Du går ned en trapp og inn i et rom som gir deg følelsen av å være en del av et tv-spill

- Må være den mest barnevennlige hovedstaden i Europa.

ANNERLEDES:  Annerledes: Hvis det regner kan familien trekke ned i kjelleren for å ta noen runder helt spesiell minigolf i Görlitzer park. Foto: NADIA FRANTSEN
ANNERLEDES: Annerledes: Hvis det regner kan familien trekke ned i kjelleren for å ta noen runder helt spesiell minigolf i Görlitzer park. Foto: NADIA FRANTSENVis mer

• Flere reisesaker på db.no/reise.

(Dagbladet): Det er fullt mulig å dra på byferie med barn.

Ta dem med til Berlin. Her er fem aktiviteter som ikke kan slå feil.

Eventyrlig minigolf Görlitzer park i bydelen Kreuzberg er ikke den mest barnevennlige parken i Berlin. Her er det punkere, upålitelige hunder, hasjrøykende hippier og alkoholikere som er i flertall.

Men hvis det regner og familien trenger underholdning til skyene passerer, burde dere likevel dra hit. I et nedslitt murbygg sentralt plassert i parken befinner det seg nemlig en helt spesiell type minigolf.

Iført 3D-briller går du ned en trapp og inn i et rom som gir deg følelsen av å være en del av et tv-spill. Naomi (8) og faren Ronald prøver minigolfen for første gang.

BARNEVENNLIG: Laurie (19) og faren er på klatresenteret Waldhochseilgarten Jungfernheide utenfor Berlin. Foto: NADIA FRANTSEN
BARNEVENNLIG: Laurie (19) og faren er på klatresenteret Waldhochseilgarten Jungfernheide utenfor Berlin. Foto: NADIA FRANTSEN Vis mer

- Det er mange steder å spille minigolf i Berlin, men dette er spektakulært, sier Ronald mens datteren skyter den selvlysende ballen langt ut av banen. På neste forsøk treffer hun perfekt.

Schwarzlicht Minigolf Berlin
Görlitzer Strasse 1 (i Görlitzer Park)

Urban klatring - Hvis du skal stille spørsmål må du komme opp hit. Vi tar den svarte løypa etter denne. Det tar minst en og en halv time, roper en far 14 meter over bakken. Datteren hans, Laurie Goetz (10), har allerede kommet langt. Hun balanserer bortover på et tjukt tau som en liten apekatt. Nå er det fars tur.

- Hvordan klarte du dette Laurie? roper han.

- Det er ikke farlig hvis man vet hvordan man skal gjøre det, roper Laurie tilbake.

Det er første gangen de er her. Hun synes dette stedet er ekstra bra fordi det er så stort. Men det er ikke bare drevne klatrere som kan besøke dette stedet i Berlin-skogen.

LEK MED VANN: Det er mulig å leke med vann flere steder i Volkspark. Isabellas favoritt er den store fontenen. Foto: NADIA FRANTSEN
LEK MED VANN: Det er mulig å leke med vann flere steder i Volkspark. Isabellas favoritt er den store fontenen. Foto: NADIA FRANTSEN Vis mer

Instruktør Frauke Helbig kan fortelle at de har et anlegg på den andre siden av parken som er beregnet på barn ned i fem år. Og hvis man trenger en pause er det bare å stikke innom Martin Wappler i vanntårnet.

Han har satt ut oransje bord pyntet med røde blomster og serverer enkle retter og tørstedrikker til alle aldergrupper.

Waldhochseilgarten Jungfernheide
Heckerdamm 260

Café for kidsa - Jeg ville skape et sted hvor folk kunne slappe av, få seg litt mat og noe å drikke, selv om de hadde med seg barna, sier innehaveren på cafeen Kinder-Wirtschaft, Yve Beigel.

Den ligger i Friedrichshain som er en av de to bydelene i Berlin hvor det bor aller flest barnefamilier.

- Vi har lekerom, ballrom og familierom, sier Beigel.

LEKEPLASS: Her er norske Elise hovdkinn-Wassibauer ofte med sønnen sin. Foto: NADIA FRANTSEN
LEKEPLASS: Her er norske Elise hovdkinn-Wassibauer ofte med sønnen sin. Foto: NADIA FRANTSEN Vis mer

På menyen står hjemmelaget is, kaker og en varmrett som skiftes hver tredje dag. Karen Wilke er en av stamgjestene med Miko (1) og Jaro (4) på slep.

- Det ville vært umulig å ta seg en kaffe på et annet sted når jeg har med ham, sier hun og nikker ned mot Miko i fanget. På den andre siden av gata har en norsk familie funnet seg en fin spot i sola på en lekeplass.

- Vi flyttet hit i 2011. Dette må jo være den mest barnevennlige hovedstaden i Europa, sier småbarnsmoren Elise Hovdkinn-Wassibauer (32).

Kinder-Wirtschaft
Schreinerstrasse 15

Grønn glede Det er mange parker i Berlin, men en av de mest barnevennlige er Volkspark (folkeparken) i Friedrichshain. Det mener i hvert fall Paul Hockenos, pappaen til Johan (2 ½).

- Jeg er her minst to ganger om dagen. Det er så vakkert her. Har du sett eventyrfontenen som har stått her helt siden 2. verdenskrig?

CHARTERFERIE:  Sånn ser Tropical Island ut fra luftballongen du kan ta en tur med.
CHARTERFERIE: Sånn ser Tropical Island ut fra luftballongen du kan ta en tur med. Vis mer

Det er i tillegg flere lekeplasser å velge mellom. Og ikke minst steder barna kan leke med vann. Fontenen eller den kunstige bekken, for eksempel.

- Spisesteder er det her også. Både café og restaurant. Hva mer trenger vel en mann i pappaperm?

Volkspark
Mellom bydelene Friedrichshain og Prenzlauer Berg

Tropisk boble Dette er ikke i Berlin. Du må reise 60 kilometer med S-bahn fra Alexander Platz. Men det er det verdt. Tropical Island er en hel verden fanget i en nedlagt flyhangar.

50 000 eksotiske planter og til og med en levende påfugl kompenserer for det kunstige inntrykket.

Stedet garanterer sommerstemning hele året med konstante temperaturer på 29 grader i lufta og 32 i vannet.

Det beste av alt er at du kan overnatte her. Enten i en luksussuite i en thailandsk bungalow eller rett på stranden med medbragt liggeunderlag. Hvorfor dra til Syden?

Tropical Island
Tropical-Islands-Allee 1, Krausnick