<strong>DJ-STASJON TIL HØYRE:</strong> Miksebordet er nedsenket i høyre ende av kjøkkenbenken. Fondveggen er kledd med restfliser, trolig fra 70-tallet. Passasjen mellom entré og kjøkken er malt lyseblått. Fargen bidrar til å binde rommene sammen. Den svarte veggen er egentlig store skyvedører som skjuler skap og hvitevarer. Barkrakker fra Ikea. Foto: Espen Grønli
DJ-STASJON TIL HØYRE: Miksebordet er nedsenket i høyre ende av kjøkkenbenken. Fondveggen er kledd med restfliser, trolig fra 70-tallet. Passasjen mellom entré og kjøkken er malt lyseblått. Fargen bidrar til å binde rommene sammen. Den svarte veggen er egentlig store skyvedører som skjuler skap og hvitevarer. Barkrakker fra Ikea. Foto: Espen Grønli Vis mer

Du gjetter aldri hva Johanne har felt inn i kjøkkenbenken

Ikke akkurat et normalt kjøkkenprodukt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

De fleste har for lengst gitt bort lp-platene sine til nærmeste loppemarked, eller stuet dem vekk i pappesker på loftet. Entusiastene som sverger til vinyl blir riktignok stadig flere.

Men dobbelt platespiller på kjøkkenbenken?

Eller rettere sagt: miksebord i benkeplata!

Johanne Taugbøl har nemlig laget en forsenkning der et miksebord - en komplett dj-stasjon - er felt ned, og således flukter med resten av kjøkkenbenken.

- Det skal være gøy å komme hjem, mener Johanne.

Etter triksing og miksing med planløsningen, er kjøkkenet blitt en del av husets allrom. Og her er det rikelig med gulvplass, eller "overskudds-space", som arkitekten kaller det.

- Vi er ikke redde for at det står litt tomt - tomrommet fungerer nemlig som dansegulv når vi har fest. Det går i house, hiphop, jazz og disco.

Det er da kokkelua byttes ut med hodetelefoner.

Annerledesløsninger Johanne er partner i arkitektfirmaet Wood Arkitektur + Design, og om kundene hennes ikke alltid tør prøve ut dristige løsninger, kan hun alltids utfordre seg selv.

- Hjemme hos meg er det jeg som er kunden.

Ganske riktig: Her finnes flere løsninger og grep som ikke er hyllevare. Både høyskap, kjøleskap og fryser er for eksempel gjemt bak den svarte kjøkkenveggen, som egentlig er gedigne skyvedører.

- Jeg er glad i overraskelser, at ting ikke er helt hva de gir seg ut for å være. Det å velge annerledesløsninger er et mål i seg selv. Jeg liker å pirke i forståelsen av hvordan ting skal være.

Noen ganger kolliderer dette ønsket med ønsket om funksjonalitet, og noen ganger taper funksjonaliteten.

Når Johanne skal hente fram en kartong juice, må hun først skyve veggen til side, så åpne kjøleskapsdøra som er uten håndtak (det er demontert for å spare plass), og helst skyve veggen tilbake igjen.

Lyseblå tråd Hele veggen over kjøkkenbenken er kledd med lyseblå fliser. Det var egentlig ikke meningen.

- Egentlig hadde vi ikke tenkt å bruke fliser her. Så oppdaget vi at forrige eier hadde lagt igjen en stabel med fliser i kjelleren. De var i akkurat samme farge som veggmalingen vi allerede hadde plukket ut.

<strong>PARTYKJØKKEN:</strong> I enden av kjøkkenet står en dobbelt platespiller, et headset og en kurv med vinyl.  Foto: Espen Grønli
PARTYKJØKKEN: I enden av kjøkkenet står en dobbelt platespiller, et headset og en kurv med vinyl. Foto: Espen Grønli Vis mer

Bare flaks, altså.

Da Johanne overtok funkishuset fra 30-tallet, ønsket hun å pusse opp med farger. Hun ønsket noe annet enn de sedvanlige hvite veggene og den sedvanlige eikeparketten.

- Vi var lei av bare hvitt, og ønsket å skape en koselig atmosfære. Man trenger litt kos også, selv i et funkishus, sier Johanne.

Kos? Her inne finnes det verken gardiner, duftlys eller puter.

Johanne har ikke engang en sofa.

- Kosen ligger i at noe er rotete og usystematisk, men likevel innenfor visse rammer. Som bøkene i stua og bildeveggen i trappa. Bruken av farger og mørke flater skaper dessuten en atmosfære som jeg synes er koselig, presiserer hun.

Det lyseblå går igjen flere steder i huset: i entreen, i trapperommet, på badet, i døråpningen mellom entré og kjøkken. Og så altså på flisveggen over kjøkkenbenken i allrommet.

- Det er det som er den røde tråden - at man tar med seg fargen over i neste rom, sier Johanne. Vi følte oss litt dristige da vi prøvde med svarte dører og vinduskarmer og lyseblå vegger, men når man tar det helt ut, virker det ikke lenger så dristig.

Fasadeendring I enden av kjøkkenet, ved siden av dj-stasjonen, har hun erstattet faste vinduer med fleksible foldedører i glass. Dermed har man stadig kontakt med terrassen og hagen utenfor, og terskelen for å ta uteplassen i bruk er lavere.

<strong>LEVENDE VEGG:</strong> Bildeveggen gjør at man ikke haster opp og ned trappa, men stopper opp litt. Komposisjonen vokser etter hvert som folk gifter seg og får barn. Foto: Espen Grønli
LEVENDE VEGG: Bildeveggen gjør at man ikke haster opp og ned trappa, men stopper opp litt. Komposisjonen vokser etter hvert som folk gifter seg og får barn. Foto: Espen Grønli Vis mer

Johanne har få skrupler når det kommer til å endre på det syttiseks år gamle funkishuset.

- Jeg vil at bygningen skal leve. Man må ikke føle seg for bundet at hva som opprinnelig var tenkt, for det er ikke sikkert at det riktige svaret på dagens utfordringer finnes i fortidas løsninger.

På samme måte håper jeg de som bor i boliger jeg selv tegner, også endrer og tilpasser sine hjem som de ønsker. Det er feil å fryse tida for å bevare ting som de alltid har vært.

Les også:
Dette kjøkkenet finner du ikke i katalogene
Hent ideer fra disse ti kjøkkenene
På jakt etter ideer? Du finner dem i Klikks inspirasjonsguide
Slik lykkes du med giftfri oppussing til barnerommet

Saken ble opprinnelig skrevet av Bonytt for Klikk.no. Les her.

<strong>SOFALØS STUE:</strong> Stua er innredet med en uvanlig møbelmiks: Eames Lounge Chair fra Vitra, Shuffle sidebord fra Andtradition, bord med oppbevaringsplass fra Bolia, en gammel ørelappstol og en enkel hvilestol fra R.O.O.M. kledd med kuskinn fra Ikea. Gulvteppet er fra Permafrost, taklampa fra Ingo Maurer. Bildet er malt av Kristoffer Evang. Flatskjermen er nesten borte i vrimmelen. © Foto: Espen Grønli
SOFALØS STUE: Stua er innredet med en uvanlig møbelmiks: Eames Lounge Chair fra Vitra, Shuffle sidebord fra Andtradition, bord med oppbevaringsplass fra Bolia, en gammel ørelappstol og en enkel hvilestol fra R.O.O.M. kledd med kuskinn fra Ikea. Gulvteppet er fra Permafrost, taklampa fra Ingo Maurer. Bildet er malt av Kristoffer Evang. Flatskjermen er nesten borte i vrimmelen. © Foto: Espen Grønli Vis mer

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer