang, er en by på Oslos størrelse. Byen er et must for alle turister.

En grunn er den enormt lange og sammenhengende China Beach.

Men også på grunn av nærheten til severdigheter som det eldgamle kysthandelssamfunnet Hoi An, keiserbyen Huè og de vel bevarte ruinene etter hindutemplene My Son - som alle står på Unescos verdensarvliste.

Hit kommer mange backpackere, tiltrukket av en laidback stemning, fantastiske strender og et yrende natteliv. Men byen passer vel så bra for barnefamilier og de som legger litt mer penger i en opplevelsesferie.

Fem stjerner Dagbladet testet luksushotellet Furama Resort, som har pyntet seg med fem stjerner. Det er ikke en eneste for mye.

Her får du alt, enten det er snakk om utflukter meg dyktige guider, Tai Chi-leksjoner på stranda i soloppgangen, yoga-timer, spa, dykkerekspedisjoner eller bare fred og ro i sola.

Og fred og ro får du virkelig. China Beach er et par mil lang - og bortsett fra noen strandrestauranter og noen typiske bylyder i det fjerne, slipper du å bli forstyrret.

Bølgeskvulp Det er ikke en enste luftmadrass, badering eller svømmefot å få kjøpt i mils omkrets.

Turistbutikkene du finner på europeiske strender, og mer og mer også i Thailand, glimrer foreløpig med sitt totale fravær.

LUKSUSHOTELL: På Furama Resort Da Nang får du alt, enten det er snakk om utflukter meg dyktige guider, Tai Chi-leksjoner på stranda i soloppgangen, yoga-timer, spa, dykkerekspedisjoner eller bare fred og ro i sola. Foto: TORMOD BRENNA
LUKSUSHOTELL: På Furama Resort Da Nang får du alt, enten det er snakk om utflukter meg dyktige guider, Tai Chi-leksjoner på stranda i soloppgangen, yoga-timer, spa, dykkerekspedisjoner eller bare fred og ro i sola. Foto: TORMOD BRENNA Vis mer

Her kan du legge deg ned og kun ha bølgeskvulpene fra Sørkinahavet som selskap.

Det gir deg en helt annen ro enn du finner i Pukhet, Koh Samui eller de andre populære turistmålenene i Asia.

Rikdom til låns Når minibanken spør deg om du vil ta ut en, to eller tre millioner, føler en vanlig lønssmottager naturlig nok et snev av rikdom.

Når en øl koster 30 000, skjønner du fort at rikdommen er til låns. Likevel, der er billig i Vietnam. Veldig billig ut fra en norsk målestokk.

Vietnam har de siste åra opparbeidet seg et rykte som Asias tryggeste land. Jeg kan ikke gå god for påstanden, men avviser slett ikke at den er sann.

Du møtes med nysgjerrig vennlighet overalt hvor du ferdes. Du møtes av et patriotisk folk som blir synlig rørt om du gir dem eller landet deres en kompliment.

Økonomisk vekst Selv om Vietnam fortsatt er kommuniststyrt og har en lang vei å gå ut fra vår demokratiske målestokk, selv om lønnsnivået er lavt og fattigdommen fortsatt er synlig, er landet i rask utvikling, både teknologisk og økonomisk.

CHINA BEACH: Da Nang Beach, som amerikanerne kalte China Beach, er et par mil lang. Bortsett fra noen strandrestauranter og noen typiske bylyder i det fjerne, slipper du å bli forstyrret.  Foto: TORMOD BRENNA
CHINA BEACH: Da Nang Beach, som amerikanerne kalte China Beach, er et par mil lang. Bortsett fra noen strandrestauranter og noen typiske bylyder i det fjerne, slipper du å bli forstyrret. Foto: TORMOD BRENNA Vis mer

Ikke minst har det skjedd enormt mye etter at landet åpnet for utenlandske investeringer på 1990-tallet. Slik sett er likhetene med Kina åpenbare.

Der oksene bare for noen år siden ble brukt til å høste risavlingene, er det nå stort sett moderne landbruksmaskiner som gjør jobben.

Ris og kaffe - Før kunne vi høste ris en eller to ganger i året. Nå er det vanlig med tre avlinger, sier en bonde Dagbladet delte en tekopp med i Nha Trang.

Der det før ble fyrt med ved og opplyst med oljelamper, er det nå lagt inn elektrisitet.

Der bøndene før måtte lede vannet til rismarkene med et umenneskelig slit, er det nå stort sett gravd kommunale kanaler.

Resultatet er - blant annet - at Vietnam er verdens nest største eksportør av ris og kaffe.

Noe for alle Et annet resultat er at landet er en raskt voksende turistdestinasjon. Og enda viktigere - en turistdestinasjon med fornøyde turister.

HOI AN: Hoi An er absolutt verdt et besøk. Få endelig med deg en tur innom minst ett av byens to museer. Foto: TORMOD BRENNA
HOI AN: Hoi An er absolutt verdt et besøk. Få endelig med deg en tur innom minst ett av byens to museer. Foto: TORMOD BRENNA Vis mer

- Vi får mange gode tilbakemeldinger fra folk som har besøkt Vietnam. Det er genuint asiatisk, men samtidig fri for den store masseturismen du ser andre steder i verdensdelen, sier Rezowan Hossain i Eastern Travel and Tours, som spesialiserer seg på pakketurer og skreddersydde turer til Asia.

Likevel kan du oppleve du forventer å oppnå som turist:

- Det er stadig flere som har opplevd Thailand og Indonesia som nå søker til Vietnam, sier han.
 
Økt etterspørsel Hossain forteller at det er økende etterspørsel i et stadig kjøpesterkt norsk marked.

Euro-krisa er derimot en bekymring i den vietnamesiske turistnæringen.

Flere hoteller sliter med belegget, og kjører rett som det er fristende tilbud for å trekke gjester. Følger du med, kan du gjøre et kupp.

På landsbygda Skal du til Vietnam, bør du så definitivt komme deg bort fra stranda og storbyene, der livet er som i storbyer i flest.

Ute på landsbygda derimot, opplever du den fascinerende og ekte vietnamesiske kulturen.

FIRE FJELLTOPPER: Marble Mountains består av fire fjelltopper og ligger 20 minutter med bil utenfor Da Nang. Foto: TORMOD BRENNA
FIRE FJELLTOPPER: Marble Mountains består av fire fjelltopper og ligger 20 minutter med bil utenfor Da Nang. Foto: TORMOD BRENNA Vis mer

Gjennom århundrer har formet seg gjennom vekslende påvirkning - og okkupasjoner - fra Kina i øst og India i vest, gjennom buddhisme, hinduisme og også en dash fransk katolisisme.

Hoi An Du finner skatter av byer og landskaper som Hoi An, handelsstedet der skip fra øst og vest møttes for å utveksle varer.

Byen er verdt å anbefale, og få endelig med deg en tur innom minst ett av byens to museer.

Helst bør du ha med deg en guide som kan gi deg et innblikk i den sjødrevne handelen i Indokina for noen hundre år siden.

Det er en fasinerende historie. Faktisk er hele landet fascinerende. Du får en følelse av urørthet selv om den teknologiske og økonomiske utviklingen raser framover.

Trafikkfarlig Det samme gjør trafikken, raser framover. Som turist kan du føle deg trygg i Vietnam. Unntaket er trafikken. Den er livsfarlig og virker for et europeisk øye totalt anarkistisk og uregulert.

- Trafikken er vår verste fiende, innrømmer manager Nguyen Duc Quynh ved Furama Resort.

REISETIPS VIETNAM

Når bør du reise:
I nord kan det være kjølig på vinteren. Uansett bør du unngå monsunmånedene oktober og november. Da er havet kaldt og gjerne for røft til å bade i.

Hvor bør du reise:
Det er vanlig å kombinere flere destinasjoner. Et opphold i en av storbyene Hanoi eller Ho Chi Minh City kombinert med kystbyene Nha Trang eller Da Nang kan gi stort utbytte.

Valuta:
10000 vietnamesiske Dong = omlag tre norske kroner.

Det finnes minibanker overalt. Amerikanske dollar er også gangbar valuta.

Visum:
Du må ha visum om du skal være i Vietnam lenger enn to uker. Det finnes konsulat i Oslo. www.vietnamembassy-norway.org

Reiserute:
Vietnam-eksperten Eastern Travel and Tours arrangerer en rekke turer. Vil du fly rutefly, er forbindelsene til Hanoi og Ho Chi Minh best fra Bangkok og Singapore. Det går også direkteruter til Da Nang fra Kuala Lumpur.

- Den dreper flere mennesker enn amerikanerne gjorde.

FERSKE RÅVARER: Matmarkedene bugner over av ferske råvarer. Foto: TORMOD BRENNA
FERSKE RÅVARER: Matmarkedene bugner over av ferske råvarer. Foto: TORMOD BRENNA Vis mer

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer